Elitechef om Fuglsang-sag: Mistænkeliggørelsen vil formentlig hænge ved ham

Anti-dopingenheden CADF bekræfter at have efterforsket Jakob Fuglsang, men vælger ikke at gå videre med sagen.

I 2019 har cykelverdenens øjne hvilet på den 34-årige Jakob Fuglsang. Han lagde ud med at vinde Vuelta a Andalucia for derefter at lande en lang række gange på podiet i løbet af året. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Stjernerytteren Jakob Fuglsang er blevet efterforsket af cykelsportens uafhængige anti-dopingenhed, Cycling Anti-Doping Foundation, CADF.

Det bekræftede CADF i dag.

Men antidopingenheden har ikke ment, at der var grundlag for at sende sagen videre til Den Internationale Cykelunion med henblik på en disciplinærsag.

Og det betyder, at der ikke længere er nogen sag, mener Morten Bennekou, der er elitechef i Danmarks Cykle Union.

- Jeg vil gerne understrege, at vi i Danmarks Cykle Union bakker op om al den efterforskning, der måtte være nødvendig på alle de cykelryttere, der findes. Vi ønsker os i allerhøjeste grad en ren cykelsport, lyder det fra Morten Bennekou.

Men han mener, det er problematisk, at offentligheden har fået indsigt i CADF's efterforskning af Jakob Fuglsang.

For han tror, det vil få negative konsekvenser for cykelrytteren.

- Det er mistænkeliggørelse som i en eller anden grad formentlig vil hænge ved ham. Nogle vil tænke: 'Jamen var der ikke noget om det. Var det ikke bare fordi, de ikke kunne finde beviser', siger han

Hemmelig rapport fra CADF

I søndags kunne DR, Politiken og norske VG fortælle - efter at være kommet i besiddelse af en hemmelig rapport - at CADF har undersøgt Jakob Fuglsang for at samarbejde med lægen Michele Ferrari, som er berygtet for sin rolle i en lang række dopingsager, og som er udelukket fra cykelsporten på livstid.

"Efterretninger indikerer, at Astana Pro Team cykelrytteren Jakob Fuglsang er i Michele Ferraris dopingprogram (...)", står der i rapporten.

Rapporten var udarbejdet af et eksternt efterforskningsbureau hyret af CADF, og enheden skriver, at det er firmaet Sportradar, der har stået for udarbejdelsen af rapporten.

Jakob Fuglsang afviser i en skriftlig kommentar på det sociale medie Instagram, at han skulle have haft kontakt med Michele Ferrari.

Ifølge DR's oplysninger er rapporten givet videre til udenlandske politimyndigheder.

Cykelryttere er tit under mistanke

Ifølge elitechefen er cykelryttere altid under en eller anden form for mistanke i den brede offentlighed.

- Cykelsporten ligger, som cykelsporten har redt, siger Morten Bennekou og fortsætter:

- Hver gang der er en, der præsterer ud over det sædvanlige, så er der en tendens til, at man siger: 'Kan det nu også være rigtigt?'

Mistænkeliggørelsen er koblet sammen med fortiden, mener Morten Bennekou, hvor flere stjerneryttere har dopet sig til store sejre.

- Når vi har dopingsager, så skal de frem i lyset, og vi skal udelukke dem, det drejer sig om. Men vi har ikke brug for sager, som der ikke er kød på, siger han.

Det samme mener cykelholdet Astana Pro Team - som Jakob Fuglsang cykler for.

- Vi betragter det som helt normalt at kontrollere alle (...). det gør cykelsporten mere ren, lyder det fra Alexandr Vinokurov, der er general manager i Astana Pro Team i en pressemeddelelse.

Men Astana Pro Team håber, at CADF nu vil lave en omhyggelig undersøgelse af, hvordan rapporten er blev givet videre til medierne. For offentliggørelsen kan skade ikke kun rytternes og holdets image:

- Men også cykling som helhed, siger Alexandr Vinokurov.

Beklager lækket rapport

CADF beklager dybt i en pressemeddelelse, at rapporten er blev lækket og skriver:

- Der gennemføres en undersøgelse for at finde ud af, hvordan filen blev offentliggjort og forhindre, at dette sker igen.

Både Astana, Jakob Fuglsang og cykelrytteren Alexey Lutsenko har benægtet, at de på noget tidspunkt har mødtes med Michele Ferrari.

Også Ferrari nægter, at han skulle have mødtes med ryttere fra Astana.