De har ikke forberedt sig, men dansk superduo jagter EM-medaljer

Trods manglende forberedelse går kvindelandsholdet i parløb efter medaljer, når de i dag skal køre EM-finale.

Julie Leth (tv.) og Amalie Dideriksen (th.) vandt OL-sølv sidste år i parløb. (Foto: CHRISTOPHER JUE)

Amalie Dideriksen elsker at køre på 'banen', og hun kalder den ovale cykelbane for sit fristed.

Men når den 26-årige fartspecialist tirsdag klikker skoene i pedalerne til EM-finalen i parløb, som hun cykler sammen med Julie Leth, er det uden den store forberedelse for den tidligere verdensmester i landevejscykling.

For selv om Amalie Dideriksen begyndte sin karriere med banecykling, har hun på det seneste hovedsageligt gjort sig på landevejene, senest i etapeløbet Tour of Scandinavia.

Hun har derfor selv 'begrænsede' EM-forventninger til duoen, som vandt EM-guld i 2019 og nappede OL-sølv i Tokyo i 2021.

- Julie og jeg har ikke haft den optimale forberedelse, for vi har ikke trænet sammen, før vi kom til München for et par dage siden, siger Amalie Dideriksen, som dog er fortrøstningsfuld.

- Vi er stærke, og vi ved, hvordan man gør, når det kommer til stykket.

Og det gør de bestemt, altså ved, hvordan man gør.

I videoen herunder kan du se Amalie Dideriksen sætte ord på parløbet med Julie Leth.

Parløb sidder på rygraden

Den danske parløbsduo har spist, trænet og sovet sammen.

Uden ord kan de fornemme hinandens tanker og bevægelser, og har derfor en unik forståelse af hinanden i parløbsdisciplinen, fortæller Amalie Dideriksen.

Det har kastet adskillige medaljer og rekorder af sig, hvorfor den danske cykelrytter tror på mulighederne, når hun sammen med Julie Leth hopper i sadlen i eftermiddag.

- Vi har et godt samarbejde, og vi tænker ens. Du har ikke den store mulighed for at snakke sammen undervejs, så det gælder om at mærke, hvordan din makker er kørende at finde den rette taktik. Vi plejer at være bedst til sidst, fordi vi har en stor base fra landevejen, siger hun.

- Vi går efter podiet.

Ifølge DR Sportens cykelekspert Alex Rasmussen er der dog heller ikke grund til andet for Amalie Dideriksen og Julie Leth.

Han kalder overgangen fra landevej til banecykling for 'ganske nem' og henviser til Michael Mørkøv, som vandt OL-guld i Tokyo med Lasse Normann efter at have kørt tre ugers etapeløb i form af Tour de France.

- Jeg tror kun, det er en fordel faktisk, for Julie og Amalie har kørt en masse parløb sammen, og den slags sidder på rygraden, siger Alex Rasmussen.

Som Amalie Dideriksen nævnte, har ryttere med erfaring fra landevejene en større motor, fortæller han.

De har et ekstra depot af udholdelse og gåpåmod, når det kommer til banen, fordi de er vant til at slide på asfalterede etaper, som strækker sig over 100 kilometer.

Den danske landstræner mener, at OL-sølvvinderne bør være med i kampen om metal ved EM i München. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Rolig dansk landstræner

Med det sagt er der en kæmpe teknisk forskel på landevejscykling og parløb.

Cyklerne i sidstnævnte disiciplin er for eksempel uden bremser og med fast gearing af jernhesten, så der er ingen tvivl om, at den danske duo skal vænne sig til den 'nye' udfordring i München.

- Amalie og Julie skal lige mærke feltets dynamik, men de er gode og ved, at de skal sidde langt fremme for at undgå uheld, forklarer Alex Rasmussen, som tror på danske medaljer.

- De har med OL-sølvet bevist sig på det højeste niveau, og deres skift på banen sidder lige i skabet. Hvis du først er god til parløb med din faste partner, kan der sagtens gå et år uden at de kører sammen, for de kan stadig huske, hvordan de skifter. Og det er afgørende.

Den danske landstræner Casper Jørgensen er på trods af manglende forberedelse også ganske rolig på sine to parløberes vegne.

- Det havde måske været bedre med et par ekstra træningspas inden EM, men de har kørt meget sammen de sidste tre til fire år og kender hinanden godt, så jeg er ikke nervøs, siger Casper Jørgensen til DR Sporten.

- De bør være med i kampen om medaljerne. De er gode og vandt medaljer til OL, så det tror og håber jeg også er muligt her.

Amalie Dideriksen og Julie Leth skal i aktion klokken 16.50, og du kan følge parløbsfinalen på DR2, DRTV og her på dr.dk.