Fire friske fyre skiftede sport. Nu dyster de om sejren i et af verdens største cykelløb

Et par af de store navne i det spanske cykelløb Vuelta a España har tidligere dyrket en anden sport på topplan.

De to Jumbo-Visma-ryttere Primoz Roglic og Sepp Kuss har begge en fortid i andre sportsgrene end cykling. (Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

Du kender måske slovenske Primoz Roglic som en af verdens absolut bedste cykelryttere.

På hylden lige under finder man ryttere som Michael Woods, Sepp Kuss og stortalentet Remco Evenepoel. Prominente navne, der alle har prøvet at køre først over målstregen i nogle af de største cykelløb.

Det håber alle fire ryttere sikkert at gøre igen, når de fredag stiller til start i det tre uger lange spanske cykelløb Vuelta a Espana. Men det har ikke altid stået i stjernerne, at netop de fire skulle ende som en del af cykelsportens verdenstop.

Fælles for dem alle – ud over at de nu er samlet i Holland, hvor løbet skydes i gang – er nemlig, at de i ungdomsårene var blandt de bedste i nogle helt andre sportsgrene.

Både slovenske Primoz Roglic og amerikanske Sepp Kuss havde tidligere stor succes med ski på fødderne. Canadiske Michael Woods slog nationale løberekorder. Og så er der Remco Evenepoel, der indtil for få år siden var en del af de belgiske ungdomslandshold i fodbold.

Rytternes karrierer inden for skihop, langrend, løb og fodbold sluttede dog tidligt af forskellige årsager. Men alle fire har formået at overføre talentet til cyklen, og det er intet tilfælde, mener Brian Holm, der er sportsdirektør hos cykelholdet Quick-Step Alpha Vinyl.

Nøglen til at skifte skistøvlerne, løbeskoene og fodboldstøvlerne ud med et par kliksko ligger nemlig i elitesportsudøveres mentalitet, mener han.

- Gode sportsfolk har jo et stærkt hoved. Og der er det lidt lige meget, om man er maratonløber eller tikæmper. De fleste gode fodboldspillere har vel også et kolossalt godt hoved for ikke at bukke under for præstationsangst og stress, siger Brian Holm.

Den tidligere fodboldspiller Remco Evenepoel (til højre) deltog sidste år i PostNord Danmark Rundt. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Teknikken er dog ikke det eneste, sloveneren og de tre andre Vuelta-ryttere kan overføre fra deres tidligere sportsgrene.

Flere af dem har nemlig haft en stor fysisk fordel allerede, inden de begyndte at cykle. Det forklarer Jesper Franch, der er lektor på institut for medicin og sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

- De har dyrket en sportsgren, hvor udholdenhed spiller en rolle, og i landevejscykling er det en væsentlig faktor. Selv en sprinter, der ikke kan vinde en grand tour, skal være i stand til at følge med, og det kræver et rimeligt kondital og iltoptagelse, siger han.

Tekniske og fysiske fordele… for nogle

Nogen tendens til at dygtige sportsfolk kan klemme sig gennem nåleøjet og nå verdenstoppen af cykelsporten, ser Brian Holm dog ikke. Dertil er der alligevel for få tilfælde.

Også selvom der onsdag dukkede et nyt op, da amerikanske Magnus Sheffield, der tidligere har sat verdensrekord som alpin skiløber, vandt anden etape af PostNord Danmark Rundt.

I videoen herunder kan du se Magnus Sheffield vinde anden etape af PostNord Danmark Rundt:

Teknikken i cykelsport er dog langt fra let at lære, og i begyndelsen af karrieren var slovenske Primoz Roglic ofte garant for styrt. Alligevel mener Roglic, at han gennem sin tidligere sport har fået nogle færdigheder, han kan bruge i sadlen.

- Da jeg var skihopper, fik jeg ikke lov til at cykle, fordi jeg ville tage på i vægt. Men vi arbejdede meget med core (mavemuskler, red.), balance, fleksibilitet og akrobatik. Alt det hjælper mig på cyklen, siger han ifølge cykelmediet Velonews.

Det forklarer selvfølgelig ikke egenhændigt, at Primoz Roglic er blevet så god til at sidde i sadlen og trampe i pedalerne, som han er.

Men alene det, at den tidligere skihopper har brugt sine ungdomsår på at dyrke sport på eliteplan frem for at sidde foran fjernsynet, gør en stor forskel, forklarer lektor Jesper Franch.

- Hvis man skal have et godt kondital, er det afgørende, at man har et kredsløb, der arbejdet godt igennem og trænet i mange år. Det vil sige, at man har et hjerte, der er blevet større gennem træning.

I starten af cykelkarrieren styrtede Primoz Roglic en del. Det gjorde han også i sidste års Tour de France, og det tvang ham til at udgå. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)

Særligt hjertets størrelse spiller en central rolle i udholdenhedssport, fortæller han, og det tager mange år at udvikle.

Derfor kan det – som i Primoz Roglic' tilfælde – være en stor fordel at have trænet intensivt op mod konkurrencer. Også selvom det har været med ski frem for pedaler under fødderne.

- Hvis du skal have den udnyttelse af dit fulde potentiale, tyder forskningen på, at mange års træning er nødvendigt, for at man er sikker på at have stimuleret kredsløbet tilstrækkeligt, siger Jesper Franch.

Ud over de fire ryttere skal danske Mads Pedersen, Mathias Norsgaard og Julius Johansen også køre Vueltaen, der begynder fredag og slutter d. 11. september. Du kan følge løbet på TV2.