Emma er stjerne, Mathias er vandbærer: Sammen kører storebror og lillesøster for Spaniens største cykelhold

For første gang i cykelhistorien kører bror og søster i den samme trøje på det højeste niveau i professionel cykling.

Brian og Michael Laudrup er legender. Vi husker Madeleine og Denise Dupont fra curlingbanerne ved de olympiske vinterlege. Tænk på Venus og Serena Williams i tennis eller Michael og Ralf Schumacher i Formel-1.

I Danmark skal vi til at lære et nyt søskendepar at kende inden for cykelsporten: Emma og Mathias Norsgaard.

23-årige Mathias Norsgaard og den to år yngre lillesøster Emma Norsgaard er begge cykelryttere på Spaniens største cykelhold, Movistar, der er repræsenteret med både et kvinde- og et herrehold på cyklingens højeste niveau, World Touren.

Mathias (t.h.) og Emma Norsgaard (i midten) på træningstur med Emma Norsgaards forlovede, cykelrytteren Mikkel Bjerg (t.h.), som kører for cykelholdet UAE.

Allerede sidste år var storebror Mathias på kontrakt hos Movistar, og da holdet viste interesse for Emma, forsøgte han at få opfyldt en længe ventet drøm om at køre på hold med sin lillesøster.

- Jeg vil ikke sige jeg har presset hende, men jeg har heller ikke talt negativt om holdet på nogen måde.

Glæden over at cykle på samme hold går også den anden vej, fortæller Emma Norsgaard. Hun har delt identiteten som cykelrytter gennem sportens op- og nedture med sin bror, siden hun var syv, og han var ni.

- Han tænker altid over, hvad der er bedst for mig, selvom han måske ikke vil indrømme det. Han er jordens bedste storebror.

Movistar må da også være godt tilfredse med tilgangen af den 21-årige Emma Norsgaard.

De seneste to måneder har hun manifesteret sig blandt det kvindelige cykelfelts største stjerner. I sin debutsæson på Movistar er det blevet til fem andenpladser i ti løb, hvilket i øjeblikket gør hende til sæsonens højest rangerede rytter.

  • Emma Norsgaard kørte sæsonens første brostensløb, da Movistar stillede op til Omloop Het Nieuwsblad. Mens Mathias Norsgaard hjalp sin kaptajn Ivan Garcia Cortina gennem brostensløbet og endte som nummer 145 hos herrerne, sprintede Emma Norsgaard sig til en andenplads i sin World Tour debut. (Foto: Luis Angel Gomez / Photogomezspo © Photo Gomez Sport / Movistar Team)
  • Mathias Norsgaard under Omloop Het Nieuwsblad (Foto: Nico Vereecken/PN © BettiniPhoto / Movistar Team)
1 / 2

Mens sprinteren Emma Norsgaard fortsat jagter sin første sejr for Movistar, spiller Mathias Norsgaard en anden rolle på herrernes cykelhold som hjælperytter.

- Han er sådan en arbejdshest, som sidder i fronten af feltet hele dagen og trækker og trækker. Jeg tror virkelig, han nyder den rolle, alle andre ryttere hader. Han elsker bare at sidde forrest en hel dag, fortæller Emma Norsgaard.

Drevet af søskendejalousi

Da det hele startede i Silkeborg i sommeren i 2005.

Mathias havde allerede tilbragt en stor del af sommerferien på sin mors arbejdsplads, da et cykelfelt bevægede sig forbi den otte-åriges øjne på en tv-skærm.

- Uden rigtig at vide hvad Tour de France var, tænkte jeg, at det dér, det vil jeg gerne. Min mors kollega Helle Sørensen, som selv har været professionel cykelrytter og kørt OL for Danmark, sagde god for det, og så blev ideen accepteret af mine forældre.

Med sine 202 centimeter er Mathias Norsgaard det mandlige cykelfelts højeste rytter, og allerede som otteårig var han en veludviklet dreng, hvilket ikke var en ulempe for nybegynderen. Snart kom han hjem med sejrspræmier fra klub- og Danmarksmesterskaber.

- Fra mit femte cykelløb vandt jeg alt, hvad jeg rørte ved, og derfra blev sport ligesom hovedpunktet i min familie, fortæller Mathias Norsgaard.

Som det kan ske mellem søskende, fik storebrorens succes jalousien til at vokse i Emma.

- Mathias kom hjem med blomster og pokaler, og han fik en masse opmærksomhed. Jeg blev så misundelig og tænkte, at så vil jeg også cykle.

Som 16-årig vandt Emma Norsgaard danmarksmesterskabet for første gang. I 2020 genvandt hun retten til at køre i dannebrogstrøjen, da hun kørte først over stregen i Middelfart. (Foto: Claus Fisker © Claus Fisker)

Forældrene fandt en cykel til lillesøsteren, og Emma Norsgaard blev cykelrytter. Hurtigt begyndte Emma Norsgaard at vinde i pigeklasserne, og snart vandt hun også over drengene.

- Jeg er virkelig født med verdens største vindergen. Gennem mine ungdomsår har jeg haft ret stor succes sammen med Mathias. Det har altid været sjovt for mig at køre cykelløb, og det har altid været sjovt at køre mig bedre.

- Det er det jeg elsker ved cykling. Man lider så meget under træningen, og så får man en kæmpe forløsning, når man kører løb, og det hele spiller maks.

Et køn til forskel

På trods af deres fælles succes, talent og efternavn er der alligevel forskel på de to søskende.

Emma er en kvinde og Mathias er en mand. I den mandsdomineret cykelsport har det betydet, at Emma og Mathias’ udgangspunkter har været vidt forskellige.

- I min ungdom fik jeg altid at vide, at det kun er de ti bedste kvinder i cykelsporten, som kan leve af at cykle, fortæller Emma Norsgaard.


- Mine forældre forlangte mere af mig, end de gjorde af Mathias, fordi der var en større mulighed for, at han kunne leve af at cykle. Så jeg har gået i gymnasiet og taget en uddannelse og fået studenterhue på, hvor Mathias fik lov til at droppe ud og satse 100% på cykling.

Det genkeder Mathias Norsgaard, som selv indrømmer, at han ikke har været det mest reflekterende barn.

- Mens mine forbilleder kørte rundt i fjernsynet, har jeg har drillet Emma, når hun har haft billeder af en mandlig cykelrytter på sin væg. Jeg tænkte dengang, at det måtte være fordi, hun syntes, at han har været pæn. Det har været lidt sexistisk.

I monumentet Milano-San Remo sad Mathias Norsgaard fem timer i udbrud, og i Flanderen Rundt ramte han morgenudbruddet igen. Her ses han med tyskeren Nico Denz på vej op ad en af de mange stigninger, som Flanderen Rundt byder på. Senere samme dag vandt danske Kasper Asgreen løbet. (Foto: Jan De Meuleneir © BettiniPhoto / Movistar Team)

I løbet af de seneste par år er kvindecyklingen vokset. Flere World Tour-hold har både herre- og damehold, flere kvinderyttere bliver professionelle i takt med, at flere af kvindernes cykelløb bliver sendt i TV. Et faktum der glæder Mathias Norsgaard.

- Når for eksempel Cecilie Uttrup Ludwig er kommet mere frem i medierne, har hun skabt et større talerum for kvindelige cykelryttere i Danmark. Emma lever, hvis ikke på bedre levevilkår end jeg gør, så i hvert fald på de samme. I dag har hun lige så store forudsætninger for at lykkes i sporten, som jeg har.

Fra Silkeborg til Girona

Sammen bor Emma og Mathias i den catalanske by Girona, som er kendt for sin store koncentration af professionelle cykelryttere. Men de seneste tre år er det ikke blevet til mange træningsture sammen. I stedet har de to søskende på skift støttet hinanden gennem to karrieretruende skader.

Da en ukompliceret knæskade for to år trak i langdrag og holdt Emma Norsgaard fra sin cykel i over et år, begyndte tanker om et karrierestop at indfinde sig i hendes hoved.

- Mathias hjalp mig til ikke at give op, til ikke at kaste håndklædet i ringen. Han viste mig, at det var værd at komme videre. Det var han god til at fortælle mig. Han var god til at presse mig på de rigtige tidspunkter.

Sidste år blev rollerne så byttet om. Få uger efter han havde skrevet under på sin nye kontrakt med Movistar, blev Mathias Norsgaard kørt ned af en bil i Girona, hvilket resulterede i et benbrud.

Ulykken kostede ham et års pause, og gav ham et andet perspektiv på sin sport.

- Jeg havde intet begreb om, hvordan det er at være skadet i en sport, der er ens arbejde, hvor man har drømme, man gerne vil opnå, men hvor man også i høj grad kan være bange for at miste sit arbejde.

Mathias Norsgaard rejste tilbage til Danmark for at blive opereret og genoptræne, og selvom han ikke havde sin søster nærværende, var hun alligevel i hans tanker.

- Jeg kan huske, jeg tænkte, at hvis Emma kunne komme tilbage, kan jeg også. Mit DNA har allerede gjort det en gang før.

I denne sæson er de begge tilbage på cyklen, og som det ligger til efternavnet, er drømmene klare for både søster og bror.

- Jeg drømmer om at vinde alt, griner Emma Norsgaard. Når jeg stopper med at køre cykelløb, vil jeg stå med en følelse af, at jeg har vundet alt, som jeg kan indenfor sporten.

I det belgiske brostensløb Scheldeprijs blev Emma Norsgaard for femte gang nummer to i sin debutsæson, denne gang efter hollænderen Lorena Wiebes, som slog danskeren på stregen. Her ses den danske mester på vej op på podiet. (Foto: Luis Angel Gomez / Photogomezsport © Photo Gomez Sport / Movistar Team)

Sejre som Emmas vil Mathias Norsgaard også gerne prøve at vinde, men mindre end halvandet år efter påkørslen i Girona, sidder forskrækkelsen for at kunne miste sporten han identificerer sig med stadig i ham.

- Det klareste mål, jeg kan formulere for mig selv lige nu, er at få en lang karriere på cyklen.

- Og så at komme til OL med min søster. Det er et kæmpe mål.