'Det er meget skræmmende': Corona hærger i cykelverdenen kort før dansk Tour-start

Coronapandemien spreder sig hastigt i cykelsporten, og det vækker bekymring blandt rytterne.

Søren Kragh Andersen (tv.) er én af flere danske ryttere, som i denne uge har trukket sig fra et cykelløb på grund af coronasmitte. (Foto: BENOIT TESSIER)

Ødelæggende og brandærgerligt.

Ordene bliver brugt af ryttere og sportschefer til at beskrive den situation, som i øjeblikket udspiller sig i cykelmiljøet.

Coronapandemien har punkteret stemningen ved Schweiz Rundt og Slovenien Rundt, hvor flere hold har trukket sig på grund af smitterisikoen.

De tre danske ryttere Søren Kragh Andersen, Casper Pedersen og Mikkel Bjerg er alle smittede. Og deres danske kollega Magnus Cort fra EF Education-EasyPost er nervøs for coronapandemiens udvikling med henblik på det forestående Tour de France, der starter i Danmark 1. juli.

- Det er farligt at se det så udbredt som nu. Det ser ud til at sprede sig virkelig voldsomt, siger Magnus Cort ifølge Ritzau.

Jakob Fuglsang var seks sekunder efter Bora-rytteren Aleksandr Vlasov på førstepladsen, men den 37-årige dansker overtog førertrøjen kort ført starten på sjette etape i Schweiz, da russeren er udgået på grund af coronasmitte. (Foto: GIAN EHRENZELLER)

Tour-arrangør læner sig op ad danske regler

Trek-Segafredos danske sportsdirektør Kim Andersen kalder ligeledes situationen for dybt bekymrende og vurderer, at det kan få stor betydning for Tour de France i Danmark.

- Det er meget skræmmende. Det er noget, der giver stof til eftertanke. Vi prøver at indføre maske igen og tage de forholdsregler, vi kan, siger Kim Andersen.

Corona lagde cykelløbene ned, da pandemien gjorde sit indtog i 2020, og nu volder den atter problemer.

Grand Depart Copenhagen, selskabet bag den danske Tour-start, skriver i en e-mail til DR Sporten, at man sammen med ASO, arrangøren af Tour de France, følger situationen tæt og forholder sig til de danske myndigheders anvisninger under de tre danske etaper.

- Derudover følger ASO UCI's (det internationale cykelforbund, red.) specifikke regler og retningslinjer for test samt brug af mundbind i de områder, hvor rytterne og holdene opholder sig, og hvor de kommer i nærheden af medier og publikum, skriver Grand Depart Copenhagen til DR Sporten.

Ifølge selskabet forventes det, at ASO kommer med en udmelding før Tour-starten.

- Vi er glade for, at der er 14 dage endnu, siger talsmand for Grand Depart Copenhagen, Alex Pedersen og fortsætter:

- Skal der laves nogle ekstraordinære forhold for at sende cykelholdene lidt mere i bobler, end de har været det sidste års tid, er det UCI, der skal gøre det.

I Schweiz Rundt er Jakob Fuglsang fredag røget pludseligt i førertrøjen, fordi hans konkurrent Aleksandr Vlasov fra Bora-Hansgrohe er udgået på grund af corona.

Danske Jonas Vingegaard (th.) er blandt favoritterne til den gule førertrøje i Tour de France sammen med holdkammeraten Primoz Roglic (tv.). Ifølge DR Sportens cykelkommentator er det for tidligt at spå om, hvorvidt coronapandemien vil påvirke deres vinderchancer. (Foto: MARCO BERTORELLO © AFP or licensors)

Den øjeblikkelige situation i særligt Schweiz er bekymrende, mener DR Sportens cykelekspert, Brian Nygaard.

Han kan sagtens forstå, at flere hold trækker sig, for det er yderst risikabelt at gamble med rytternes helbred samt chancer for at deltage i Tour de France.

- Rytterne kører i den samme bus og sidder ved siden af hinanden i feltet. Det er meget svært at kontrollere i et cykelløb, for det er ikke en isoleret begivenhed, siger Brian Nygaard.

- Det ser ud som om, at smitten bevæger sig med høj fart i felterne. Det ville være en stor skam, hvis det blev tilfældet ved Tour-starten, for det er ubetinget årets vigtigste opgave for cykelholdene.

Situationen er langt fra ideel, forklarer Brian Nygaard, som samtidig understreger, at det er for tidligt at spå om, hvorvidt det påvirker Søren Kragh Andersen, Casper Pedersen og Mikkel Bjerg og deres muligheder i det kommende Tour de France, at de lige nu er ude på grund af corona.

- Spørgsmålet er, hvilken type forløb rytterne skal igennem. Kan de melde sig klar til træning med det samme, når de kommer hjem, eller er de sengeliggende? Vi er nødt til at vente på de individuelle udmeldinger i forhold til, hvordan de har det, og om det får eftervirkninger under Touren, fortæller han.

Artiklen er opdateret efter udgivelse med kommentar fra Alex Pedersen, talsmand for Grand Depart.