Det danske landshold sigter efter OL-guld, men tager til VM for 'at få tæsk'

Det danske banelandhold har processen og ikke resultatet i fokus til VM, der begynder i dag.

Det danske banelandshold vandt for nylig EM-guld. Til VM forventer landstræneren dog ikke samme succes. (Foto: Lars Moeller © Ritzau Scanpix)

Casper Jørgensen griner en smule over telefonforbindelsen.

Den danske landstræner er udemærket klar over, at banelandsholdet ikke har de store chancer for succes til VM, der begynder i dag. Men det underordnet, for sådan skal det være, når man begynder på en frisk, og OL-guldvinderne fra Italien stiller med stærkeste hold.

Rasmus Lund Pedersen er eneste genganger fra det danske landshold, der vandt VM i 2020. Sammen med den 17-årige Carl-Frederik Bevort, 19-årige Tobias Aagaard og 20-årige Robin Skivild tager han onsdag hul på VM-forsvaret.

- Jamen vi er klar på at få tæsk for at sige det ærligt. Vi ved godt, at Italien er bedre end os, siger Casper Jørgensen og griner.

- Det ville være utroligt, hvis det ikke er tilfældet, men det er egentlig fint nok. Vi regner ikke med at køre med i toppen. Det her VM er et startpunkt, og vi prøver at gå til grænsen. Så må vi se, om vi kører en flot tid, eller bliver blæst ud over hele banen. Det er risikoen med så nyt et hold.

Efter OL-sølvet i Tokyo har Lasse Norman Hansen, Frederik Rodenberg og Niklas Larsen sagt farvel til den danske konstellation i 4000 meter holdforfølgelsesløb.

Den nye cykelkvartet lagde ganske vist ud med at vinde EM-guld tidligere på måneden, men holdet gennemgår stadig en proces frem mode det endelige mål, som er OL i 2024, fastslår landstræneren.

De rutinerede baneryttere Lasse Norman, Niklas Larsen og Frederik Rodenberg har siden OL bevæget sig ud på landevejene. Det er dog ikke et endeligt farvel til rytterne på det storvindende banelandshold, der stadig kan kæmpe med om en plads på holdet, når der skal udvælges et hold til OL i Paris. (Foto: Lars Moeller © Ritzau Scanpix)

Op til rytterne selv

VM i Frankrig er en mulighed for det danske landshold for at teste forskellige elementer og roller på holdet. Men hvorfor holder man ikke den slags til træningslokalerne?

- Du kan ikke genskabe intensiteten fra konkurrencerne til træning. Selvfølgelig prøver vi ting af i hverdagen, men i sidste ende er du nødt til at trykteste det til konkurrencer, for at du 100 procent kan se, hvordan det reelt fungerer.

Derudover har meget af arbejdet for Casper Jørgensen også gået på at sammensætte det rette hold. Det handler ikke blot om at finde de fire individer fra kongeriget Danmark, som er bedst til at cykle. De skal også være nogle gode mennesker, der er villige til at arbejde for holdet.

Det tager noget tid, før man som ung cykelrytter er klar til at levere på verdensklasseniveau, forklarer den danske landstræner. Derfor er det heller ikke rimeligt at skrue forventningerne til holdet i vejret, fordi Danmark tidligere har leveret guldpræstationer.

- På den måde er det ret fedt, at vi skifter så meget ud, for alle kan forhåbentligt se, at det ikke er en fiasko, hvis vi ikke bliver verdensmestre. Vi har arbejdet med at begynde på en frisk, og at de skal skabe en ny kultur, siger Casper Jørgensen.

- Vi har selvfølgelig nogle principper og ved, hvordan vi skal gøre som trænerteam, men det er også op til rytterne selv. Man kan ikke bare kopiere det, vi gjorde med det tidligere hold og tro, at det virker her. De skal skabe deres eget sammenhold og fællesskab.

Det danske banelandshold vinder EM-guld. Øverst på podiet fra venstre: Tobias Aagaard, Carl-Frederik Bevort, Matias Malmberg og Rasmus Lund. (Foto: BEAUTIFUL SPORTS/Olaf Rellisch v © imago images/Beautiful Sports)

Skød det hele af til OL

Al fokus har været på udviklingsprocessen, og derfor har landsholdet ikke brugt tid på at tænke i tekniske detaljer og udvikling af udstyr.

- Vi skød det hele af til OL i Tokyo, så nu er vi i en proces, hvor vi skal finde ud af, hvordan det skal se ud til næste OL. Til VM kommer vi nærmest bare med cyklerne, som de var, da de kom ud af æsken.

En proces er et forløb med en begyndelse og en slutning. Allerede næste år skal banelandsholdet præstere, og i 2023 skal Danmark atter markere sig i verdenstoppen, og OL i 2024 er slutmålet, understreger landstræneren.

- Til den tid skal vi ikke tale om proces længere. Vi skal levere resultater, være blandt de bedste og gå ind til OL som en af favoritterne til guldmedaljen. Det er målet med det hele.

VM afholdes i Roubaix i Frankrig fra onsdag til søndag.

FacebookTwitter