Dansk cykeldronning går efter VM-tronen, men skal undgå skræmmende hollænder

Danmark kører for Cecilie Uttrup Ludwig til VM-linjeløbet, siger landstræneren.

Cecilie Uttrup-Ludwig går efter en medalje, men forventer en svær opgave. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Der er ingen tvivl i landsholdslejren.

Hvis Danmark vil have en medalje med hjem fra VM i cykling, skal der satses på Cecilie Uttrup Ludwig.

Ruten passer godt til den 27-årige sjællænder, hun har vist, hun kan køre fra sine konkurrenter på de mindre stigninger, og hun har haft en fantastisk sæson på de europæiske landeveje.

Men det er en beskeden dansk holdkaptajn, DR Sporten fanger via telefonforbindelsen fra Australien, hvor verdensmesterskabet afholdes.

- Jeg glæder mig bare helt vildt, og jeg er også ret spændt. Jeg tror, det bliver fedt, og så håber jeg på gode ben. Hvis der er gode ben, håber jeg da at kunne lave et godt resultat, siger Cecilie Uttrup Ludwig.

Den danske landstræner Tayeb Braika er lidt mere selvsikker på danskerens vegne.

- Der skal selvfælgelig lidt held til, og alt skal flaske sig, men vi tror på, hun kan tage en medalje, siger han.

Det har været et super år for Cecilie Uttrup-Ludwig, som har vundet danmarksmesterskabet, en etapesejr i det franske etapeløb Tour de France Femmes og en samlet sejr i Tour of Scandinavia.

Nu gælder det VM i Australien og chancen for at bytte dannebrogstrikoten ud med verdensmesterens regnbuestriber.

Cecilie Uttrup-Ludwig har haft en god sæson med mange flotte resultater. I morgen gælder det VM. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Ruten byder på lidt af det hele

Ruten til kvindernes linjeløb er 164 kilometer og byder på en længere stigning efter 35 kilometer. Her skal feltet over Mount Keira og derefter ned til en rundstrækning i byen Wollongong med en enkelt stejl bakke. Den rundstrækning skal køres seks gange.

Flere af Cecilie Uttrup Ludwigs sejre er sikret ved hjælp af en stærk afslutning, hvor den 27-årige dansker er stukket af fra sine konkurrenter på de sidste meter. Især når det går opad mod mål, er Cecilie Uttrup-Ludwig skarp.

Afslutningen på årets linjeløb går snarere svagt nedad, og derfor er det vigtigt, at danskeren ikke følges hjem med alt for hurtige konkurrenter.

- Sidder jeg med Elisa Balsamo (regerende verdensmester, red.) eller Marianne Vos, bliver de svære at slå i sådan en afslutning. Dem skal jeg gøre alt for at komme af med, siger Cecilie Uttrup Ludwig.

Hvis den danske lejr selv kan vælge, vil de hellere gøre forskellen, inden de kommer for tæt på mål.

- Cecilie har udviklet sin afslutning i år, men det er ikke en spurt, som ligger godt til hende. Den største chance ligger ude på ruten, men det bliver svært, for der er mange gode ryttere med, siger landstræneren.

For den danske mester burde stigningerne på ruten ikke volde problemer, men de kan være muligheden for at reducere feltet og komme af med de allerhurtigste sprintere. Derfor har danskerne en plan, der skal sikre, at Uttrup Ludwig har hjælpere på den anden side af rutens hårdeste stigning, Mount Kiera, 120 km fra mål.

- Passer vi ikke på, sidder vi kun med Cecilie efter den stigning, fordi den er lang og hård. Så hvis det er muligt, vil vi gerne have en rytter ud og sidde foran feltet. Enten på selve stigningen eller efterfølgende, siger lanstræneren.

- Julie Leth og Emma Norsgaard må gerne prøve at komme med, men der skal selvfølgelig også være kræfter i reserven, så de kan hjælpe.

39-årige Annemiek van Vleuten har vundet det meste, men er styrtet i optakten til løbet. (Foto: William WEST © Ritzau Scanpix)

Flere bud på en vinder

En, der til gengæld slikker sig om munden ved udsigt til ni kilometer stigning, er en 39-årig hollænder. Kvindefeltets absolutte dronning, Annemiek van Vleuten har ifølge Uttrup-Ludwig annonceret, at hun kører på den første stigning, Mount Keira.

- Vi ved, hun angriber, så det er bare om at holde sig til, understreger Cecilie Uttrup Ludwig.

Annemiek van Vleuten har været helt suveræn i denne sæson, især hvis der har været store bjerge på menuen. Samlet sejr i alle tre Grand Tours viser skræmmende styrke, og hun er altid en af de største favoritter, uanset hvilket løb hun stiller op i.

Hollænderen var imidlertid uheldig på holdenkeltstarten tidligere på ugen, hvor hun styrtede og brækkede albuen. Det er selvfølgelig en kæmpe ulempe for den eller sejrsvante rytter, siger kommentator hos Discovery Plus, Trine Schmidt.

- Når det går op ad, vil man gerne op og stå i pedalerne og rive i styret. Det vrid gør jo ondt på hende, og det er derfor lidt et spørgsmålstegn, hvor hun står, siger Trine Schmidt.

Det kan meget vel ende med at se sådan her ud i målområdet, hvis Marianne Vos får lov at komme med til stregen, forudser Trine Schmidt. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Til gengæld er det en helt anden hollænder, Trine Schmidt peger på som vinder. Det er netop en af de ryttere, Cecilie Uttrup-Ludwig skal have hældt af brættet inden den absolutte finale.

- Jeg har stor fidus til Marianne Vos. Hun har jo det her punch og skal overleve den første stigning. Hun er helt klart en, man skal holde øje med, siger Trine Schmidt.

Men kommer den danske holdkaptajn ind i en reduceret gruppe, har landstræner Tayeb Braika alligevel tiltro til Uttrup Ludwigs nye afslutningsevner.

- Vi ved, hun også er farlig, selvom hun ikke kommer alene til mål. Jeg tror godt, Cecilie kan være med, understreger han.

Du kan følge kvindernes VM-linjeløb fra kl. 04:25 her på dr.dk eller se det på TV 2.