’Det var benzin på mit bål, når folk prøvede at knuse min drøm, fordi jeg er kvinde’

Cecilie Uttrup Ludwig glæder sig til at køre cykelløb i Danmark i 2022.

Cecilie Uttrup Ludwig glæder sig til at køre cykelløb på topniveau, når der efter planen afvikles ´Battle of North' i Danmark. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Allerede i folkeskolen og i årene som Team Danmark-elev på Falkoner Gymnasium var det tydeligt, at kampen for kvinders rettigheder havde en særlig plads hos Cecilie Uttrup Ludwig.

Den 25-årige cykelrytter brugte enhver lejlighed til at skrive opgaver, der handlede om netop dét: Kvinders kamp i et samfund, hvor manden traditionelt har fået en anden behandling alene på grund af kønnet.

- Det var emner som stemmeret i 1915 og den slags. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra, men det ligger mit hjerte nær at gå ind i emner, hvor nogen bliver uretfærdigt behandlet, siger Cecilie Uttrup Ludwig.

Det med forskelsbehandlingen oplevede hun på egen krop, da hun for 12 år siden begyndte at køre cykelløb.

Når hun fortalte ’i miljøet’, at hun drømte om at blive professionel rytter, blev hun som regel mødt af folk, der - måske velmenende - bad hende finde på noget andet med bedre fremtidsudsigter.

- Beskeden var altid, at der kun er cirka ti kvinder på verdensplan, der kan leve som professionel rytter. Det irriterede mig grusomt, at jeg som juniorrytter skulle have knust min drøm på den måde, bare fordi jeg er kvinde. Det kan godt være, det var realistisk, men det var måden, det blev sagt på, forklarer Cecilie Uttrup Ludwig.

- Det gav mig kun endnu mere lyst til at vise dem, at de fandme tog fejl. Det var benzin på mit bål, når folk talte ned til mig som kvinde.

Og det gjorde de, folkene ’i miljøet’. De tog fejl.

Cecilie Uttrup Ludwig bor i dag i spanske Girona, hvor hun udlever drømmen som professionel rytter for det franske hold FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope.

Hun ’lever i en kuffert’, som hun siger, for hun rejser verden rundt året rundt.

Lige nu ligger hun og holdkammeraterne og træner på de belgiske landeveje frem mod løbet Flandern Rundt på søndag.

Imens arbejder en norsk arrangør i kulissen på at lave et helt nyt løb for kvinder, der efter planen skal afvikles i Danmark, Norge og Sverige i august 2022.

’Battle of North’ hedder det, og sammen med Tour de France, som næste år afvikles for kvinder for første gang, kan dette skandinaviske løb blive én af de helt store events inden for kvindecykling, håber Uttrup.

Cecilie Uttrup Ludwig slider i pedalerne under Cycling World Championship i Innsbruck, Østrig. (Foto: Heinz-Peter Bader © Scanpix)

Fedt at vise sig frem på hjemmebane

UCI har arbejdet på projektet i mere end to år, og ambitionen er at skabe det største og længste etapeløb på kvindernes World Tour.

- Det her er virkelig, virkelig fedt for dansk kvindecykling og for en dansk rytter som mig, der får lov at vise sig frem på hjemmebane, hvor ikke mindst venner og familie har mulighed for at bakke op og heppe, siger Cecilie Uttrup Ludwig.

Hun har ikke kørt løb på dansk asfalt siden DM i landevejscykling sidste år, hvor hun endte på en tredjeplads efter Emma Norsgaard Jørgensen og Julie Leth.

- Jeg forventer, vi kommer til at se de største, kvindelige ryttere være med, og det er jo en fantastisk promovering af sporten. Selv om cykling generelt er populært i Danmark, er der stadig et stykke vej for kvindecykling, når det gælder eksponeringen. Det håber jeg, det her kan være med til at forandre.

Hun glæder sig over, at det førnævnte Tour de France fra næste år har en kvindelig udgave, for her er de med helt fremme på den allerstørste scene.

Forhåbentlig kan det være med til at give endnu flere piger og unde kvinder modet til at sætte sig i sadlen og knokle på, hvis de også drømmer om at køre professionelt, mener hun.

- Da jeg startede, var det formentlig rigtigt, at kun omkring ti kvinder på verdensplan kunne leve af det, men vi har heldigvis rykket os meget siden dengang. Vi har fået minimumslønninger og flere løb, der bliver vist i fjernsynet. Det er to vigtige ting i en sport, hvor det gælder om at tiltrække sponsorer, der vil investere, siger 25-årige Cecilie Uttrup Ludwig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk