Det danske hold er klar til VM: 'Taktikken er, at vi skal ud og vinde med Jakob'

Danskerne går all in på at køre Jakob Fuglsang frem til en triumf ved verdensmesterskabet i landevejscykling.

Jakob Fuglsang er kaptajn på det danske hold, der søndag kører VM i landevejsløb. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)

258,2 kilometer og næsten 5.000 højdemeter.

Det er, hvad der venter rytterne, når verdensmesterskabet skal køres i det nordøstlige Italien søndag.

Derfor kræver det også en særlig ryttertype, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at stå øverst på podiet og få lov til at køre et år i regnbuetrøjen.

Sådan en rytter har Danmark heldigvis i form af Jakob Fuglsang, og derfor er dagens taktik også lagt an på ham, fortæller Anders Lund, der er landstræner for landevejsholdet.

- Alt er bygget op om, at det er Jakob, der skal have muligheden for at sætte tingene på plads i finalen. På den måde er det et lidt skarpere hierarki end tidligere år.

- Han er vores bedste bud, og det er en ret fed situation for os, at vi har så stærkt et kort at spille i morgendagens løb, siger Anders Lund.

Spørger man en af de danskere, der stiller til start i Imola, Michael Valgren, så er han endnu klarere i spyttet, når der bliver spurgt ind til, hvad der skal ske på de knap 260 kilometer på de italienske landeveje.

- Taktikken er, at vi skal ud og vinde med Jakob.

- Vi har ikke haft taktikmøde endnu, men det ligger ret tydeligt i kortene, at han er klar. Han skal køre giroen (Italien Rundt, red.) i næste uge, så han er i topform, og det er en god rute til ham, han har selvtillid og et hold bag sig, så vi skal se, om vi kan jagte den regnbuetrøje til Danmark en gang til, siger Valgren.

Michael Valgren forklarer om sin egen rolle til løbet:

Man fristes dog til at tænke, at det er et unødigt pres på Fuglsang at lægge alle æggene i samme kurv. Hovedpersonen selv ser det nu ikke sådan.

- Vi kører ikke 120 procent for mig, der er stadig Valgren, som har en lidt åben rolle.

- Men derudover synes jeg ikke, det er et ekstra pres. Ruten ligger godt til mig, og hvis ikke jeg har benene, så har jeg ikke benene, og så skal jeg nok melde det ud, men ellers er jeg også overbevist om, at jeg formentlig er den af de udtagne ryttere, der har den største chance for at lave et godt resultat. Jeg ser det ikke som noget negativt i hvert fald, siger Fuglsang.

Skal spare så mange kræfter som muligt inden sidste omgang

VM-ruten er en rundtur på knap 29 kilometer, der skal køres ni gange, med to stigninger undervejs. Håbet fra den danske lejr er, at løbet bliver hårdt og ender med en direkte duel mellem favoritterne mod slutningen.

- Det perfekte scenarie er, at Jakob kommer helskindet igennem løbet og kommer ind på sidste omgang og er klar til at være en del af de ryttere, der kan afgøre det på sidste omgang. Det er det, jeg håber allermest på, at han får chancen for at afgøre det selv, siger Anders Lund.

Landstræner Anders Lund beskriver det perfekte scenarie til VM:

Fuglsang er enig med sin landstræner i, at det perfekte scenarie for dansk succes er et, hvor hjælperytterne bliver udskilt inden finalen, og kaptajnerne kan fordele medaljerne mellem sig.

- Det skal blive et hårdt løb, og så skal vi sidde kun kaptajner tilbage til sidst, og så skal jeg have gode ben, så jeg kan gøre en forskel på de sidste par omgange. Enten komme ud og sidde i en lille gruppe eller kunne lave en forskel til allersidst og køre alene hjem. Det er mere eller mindre sådan, det for mit vedkommende ville være perfekt, siger han.

Jakob Fuglsang fortæller om sin form forud for verdensmesterskabet:

Favoritter til verdensmesterskabet er der nok af, hvor især Wout van Aert, Julian Alaphilippe og den nylige Tour-vinder, Tadej Pogacar, nævnes. Men ifølge Michael Valgren er udvalget af favoritter til årets verdensmesterskab kæmpestort.

- Det er simpelthen en rute, hvor du skal have rigtig gode ben. Du kan ikke gemme dig, så det er helt sikkert en af favoritterne, der kommer til at vinde, men der er rigtig mange favoritter. Jeg kunne nævne 20, der kunne vinde i morgen, så det bliver rigtig spændende, og jeg tror, det bliver et rigtig godt cykelløb, siger Valgren.

Jakob Fuglsang fortæller om forskellen på ham og dem, der har kørt Tour de France, og om han kan vinde VM:

Men Jakob Fuglsang er bestemt også en af favoritterne til løbet ifølge den danske landstræner.

- Han har absolut en chance, og det er ikke engang fordi, vi skal pudse danskerbrillen særlig hårdt for at kunne se det. Han er objektivt set en af dem, der kan gøre det på den her rute. Om han rammer dagen, det er jo så det, og spørgsmålet, som det er med alle de her favoritter.

- De skal ramme deres top-topniveau og tingene skal flaske sig, før det bliver dem, der vinder. Det samme gælder jo for Jakob, men han er da en af dem, man godt kan regne med, kommer til at være i finalen og med lidt held i sprøjten, så er det os, der bliver verdensmestre, siger Anders Lund.

Herrernes linjeløb sættes i gang søndag klokken 9.45 og kan følges direkte i LIGA på P3 fra klokken 14.00 eller ses på TV2 Sport.

Facebook
Twitter