Er Sepp Kuss den rette Vuelta-vinder? Nej, men Jonas Vingegaard er ligeglad, vurderer kommentator

Jumbo-Visma blev ifølge DR Sportens cykelkommentator Tobias Hansen korsfæstet for at erklære sin støtte til Sepp Kuss for sent.

Jonas Vingegaard sluttede 17 sekunder efter Sepp Kuss i den samlede stilling. (Foto: © IMAGO/Fotoreporter Sirotti Stefa, imago/Sirotti)

De kom, de cyklede, de sejrede, men Jumbo-Visma fik også kritik.

For selvom det hollandske mandskab dominerede det store etapeløb Vuelta a Espana ved at tage sig af de tre øverste placeringer, har det affødt kritik, at det var Sepp Kuss, der endte som den samlede vinder søndag aften.

Blandt andre har DR Sportens cykelkommentator Tobias Hansen haft svært ved at sluge, at amerikaneren vandt foran Jonas Vingegaard.

- I min verden er den rigtige vinder af enhver elitekonkurrence den stærkeste rytter, og det var Sepp Kuss ikke i Spanien. Det tror jeg alle, inklusiv ham selv, er klar over. Jeg er ikke meget for, at man giver sejren til andre i så stort et løb, siger Tobias Hansen i DR Sportens podcast Tyvstart.

Men Jumbo-Visma blev "tvunget" til at forfremme hjælperytteren Sepp Kuss til førstebanan efter et lettere uheldigt opslag på det sociale medie Instagram den 13. september. Amerikaneren havde fødselsdag på dagen for 17. etape, og efterfølgende skrev holdet, "vores fødselsdagsbarn klædt i rødt".

Jumbo-Vismas fødselsdagshilsen til Sepp Kuss gik ikke som planlagt. Selvsamme da havde Jonas Vingegaard og Primoz Roglic nemlig barberet en gevaldig luns af amerikanerens forspring på førstepladsen.

De havde dog ikke forudset harmen det skabte, da Jonas Vingegaard og Primoz Roglic et par timer forinden havde angrebet netop Sepp Kuss i mislykket forsøg på at fravriste ham den røde førertrøje.

- Jumbo-Visma blev korsfæstet på Instagram. Så de blev tvunget til at pege på Sepp Kuss, men det var for sent at træffe valget. De stod i en ægte møgsituation og har ikke været populære siden, siger Tobias Hansen.

Kan Kuss overhovedet være glad for sin sejr?

Jumbo-Visma og Jonas Vingegaard var dog ganske klare i mælet - efter 17. etape - og understregede, at de skam håbede på, at Sepp Kuss ville vinde Vuelta a Espana.

Den køber Tobias Hansen til fulde. Spørgsmålet er så blot, om den amerikanske vinder kan være glad for sin samlede sejr, når det er blevet diskuteret til døde, hvorvidt han fortjener den?

- Han virkede oprigtigt glad og stolt, da han kom i mål lørdag på den næstsidste etape, ligesom han også så sådan ud på podiet søndag. Men omvendt må det være en smule specielt at have fået en sejr i så stort et løb, mener Tobias Hansen.

- Det er jo velvidende, at han ikke er den stærkeste.

Jumbo-Visma har med den samlede sejr til Sepp Kuss gjort rent bord i 2023 grand tour-mæssigt. Jonas Vingegaard vandt Touren, Primoz Roglic tog sig af Giro d'Italia, mens Sepp Kuss altså vandt Vuelta a Espana. (Foto: © Manu Fernandez, Associated Press)

Og hvad mon Jonas Vingegaard tænker i sit stille sind? Er han ærgerlig over at misse muligheden for at blive den blot fjerde rytter i historien til at vinde Tour de France og Vuelta a Espana i samme år?

Næppe, vurderer DR Sportens cykelkommentator.

- Det er fuldstændig ligegyldigt for Jonas Vingegaard. Han vil huske 2023 som det år, da han var en af de stærkeste ryttere i verden og suveræn, når det gjaldt, siger Tobias Hansen.

- Han vil være vildt stolt over andenpladsen og pivhamrende ligeglad med, hvad der kommer til at stå i historiebøgerne.

Du finder dagens afsnit af Tyvstart ved at klikke på linket herunder.