Ekspert: Cykelsportens blodpas er overflødige

Det biologiske pas fanger ikke alle cykelrytternes forsøg på at dope sig, siger ekspert.

Michael Rasmussen dopede sig i årevis uden at hans blodpas fældede ham. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Det er blevet sværere at dope sig uden at blive opdaget, men det er ikke umuligt. Det hævder en hollandsk ekspert i kemi og statistik over for Ekstra Bladet.

Klaas Faber fra firmaet 2CY hævder, at det biologiske pas, der blev introduceret af antidopingmyndighederne for nogle år siden, ikke fanger alle forsøg på blodmanipulation.

- Det er helt uberettiget at nære så stor tillid til det biologiske pas. Allerede i 2008 stod det klart for mig, at det er muligt at omgå passet, siger han til avisen.

Det biologiske pas går ud på løbende at indsamle data om atletens blodværdier over en årrække.

Dermed bliver man bedre i stand til at opdage, hvis værdierne pludselig varierer voldsomt i forhold til normalen - hvilket kan være en indikator for, at der er fusket.

Når en rytter benytter sig af bloddoping med eget blod, falder værdien af nye blodlegemer eksempelvis, men det kan omgås, fortæller Faber.

- Dette fald kan udlignes med mikrodosering af epo, som bringer balance i tingene. En bloddopet rytter vil således ikke blive afsløret af udsving i sit blodpas. Det er såre simpelt, siger hollænderen.

Michael Rasmussen, der for nylig indrømmede at have dopet sig fra 1998 til 2010, hævder over for Ekstra Bladet, at han ikke ville være blevet opdaget, selv hvis blodpasset var indført noget tidligere.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter