Dansk dopingekspert efter Froome-sag: Usandsynligt at overskride med det dobbelte

Det er ikke sandsynligt, at Chris Froome har brugt astmamedicin på tilladt vis, når hans dopingprøve viser så høj en værdi, mener dansk ekspert.

Chris Froome har overskredet grænsen for sin astmamedicin med det dobbelte. Det er usandsynligt at gøre, hvis man bruger medicinen lovligt, mener ekspert. (Foto: Jaime REINA © Scanpix)

Cykelstjernen Chris Froome er kommet i uføre med den internationale cykleunion, UCI. Unionen har målt en meget høj koncentration af astmamedicinen, Salbultamol, i Froomes urin under en dopingtest i cykelløbet Vuelta A Espana, som den britiske rytter vandt.

Salbutamol er ikke et ulovligt stof for atleter, men der er grænser for, hvor meget man må tage, og når man tager dopingprøver, må der ikke være mere end 1000 nanogram Salbutamol per milliliter urin. I Chris Froomes tilfælde viste prøve en koncentration på 2000 nanogram. Det kan tyde på, at Froome har taget mere medicin, end han må, mener Jakob Mørkeberg, der er videnskabelig konsulent hos Anti Doping Danmark.

- Grænseværdierne er baseret på nogle udskillelsesstudier. Der er store forskelle på, hvor meget folk udskiller, hvis man får den samme dosis. Nogle udskiller meget, andre mindre. Grænsen er sat relativt højt, så der er meget lille sandsynlighed for, at man når over grænsen, at hvis man tager Salbutamol på tilladt vis.

- Uden at gå specifikt ind i denne sag, så vil der helt generelt set være en meget lille sandsynlighed for, at man når op på dobbelt koncentration af denne grænse, hvis man tager det på tilladt vis.

Ingen dispensation

I en pressemeddelelse fra Chris Froomes cykelhold, Team Sky, fremgår det, at rytteren under Vueltaen oplevede værre astmaanfald og derfor øgede sin dosis af medicinen. Det burde han dog have søgt om tilladelse til.

- Hvis han har haft nogle astmaanfald og havde behov for at tage nogle højere doser, så ville han skulle søge dispensation. Der er ikke kommunikeret noget ud om, at han har søgt en dispensation. Derfor er det lidt specielt, siger Mørkeberg.

Normal brug eller ej

UCI vil nu give Chris Froome muligheden for at uddybe og fortælle sin side af sagen, mens man formentlig også vil foretage undersøgelser på rytteren, som har til formål at måle om hans krop udskiller store mængder af Salbutamol, og om det kan være forklaringen. Det er almindelig procedure, forklarer Mørkeberg.

- Hvis sagen var hos os, og vi havde en atlet, som viste en høj koncentration, så ville vedkommende få muligheden for at gennemgå en farmakogenetisk undersøgelse på Bispebjerg Hospital. Her ville han få nogle normale doser af Salbutamol, man ville opsamle noget urin, og baggrund af det ville man så kunne konkludere, om det er foreneligt med normal brug eller ej. Det ville så definere strafudmålingen, siger Jakob Mørkeberg.

Overskridelse af reglerne for brug af Salbutamol kan give op til to års udelukkelse. Det fremgår ikke af UCI's udmelding, hvornår man forventer, der falder en afgørelse i sagen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter