Efter en omvej på universitetet følger 27-årige Sebastian nu i sin fars cykelspor

27-årige Sebastian Andersen er fra begyndelsen af 2022 blevet ansat som ledende sportsdirektør hos Riwal Cycling Team.

To generationer af Andersen-familien skal fra næste sæson lede hver deres cykelmandskab. (Foto: Riwal Cycling Team/Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix)

Æblet falder ikke langt fra stammen.

Det udtryk er meget sigende for 27-årige Sebastian Andersen, der er søn af Trek-Segafredo-sportsdirektøren, Kim Andersen.

Sønnen af den tidligere Tour de France-rytter og nuværende sportsdirektør har nærmest fået cykelsporten ind med modersmælken, og nu har han også selv skaffet en rolle lignende med farmands.

Andersen-junior skal nemlig fra næste sæsons begyndelse starte som ledende sportsdirektør for det danske Kontinental Tour-hold, Riwal Cycling Team. 27-årige Andersen afløser Michael Skelde, og fungerer indtil starten af 2022 som assisterende sportsdirektør.

- Jeg har været så heldig at have min far, så jeg er nærmest blevet født ind i sporten. Der er opstået et eller andet netværk i en tidlig alder, og nu fik så jeg tilbuddet om at træde et niveau op.

- Men det var egentlig af ren og skær passion og interesse, at jeg begyndte at gå cyklingens vej, siger Sebastian Andersen.

Selvom han er ung, har den kommende sportsdirektør dog allerede godt med erfaring i bagagen fra cykelsportens verden. Udover at have fulgt far-Andersen gennem hele sin opvækst, har han i år haft en rolle hos Riwal Cycling, mens han også tidligere har stået i spidsen for et juniorcykelhold.

Derfor er han også overbevist om, at han er klar til at tage skridtet fra assistent til ledende sportsdirektør.

- Jeg synes, det passer mig helt vildt godt. Jeg har set på, hvordan det bliver gjort på allerhøjeste plan, siden jeg var purung. Så et eller andet sted falder det mig meget naturligt, siger Sebastian Andersen.

'Har overhovedet ikke altid været en drøm '

Det har dog ikke altid ligget i kortene, at Sebastian Andersen skulle følge i sin fars fodspor. Cykelsporten har altid interesseret den kommende sportsdirektør, men oprindeligt havde han helt andre fremtidsplaner.

- Det har overhovedet ikke altid været en drøm. Jeg har læst på universitetet de sidste fem år, så planen var, at jeg skulle noget helt andet. På kandidaten læste jeg retorik, og jeg var også taleskriver for nogen, der stiller op til kommunalvalget. Det var nok der, det bar hen ad, men der endte det så ikke alligevel.

I sommer dimmiterede den kommende sportsdirektør hos Riwal Cycling fra Aarhus Universitet med en bachelorgrad i filosofi og en kandidatgrad i retorik.

Selvom han har været et smut forbi universitetet, træder 27-årige Sebastian Andersen nu i sin fars fodspor. Foto: Riwal Cycling Team

Men selvom ikke alt fra studietiden er direkte overførbar til cykelsporten, har de tunge universitetsbøger alligevel givet ham noget, han kan bruge i værket som sportsdirektør.

- Filosofi handler grundlæggende om, hvordan vi hver især er som mennesker, og sportsdirektørrollen er jo også i bund og grund at skulle lede nogle mennesker med nogle drømme i retningen af at få dem opfyldt, siger Sebastian Andersen.

Nu lægges de tunge bøger dog på hylden for en stund, og i stedet kan han kigge mod den nærmeste familie for at lære om cykelsportens verden.

Far står klar til at hjælpe, men 'det er mit projekt'

Den kommende sportsdirektør spejler sig gerne i sin fars måde at gøre tingene på, og han ser da også ligheder de to herrer imellem.

- Det er mest hans ledelsesstil, jeg helt latent har liggende, siger Sebastian Andersen.

Men ikke alt skal gøres, som Trek-Segafredo-sportsdirektøren gør det. Sebastian Andersen har nemlig også egne idéer og gøremåder, når det kommer til ledelsen af et cykelmandskab, lyder det.

- Den helt store forskel på ham og mig er, at jeg er langt mere snakkesalig. Det kan lyde hårdt at sige, men jeg er måske også lidt mere menneskelig. Den gamle skole i cykelsporten hedder jo lidt, ’hold kæft og træd’, siger Sebastian Andersen.

Med en blanding af ledelseserfaring og universitetsviden står Sebasitan Andersen altså nu på spring til at overtage et af Danmarks største cykelhold. Til flere af løbene kommer han til at konkurrere med sin far, og det er noget, de begge ser frem til, fortæller han.

- Det, vi snakker mest om nu, er, at vi skal være konkurrenter i PostNord Danmark rundt. Der må vi se, om vi kan hamle op med de danske Trek-drenge.

Konkurrence og rivalisering til trods, vil der dog altid være hjælp at hente hos sin far for Sebastian Andersen. Telefonlinjen hos farmand er åben, men den kommende sportsdirektør ser også frem til ansvaret og at stå på egne ben i cykelsportens hårde verden.

-Han vil altid være der til at hjælpe mig. Men vi er også begge klar over, at det her er mit projekt, siger Sebastian Andersen.

FacebookTwitter