Flere Armstrong-tal undrer dansk forsker

Blodforsker Jakob Mørkeberg undrer sig over Lance Armstrongs blodværdier under Tour de France. Bla. er hans reticulocyt-værdi bemærkelsesværdig.

Lance Armstrong har offentliggjort sit blodpas på sin egen hjemmeside. Umiddelbart ser tallene fine ud, men en dansk forsker undrer sig alligevel over dem. (Foto: Nicolas Bouvy © Scanpix)

I går fortalte DR Sporten, at Lance Armstrongs hæmatokrit- og hæmoglobin-værdier så opsigtsvækkende ud under Tour de France.

Af Armstrongs blodpas fremgår en tredje værdi, den såkaldte reticulocyt-værdi - og den er også bemærkelsesværdig.

- Værdierne ligger udenfor sæsonen på omkring 1 procent, hvilket er normalt. Men omkring Tour de France er de faldet til cirka halvdelen. Værdier på 0,5 er i den meget lave ende af, hvad man normalt ser. Det svarer til en halvering af ens egenproduktion af røde blodceller, og det er markant, siger en af Danmarks førende blodforskere, Jakob Mørkeberg fra Bispebjerg Hospital, til DR Sporten.

Reticulocyt-værdien kan i sig selv ikke afsløre, om en person har dopet sig. Men det kan indikere brug af bloddoping eller EPO.

- Vi ved, at reticulocy-værdierne falder, når man har mange røde blodceller. Så reagerer kroppen ved ikke at danne så meget selv. Det kan skyldes, at man har fået en blodtransfussion eller har taget EPO i den foregående periode. Men dermed ikke sagt, at Lance Armstrong rent faktisk har gjort det, siger Jakob Mørkeberg.

Så helt normalt ud under Giroen

Han undrer sig over, at Armstrongs værdier så helt normale ud under dette års Giro d'Italia. Her svingede reticulocyt-værdierne fra 1,3 over 0,7 til 0,9. Mens værdier altså var nede på 0,5 under Tour de France. Tallet lå på 0,5 den 2. juli, svingede op til 0,7 efter den første uge af løbet, og på hviledagen var det igen nede på 0,5. Armstrong blev testet dagen før afslutningen på løbet, hvor tallet var 0,7.

Både hæmatokritværdien (antallet af røde blodlegemer) og hæmoglobinværdien er stort set den samme på førstedagen og sidstedagen af Tour'en, hvilket er helt usædvanligt.

- Det er et billede, der modstrider det, vi normalt ville se. Værdierne er uændrede igennem Tour de France. Normalt ville man forvente et fald. Det ser man på hans værdier under Giro d'Italia, men ikke under Tour de France, siger Jakob Mørkeberg.

Lance Armstrong har offentliggjort sit blodpas på sin egen hjemmeside. Og umiddelbart ser tallene fine ud.

- Hvis man kigger umiddelbart på hans værdier, ligger de under de grænser, de skal. Som menigmand vil man altså kun kunne se, at de ligger, hvor de skal. Hvis man har lidt mere viden, vil man kunne se et mønster, der adskiller sig fra et normalt mønster, fastslår Jakob Mørkeberg.

Bloddoping med eget blod kan ikke spores. Med den metode kan man øge sin egen mængde af røde blodlegemer, og det gør musklerne i stand til at optage mere ilt.

Blodforsker Jakob Mørkeberg fra Bispebjerg Hospital (Foto: DR Sporten © DR Sporten)

 

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve