Dansk drøm om etapeløb for kvinder bliver bremset af økonomien.

Det er pengene, der er den helt store udfordring for tilblivelsen af kvindeløbet 'Battle of North'.

Der er stadig et stykke vej til drømmen om et UCI-løb på dansk grund med cykelrytter Emma Norsgaard og resten af verdenseliten. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Ritzau Scanpix)

Ambitionerne var store i Danmarks Cykle Union, DCU, da de i 2019 annoncerede, at de skulle være med til at arrangere 'verdens hårdeste kvindecykelløb'.

Battle of North skulle det hedde. Ti etaper - tre i Danmark, tre i Sverige og fire i Norge - skulle efter planen indgå i løbet, der blev italesat som det hårdeste på kvindernes kalender.

Men der er stadig lang vej fra idé til startskud og cykler på vejen her to år efter.

For det har nemlig vist sig mere end svært at få enderne til at mødes for DCU og de norske og svenske arrangører. Så meget, at det svenske cykelforbund har trukket sig fra idéen. Derfor er det kun Norge og Danmark, som er i dialog om løbet, siger Martin Elleberg Petersen, der er direktør i Danmark Cykle Union.

- Det er ejerskabsstrukturen, vi arbejder med nordmændene om. Vi er et forbund, hvor der er en høj grad af frivillighed, og de er et privat firma. Det giver nogle udfordringer rent økonomisk.

Idéen var, at ejerskabet skulle deles lige over, med alt, hvad det indebar af udgifter og indtægter. Men den løsning ser ud til at være taget af bordet, fortæller direktøren.

- De udgifter, nordmændene regner med, der kommer til at være i det her løb i den struktur, vi har arbejdet med indtil nu, er så høje, at vi ikke kan se, hvordan vi med sikkerhed kan dække dem.

- Det er den økonomiske del i forhold til muligheder for tilskud i Norge og Danmark. Ligesom ved Post Nord Danmark Rundt er vi her i Danmark i høj grad bundet op på frivillighed og de mange mennesker, der rejser rundt og hjælper til. Uden dem havde vi ikke mulighed for at få de her løb til at hænge sammen, siger Martin Elleberg Petersen.

Amalie Dideriksen, der her vinder DM, må stadigvæk nøjes med at køre efter store etapesejre i udlandet. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

Ikke spildt arbejde

Selvom den oprindelige idé var, at Battle of North skulle have rullet ud på den nordiske asfalt i år, er arbejdet ikke spildt.

For der er nemlig stadigvæk en god dialog mellem DCU og de norske arrangører. Og selvom det ikke ligefrem er gået som først håbet, er optimismen stadig at finde. For der mangler et kvindecykelløb på den internationale scene i Danmark.

- Det kan være godt at melde det stort ud og sige, at vi vil noget nyt. Nogle gange bliver man så klogere undervejs – og det er vi blevet her. Men det er vigtigt at sige, at vi jo stadigvæk arbejder virkelig hårdt på at finde en model for et kvindeløb i Danmark, siger Martin Elleberg Petersen.

- Så jeg synes, det er helt fint, at det blev meldt så stort ud i sin tid. Men også at vi bagefter er ansvarlige overfor økonomi og budget, som jo for vores vedkommende er medlemmernes penge. Så det har været fornuftigt at sige, at det her er sværere, end vi havde regnet med, og vi skal gøre det på en anden måde.

Han var ikke selv direktør, da ambitionerne om verdens største etapeløb for kvinder blev slået stort op. Men har siden sin ansættelse arbejdet på en ny model for cykelløbet.

- Vi har snakket om, at den norske arrangør skal stå for løbet, og så kan de købe to-tre etaper af Danmark, som vi så står for. På den måde kan vi selv styre økonomi og frivilligheden i det, sig direktøren.

- Den model giver selvfølgelig også risiko for, at de bare ligger alle etaperne i Norge. Så laver de dog bare en konkurrent til deres eget løb – Ladies Tour of Norway. Men i så fald må vi se på, om vi kan lave et kvindeløb på højeste niveau selv, siger han.

Den tidligere professionelle rytter Lars Bak skal fra næste sæson være sportsdirektør for et nyt kvindehold på norske Uno-X. (Foto: Ernst van norde)

Bør være potentiale

Cykelinteressede har i de her år mulighed for at se danske kvinderyttere med helt fremme i stort set alle de store løb. Og med udviklingen inden for kvindecykling bør der også være potentiale for et stort løb i Danmark.

Det mener Lars Bak, der står i spidsen for et nyt kvindehold på Uno-X, som skal køre med på den store scene i 2022.

- Alle de store klassikere inden for herrecykling bliver også kørt hos kvinderne. Det bliver vist direkte på tv. Og næste år er der også Tour de France for kvinder, så de får også meget mediebevågenhed.

- Kvindecykling eksploderer i de her år, og jeg tror, der kommer mere af det, fordi der kommer flere hold, siger den tidligere cykelrytter.

Danmark råder i disse år over nogle af verdens bedste cykelryttere i Emma Norsgaard, Cecilie Uttrup Ludwig og Amalie Dideriksen.

- Jo flere, der kommer af dem, jo mere pres kommer der på, at der også skal være et Danmark Rundt for kvinder, mener Lars Bak.

Battle of North har anmodet om at blive optaget i UCI's kalender i august næste år, men det er altså usikkert, om det bliver en realitet.

FacebookTwitter