Dansk stortalent slog Vingegaards rekord, men nu sætter mystisk skade stopper for karrieren

For fire år siden var han en af de mest talentfulde unge i dansk cykelsport. Nu tvinger kroppen Jacob Hindsgaul til at stoppe karrieren i en alder af blot 23 år.

Jacob Hindsgaul har affundet sig med, at hans venstre ben tvinger ham til at stoppe karrieren alt for tidligt. (Foto: © Troels B. Markussen, Troels B. Markussen)

- Jeg har prøvet alt. Kiropraktor, fysioterapeut, osteopat, body SDS, MR-scanninger, blodtryksmålinger i benet. Der er ikke nogen, der kan forklare, hvad der er galt.

Jacob Hindsgaul kommer ikke til at sætte flere rygnumre fast på cykeltrøjen. Efter fire år som professionel på det storsatsende norske Uno-X-hold, siger kroppen stop. Det venstre ben træder firkanter, som det hedder i cykelparløren.

- Jeg har haft problemer med mit venstre ben, siden jeg begyndte hos Uno-X. Måske var det den sidste periode, jeg voksede i, hvor noget har ændret sig strukturelt i kroppen, siger Jacob Hindsgaul til DR Sporten.

- Det var svært at tage den endelige beslutning. Men efter jeg har taget beslutningen, føles det, som der er faldet en sten fra hjertet.

Jacob Hindsgaul i aktion for Coloquick. Overgangen til den internationale cykelelite var dog hård, fortæller han: "Jeg skulle nok have været på et udviklingshold, hvor jeg kunne have været fortsat på gymnasiet. Det var faktisk lidt ensomt." (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

Begyndte med lyn og torden

Allerede som 18-årig slog han en gammel Jonas Vingegaard-rekord.

På det spanske bjerg Coll de Rates, der strækker sig over 6,5 kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent på fem procent, kørte Jacob Hindsgaul til toppen på rekordtid. 13 minutter rent. To sekunder hurtigere end den daværende rekordindehaver Jonas Vingegaard.

Dengang kørte Hindsgaul for det danske hold ColoQuick, og hans præstation blæste sportsdirektøren bagover

- Jeg har ikke set det her niveau tidligere. Han har evnerne til at komme rigtig langt, sagde sportsdirektør på ColoQuick, Christian Andersen, i 2019.

Samme år blev unge Hindsgaul også nummer tre i GP Herning foran blandt andre Kasper Asgreen, og han blev året efter nummer to i ungdommens Lombardiet Rundt.

- Jeg var bedre på mine bedste dage i 2019, end jeg har været siden, fortæller Hindsgaul.

Med de flotte resultater på cv’et kom også kontrakten fra prokontinental-holdet Uno-X. Der skulle ikke meget overbevisning til, før Jacob Hindsgaul sagde farvel og tak til gymnasiet og goddag til den internationale cykelelite.

Karrieren som professionel cykelrytter er måske slut, men han kan tage en masse med fra sin tid på to hjul: "Jeg har lært at arbejde i et topprofessionelt miljø, jeg ved hvilken mentalitet, der skal til for at præstere, og jeg har lært at være disciplineret." (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Men overgangen var hård for den unge fynbo.

- Til den første træningslejr, var vi kun to danskere. Jeg var lige stoppet på gymnasiet, og det var nok også en dårlig idé. Jeg skulle nok have været på et udviklingshold, hvor jeg kunne have været fortsat på gymnasiet. Det var faktisk lidt ensomt.

'Kunne være blevet en af de store'

Hindsgaul kørte sit sidste løb i august, da han kørte Tyskland Rundt. Han var den eneste, der vidste, at det var hans afsked med den sport, der havde været hele sit livs omdrejningspunkt. Ikke engang holdet eller hans forældre kendte til hans beslutning.

Selvom den professionelle cykling forpurrede muligheden for en studentereksamen, har Jacob Hindsgaul fået en anden og uvurderlig uddannelse.

- Cykling er en anden slags uddannelse, forklarer Jacob Hindsgaul.

- Jeg har lært at arbejde i et topprofessionelt miljø, jeg ved hvilken mentalitet, der skal til for at præstere, og jeg har lært at være disciplineret.

Landstræner Anders Lund har arbejdet med Jacob Hindsgaul, siden han kom på U23-landsholdet, og har særdeles godt kendskab til det uomtvisteligt store talent, men desværre også skadeshistorikken.

Landstræneren nærede store forhåbninger til Jacob Hindsgauls karriere. Især fremhæver han rytterens mentalitet og ihærdighed.

- Det er jo altid svært at sige, hvor god man bliver, når man er U23-rytter. Han havde alle forudsætninger for at blive en af de store danske ryttere. Han var en meget helstøbt rytter, der både kunne afslutte, køre opad med de bedste U23’ere og køre en god enkeltstart, siger Anders Lund til DR Sporten.

- Han arbejdede meget disciplineret og indædt for at løse sine problemer med benet. Det kunne ikke måles eller vejes. Det har kostet helt vanvittige mentale ressourcer at kæmpe med den skade, der ikke kunne diagnosticeres.