Når det handler om at følge en opskrift, så er det at køre på cykel en simpel en af slagsen. Det kræver lidt balance, fremdrift og luft i dækkene.
Alle kan være med.
Men når det handler om at køre professionelt på cykel, så bliver det pludseligt en smule kringlet.
Det hårde slid, de afmålte kulhydrater, væskeindtag, vægt og hviletider, samt en uendelig liste af rytternes egne rutiner, gør tiden mellem træning og løb til et fuldtidsjob i jagten på at optimere præstationen mest muligt.
Nu er der ifølge VeloNews landet et produkt, som bliver mere og mere udbredt blandt cykelryttere, og især Jonas Vingegaards hold, Jumbo-Visma, gør god reklame for det.
Det hedder egentlig bikarbonat, men har et mere mundret navn, når det anvendes til daglig, hvor det er hovedkomponenten i bagepulver.
At bruge bikarbonat er dog ikke nogen ny opfindelse, lyder det fra Brian Holm, tidligere sportsdirektør og cykelrytter.
Under sin aktive karriere forsøgte han også at bruge bikarbonat, men effekten, den er han stærkt tvivlsom overfor.
- Jeg tænker, at det er et reklamestunt, som sikkert vil sørge for, at det er udsolgt i Matas inden længe. Det er jo strålende at have Jumbo-Visma til at sige, at de tager det, og så kan det i øvrigt købes i håndkøb.
- Jeg har selv taget det, og jeg ved, at Matti Breschel (tidligere cykelrytter, red.) har proppet sig med det, men nu bliver det nok sådan, at alle motionister er ude for at købe det, og til det er der kun én ting at sige: Lad for guds skyld være, siger Brian Holm.
Ikke på dopinglisten af naturlige årsager
I Anti-Doping Danmark er det ikke noget nyt, at bikarbonat anvendes i jagten på de små procenter, som gør livet lettere på cyklen.
For Jakob Mørkebjerg, videnskabelig seniorkonsulent hos Anti-Doping Danmark, er det eneste opsigtsvækkende, at man tilsyneladende er lykkedes med at reducere de typiske bivirkninger ved at indtage bikarbonat - eller bagepulver, om man vil.
- Team Danmark har fremhævet det som et stof, som potentielt er præstationsfremmende, og derfor vejleder de også omkring det. Det nye er, at når man tidligere har taget det her bikarbonat, så giver det folk ondt i maven, og det problem har de tilsyneladende løst, siger Jakob Mørkebjerg.
Men selv om Team Danmark vejleder om stoffet, så er der flere årsager til, at det ikke fremgår på dopinglisten, som er de præstationsfremmende midler, som Anti-Doping Danmark forholder sig til.
Kaffe og kreatin fremgår heller ikke af dopinglisten, selv om det for mange vil føles præstationsfremmende. På samme måde kan bikarbonat være med til at neutralisere den mælkesyre, som siver ud i musklerne, siger Jakob Mørkebjerg.
Samtidig findes bikarbonat naturligt i fødevarer og i kroppen, og derfor vil det være svært at vurdere, om det skulle være uetisk at indtage, når effekten samtidig ikke er særlig stor.
- De forsøg, der er lavet med bikarbonat, har kigget på høj-intenst arbejde, og der har man set en præstationsforbedring, selv om den ikke er super stor. Effekten varierer, som med alt andet, fra person til person, men der er nogenlunde evidens for, at man kan få en lille fordel.
Lad være med at købe det
I Anti-Doping Danmark er man vant til at vejlede og teste atleter, der bevæger sig i et miljø, hvor alle procenter tæller.
Men så er det store spørgsmål, om danske motionister nu skal på rov i bageskabet, eller Matas, i jagten på en ny fantomtid.
For Jakob Mørkebjerg er det sådan set ikke bekymrende.
- Det er ikke særligt overraskende, når det fremgår i rapporter som potentielt præstationsfremmende, at nogen prøver det af. Hvis man tager det produkt, og det passer, hvad de siger, at man undgår maveproblemer, så kan enhver indtage det, men der vil være store forskelle på, hvordan det virker.
Her kan du se reklamefilmen, som Jumbo-Visma står bag.
For Brian Holm er det tværtimod mere lige ud ad landevejen.
Hvis man gerne vil have en hurtigere mellemtid over Pøt Mølle eller ved Hærvejsruten mod Frederikshavn, så skal man primært lægge flere timer i sin træning.
- Jeg kan anbefale alle at holde sig væk, for hvis man får en forurenet pille, så er det, man kommer galt afsted i dopingkontrol. Det er lidt som koffeinpiller, hvor det kan føles som noget placebo.
- Bagepulver lyder også bedre end bikarbonat, men det er nok fordi, at cykelsporten helst ikke skal have et hint af doping over sig. Jeg tænker dog ikke, at der er en ny Festina-skandale undervejs i hvert fald, siger Brian Holm.