Dansk cykelægtepar skal sammen sørge for guld i nyeste VM-disciplin

Både Mikkel og Emma Norsgaard Bjerg er på det danske hold, der i morgen kører VM i holdstafet i Australien.

Emma Norsgaard Bjerg er en af de tre kvinder, der repræsenterer Danmark ved VM i holdstafet. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Ritzau Scanpix)

På atletikbanen er stafet en af de helt store trækplastre.

Hold af fire, der sprinter skiftevis rundt på løbebanen, mens et splitsekunds uopmærksomhed kan koste sejren, når depechen skal sendes videre til næste løber i ekstrem fart.

Den ekstra, tekniske garnering af de vanlige præstationer af rå power ser ud til at være så god en idé på løbebanen, at cyklingen de sidste år har taget disciplinen til sig, og for tredje gang afvikles holdstafet ved VM i landevejscykling i australske Wollongong.

De to gange 14 kilometers holdtidskørsel bliver samtidig også et familieprojekt, når ægteparret Mikkel og Emma Norsgaard Bjerg onsdag morgen kæmper sammen i de rød-hvide trikoter.

Disciplinen er nemlig sat op således, at et hold bestående af tre herreryttere starter ud, inden de overlader stafetten til tre landskvinder, der, forhåbentligt, kører sejren i hus.

Og dermed er det altså også en enestående mulighed for en lidt alternativ dateaktivitet for ægteparret Norsgaard Bjerg, indrømmer husbonden.

- Det er jo rigtig fedt at få lov til at køre med hende. Det er noget, man forhåbentligt kan se tilbage på med stolthed, siger Mikkel Norsgaard Bjerg, der søndag sluttede som nummer 14 i herrernes enlige kamp mod uret ved enkelstartskonkurrencen.

Tre danske ryttere ad gangen kører den 14 kilometer lange rute. Her under sidste års VM i Belgien. (Foto: Shutterstock © Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.)

Målet er top-6

Men Hr. og Fru Norsgaard Bjerg er ikke ene om at repræsentere Danmark i den mindre kendte VM-disciplin.

Sammen med Magnus Cort, Mikkel Honoré, Julie Leth og Rebecca Koerner skal ægteparret forsøge at forbedre den sjetteplads, som Danmark hentede sidste år.

Og det skulle der være mulighed for, siger den tidligere tredobbelte U23-verdensmester i enkeltstart.

- Det synes jeg. Det er jo et holdløb, så vi skal allesammen ramme den perfekte dag. Målsætningen og succeskriteriet ligger nok omkring sjettepladsen, siger Mikkel Norsgaard Bjerg.

Selvom holdet er mix på tværs af køn, kommer cykelparret dog ikke til at have meget at gøre med hinanden under konkurrencen.

Når Mikkel Bjerg og resten af herrerne ruller ind over stregen, vil en lampe lyse på startrampen hos kvinderne, der så begiver sig ud på ruten.

Derfor består forberedelserne også mere af gruppearbejde end i plenum for det danske hold.

- Lige nu føles det ikke som en fælles opgave. Op til løbet fokuserer kvinderne på deres løb, og vi fokuserer på vores. Så det er nok primært efterfølgende, når man ser tilbage på det, at det er rigtig fedt, siger Mikkel Norsgaard Bjerg.

Tempomonstre på stribe

Med bare to tidligere udgaver på bagen er guldet i holdstafetten givetvis ikke ligeså eftertragtet, som det, der bliver jagtet på enkeltstarten eller i linjeløbet.

Ikke desto mindre havde sidste års tyske vindere blandt andet tempokongen Tony Martin på holdet.

Og heller ikke i år ser konkurrencen ud til at blive nedprioriteret, siger Mikkel Norsgaard Bjerg.

- Det er ikke mit indtryk. Men i og med at det er ret nyt, er der ikke opbygget den store prestige endnu. Men man kan se, at de stærke nationer stiller med nogle stærke hold, og det bærer præg af, at der i hvert fald ikke bliver set ned på disciplinen.

Sidste år blev Tyskland verdensmestre, med flere profiler på holdet. (Foto: ERIC LALMAND)

Kigger man på startlisten, stiller Schweiz blandt andet med begge de forsvarende europamestre i enkeltstart, Stefan Bissegger og Marlen Reusser, Holland stiller med Ellen van Dijk, den forsvarende verdensmester hos kvinderne, og Italien med den nu detroniserede verdensmester, Filippo Ganna.

Heller ikke på det danske hold bliver konkurrencen nedprioriteret, selvom der også venter vigtige opgaver i weekenden, når linieløbene løber af stablen.

Ikke mindst fordi mesterskabet ikke ligger lige rundt om hjørnet fra parrets hjem i Andorra.

- Vi går alle sammen ind til opgaven for at yde vores bedste, ligesom i en hvilken som helst anden situation. Man kan lige så godt få det maksimale ud af turen og give tilbage til landsholdet, som har valgt at udtage en og skabe et resultat for Danmark, siger Mikkel Norsgaard Bjerg.

Om mission lykkes, finder vi ud af i morgen tidlig, når konkurrencen begynder klokken 06.30 dansk tid.