DIF-millioner redder økonomien i dansk cykling

Dansk Idrætforbund har lånt penge til DCU for at dække for millionunderskud

Danmarks Cykle Union fik i foråret 2015 en økonomisk indsprøjtning af Dansk Idrætforbund. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Da det i starten af 2015 kom frem, at Danmarks Cykle Union (DCU) havde et kæmpe underskud på ca. 4,65 mio. kr., måtte bestyrelsen i DCU se sig nødsaget til at låne penge af Dansk Idrætsforbund (DIF). Det bekræfter både Niels Nygaard, formand for DIF, og Niels Sørensen, formand for DCU.

- Det er et likviditetslån for at holde aktiviteterne i gang. Havde vi ikke haft det, så kunne vi have været nødt til at spare, fortæller Niels Sørensen.

Beløbet på lånet ligger ifølge Niels Nygaard i omegnen af 3 mio. kr. og blev godkendt i foråret 2015, men på trods af millionlånet mener formand Niels Sørensen ikke, at DCU ville være gået konkurs, havde DIF afvist forespørgslen.

- Jeg mener ikke, at vi ville være gået konkurs. Vi havde blot skulle lave nogle tiltag for at have likviditet nok, hvis ikke vi havde fået en aftale med DIF.

Løbende budgetkontrol

I aftalen indgår der den betingelse, at DIF skal kunne kigge med i DCU’s budgetter, således at cykleunionen i store træk overholder sine budgetter og aftalen om, hvordan lånet skal betales tilbage.

Udover de løbende kvartalsindberetninger, fortæller Niels Nygaard, at DCU er en autonom enhed, der ikke er bundet økonomisk af DIF, og derfor ikke har nogle forpligtelser i forhold til at spørge om lov, når der skal bruges penge.

- Det er en aftale om, at vi løbende følger med i budgetopfølgningen, og at DCU har lavet et budget, hvor man over en årrække har luft til at sikre, at lånet bliver tilbagebetalt, og at vi løbende kan følge med i det, siger Niels Nygaard.

Men i kigger vel med andre ord DCU efter i sømmene?

- Ja, på samme måde som når en bank eller andre kreditorer giver et lån til nogen.

- Kommer der en periode, hvor der er stor difference i forhold til budgetterne, så vil vi selvfølgelig tage en snak med dem.

Hæmmer DCU

Det er ikke unormalt at DIF træder til og hjælper diverse forbund med økonomiske indsprøjtninger. Det sker minimum en gang om året og typisk i forbindelse med budgetoverskridelser, hvis eksempelvis store arrangementer er forløbet anderledes end forventet.

Det store underskud, som DCU kunne præsentere for offentligheden i foråret fremkom ifølge Niels Sørensen på baggrund af investeringer, som den tidligere direktør for DCU, David Gullberg, havde foretaget uden at oplyse bestyrelsen, og derfor ikke var budgetteret. Og det kommer til at kunne mærkes på dansk cykelsport i den nærmeste fremtid.

- Underskuddet hæmmer sådan, at man i årene fremadrettet ikke kan tage så store risici, og det gør selvfølgelig, at vi må lave budgetter, så vi sikrer overskud i Danmarks Cykle Union de kommende år, og det kan vi også sagtens, forklarer Niels Sørensen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter