Ekspert: Mads Pedersen har mangedoblet sin værdi med VM-guldet

Cykling er ikke en specielt lukrativ sport, men VM-titlen kan blive indbringende.

Mads Pedersen kan spinde masser af guld på VM-triumfen. (Foto: VICKIE FLORES © Scanpix)

Udover den medalje, han fik om halsen i går i Storbritannien, så kan Danmarks nykårede verdensmester i cykling Mads Pedersen spinde yderligere guld på triumfen.

Det kontante udbytte af at vinde VM-titlen lyder på beskedne 7.750 euro svarende til 57.862 kroner.

Men det er bestemt ikke præmiepengene, som for alvor får den danske cykelkomet til at grine hele vejen til banken. For det er de kommende holdkontrakter og sponsorater, der kan vise sig at blive meget indbringende.

Det vurderer Thomas Badura, der er direktør hos Sponsorpeople, som rådgiver virksomheder om sponsorater.

- Det er svært at sætte kroner og øre på, men det vil undre mig, hvis ikke hans værdi er fem- eller tidoblet i forhold til inden VM, siger Thomas Badura.

Den 23-årige danske cykelrytter har allerede tegnet kontrakt med sit hold Trek-Segafredo for næste sæson. Men derefter får Mads Pedersen formentlig mulighed for at vælge og vrage imellem, hvilket hold han skal køre for.

- I dag er det nok Jakob Fuglsang, der trækker mest blandt de danske ryttere, men Mads Pedersen kommer til at tage et gevaldigt skridt. Kan han vise, at det her ikke er en engangsforestilling og blive ved med at levere på højt niveau, så står han godt.

- Jo bedre han får positioneret sig selv, jo bedre aftale kan han lave, men allerede nu er der flere hold, hvor øjnene hviler på ham, siger Thomas Badura.

Rykker hurtigt op i millionklassen

Den Internationale Cykelunion (UCI) har en minimumssats for professionelle ryttere på deres Pro Tour. Den lyder på cirka 350.000 kroner om året.

Ifølge tidligere sportsdirektør Dan Frost så rykker rytterne dog forholdsvis hurtigt op i en kategori på omkring 700.000 kroner til en milion kroner.

- Det sker så snart en rytter kan bidrage med noget ekstra, som for eksempel en god enkeltstartsrytter, siger Dan Frost.

Hans vurdering er, at Mads Pedersen allerede inden VM lå et stykke over dette niveau, mens en rytter som Michael Valgren ligger på et endnu højere niveau omkring syv millioner kroner.

Helt i top ligger Danmarks største cykelnavn Jakob Fuglsang, der kører som kaptajn for Astana. Det forlød, at han krævede to millioner euro svarende til cirka 15 millioner kroner om året, da han i sommer forlængede sin kontrakt.

Mads Pedersen var en ombejlet herre blandt fotograferne, da han havde kørt guldet hjem. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

Lidt ekstra i lønningsposen

Der venter formentlig Mads Pedersen en god bonus i lønningsposen ovenpå triumfen. Men ligeså stor og måske endnu større er det udbytte, han kan se frem til i sponsorater.

- Han kører på et hold, der ikke har præsteret vanvittigt godt, og det her er kærkomment for dem. Når man har en rytter, der klarer sig godt, er det til stor gavn for holdet. Et brand som Segafredo kan nu tage en rytter og brande ham som verdensmester. Det er mange penge værd og smitter af på Mads Pedersen, siger Thomas Badura.

Hvis Mads Pedersen kan fortsætte succesen og vise resultater, så vil han på længere sigt kunne udnytte den kommercielle side i endnu højere grad.

- Han er en ung rytter og skal til at opbygge sit kommercielle brand. Set med danske øjne kender man Fuglsangs ansigt bedre end Mads Pedersens. Han skal først til at opbygge sine kommercielle aktiviteter. Men han står klart bedre til at gøre det på en troværdig og attraktiv måde nu, siger Thomas Badura.

Ingen indbringende sport

Thomas Badura har svært ved at sammenligne cykelsporten med nogen anden sport i forhold til branding og sponsorater.

- Cykling er på mange måder i sin egen kategori og svær at sammenligne med mange andre sportsgrene. Men er du ikke slået igennem, er det på ingen måde en fest at være cykelrytter. Udfra et økonomisk aspekt er det ikke specielt lukrativt, siger Thomas Badura.

Som nykåret verdensmester har Mads Pedersen dog gode muligheder for at få nogle gode aftaler i hus. Reaktionerne ovenpå triumfen vidner da også om præstationens omfang.

- Når man ser på det, der skete i går og de reaktioner, der var. Der var en hilsen fra kronprins Frederik, og en tidligere rytter Rolf Sørensen trillede tårer, så får man som ikke-cykelekspert en ide om, hvor stort det verdensmesterskab egentlig er, siger Thomas Badura.