Flyv Fuglsang, flyv! Årets sidste kongeklassiker kan fuldende danskerens mesterværk

Danskeren har mulighed for at slutte en allerede fremragende sæson af med manér i Lombardiet Rundt.

Jakob Fuglsang er blandt outsiderne i cykelsæsonens sidste store klassiker. (Foto: ANDER GILLENEA © Scanpix)

De seneste par uger har fokus i cykelverdenen været på Mads Pedersen, hvilket er meget velfortjent efter verdensmesterskabet. Men man må ikke glemme, at 2019 har været Jakob Fuglsangs år, og i dag kan han sætte kronen på værket.

Et værk, der allerede er blevet til et af de mest værdifulde i dansk cykelhistorie, men hvis Astana-kaptajnen kan køre en topplacering eller måske endda en sejr hjem i dagens Lombardiet Rundt, så sætter han to fede streger under, at han har været en af verdens bedste i denne sæson.

Han er, ligesom Mads Pedersen i øvrigt, blevet nomineret til den ærefulde titel Vélo d’Or, og Fuglsang er blandt de bedste bud på at vinde sammen med ryttere som Julian Alaphilippe og Primoz Roglic.

- Fuglsang hører til helt deroppe blandt de absolut bedste i verden i den her sæson, siger DR Sportens cykelekspert Dan Frost.

Lombardiet Rundt er et af de fem såkaldte ’monumenter’ i cykelkalenderen, og det indeholder derfor en del mystik.

Men løbets placering i kalenderen gør også, at det ikke bare er den sædvanlige gruppe af klassikerstjerner, som kæmper om sejren. Det er ryttere, som har noget helt unikt i sig.

- Det er et løb, der virkelig tæller for profferne. Det har en kæmpe status, siger Dan Frost.

- Det er sidst på sæsonen, så det er dem, der virkelig kan hive det sidste energi frem, som har en chance for at vinde. Det er et utrolig udfordrende terræn, forklarer han.

Jakob Fuglsang er blandt outsiderne til at vinde klassikeren. Han har vist, at formen stadig er rigtig god, selvom han måske lige har manglet det sidste i de andre italienske endagsløb, han har kørt.

Dan Frost tror, at vi kommer til at se en del til danskeren i løbet, men der er et bestemt element, der kan holde ham fra den helt store triumf.

- Man må tage hatten af for Jakob, fordi han præsterer over hele året. Han er ikke en Grand Tour-rytter, der kun præsterer i juli. Det er der ikke så mange ryttere, som hverken gør eller kan mere, siger Dan Frost.

Jakob Fuglsang hentede sin karrieres største sejr, da han vandt Liège-Bastogne-Liège. (Foto: Julien Warnand)

- Derfor tror jeg også, at han er ved at være lidt træt. Det kan godt ske, at han fysisk stadig er, hvor han skal være, men den mentale træthed kommer til ham nu efter en så lang sæson, forklarer han.

- Han kan helt sikkert spille en rolle. Han har selvfølgelig også en mulighed for at vinde løbet, men jeg mener, at han på grund af den lange sæson ikke har vildt store chancer, lyder det fra cykeleksperten.

Hvis nu Jakob Fuglsang skulle gøre det utrolige og vinde Lombardiet Rundt, så skriver han sig ind i en unik cykelhistorie.

Indtil videre er det nemlig kun italienske Moreno Argentin og den belgiske cykellegende Eddy Merckx, som har prøvet at vinde Lombardiet Rundt og Liège-Bastogne-Liège i den samme sæson.

Argentin gjorde det i 1987, mens Merckx gjorde det i 1971 og 1972. Samme år vandt han i øvrigt også Milano-Sanremo.

- Det er svært at holde sig på toppen i en hel sæson. Der skal en supermand som Eddy Merckx til at gøre det, forklarer Dan Frost.

DR Sportens cykelekspert peger på Primoz Roglic som den store favorit til at vinde Lombardiet Rundt, fordi han har vist fremragende form på det seneste, og det er som nævnt tidligere også en af dem, Fuglsang kæmper med om Vélo d’Or.

Derfor kan Lombardiet Rundt blive afgørende for, hvem der løber med en ærefulde titel. En sejr til Roglic eller Fuglsang kan give dem det ekstra resultat, som bliver afgørende.

En dansker har aldrig vundet Velo d’Or, selvom Bjarne Riis kom tæt på i 1996 med sin sejr i Tour de France, men den endte alligevel med at gå til Johan Museew.

For mere end 500 år siden malede Leonardo da Vinci et af verdens mest berømte malerier i Lombardiet. På samme måde kan det være, at ’Den Sidste Nadver’ i Lombardiet for Jakob Fuglsang ender ud i et fuldendt mesterværk, som man vil tale om de næste mange år.

Vi har samlet de største resultater fra de tre mest oplagte kandidater til året Velo d'Or.

Jakob Fuglsang, Astana

Jakob Fuglsangs resultatliste siger det hele. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

- Vandt Liège-Bastogne-Liège

- Vandt Criterium du Dauphiné

- Vandt Andalusien Rundt

- Vandt 1. (holdtidskørsel) og 16. etape i Vuelta a España

- Vandt 5. etape i Tirreno-Adriatico

- Blev toer i Fleche-Wallonne

- Blev toer i Strade Bianche

- Blev treer i Amstel Gold Race

Julian Alaphilippe, Deceuninck-Quick Step

Julian Alaphilippes præstation i Tour de France vil være det mest mindeværdige for 2019, men han havde også nogle opgør med Jakob Fuglsang. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

- Vandt Milano-Sanremo

- Vandt Fleche-Wallonne

- Vandt Strade Bianche

- Vandt 3. og 13. etape i Tour de France

- Havde den gule førertrøje på 14 etaper

- Vandt 2. og 6. etape i Tirreno-Adriatico

- Vandt 2. etape i Baskerlandet Rundt

- Vandt 6. etape i Criterium du Dauphiné

- Blev toer i Brabantse Pijl

- Blev nummer fem samlet i Tour de France

Primoz Roglic, Jumbo-Visma

Sejren i Vuelta a España var flot, men det er blot en brik i en fremragende sæson for sloveneren. (Foto: OSCAR DEL POZO © Scanpix)

- Vandt Vuelta a España (og en etapesejr)

- Blev treer i Giro d’Italia (og to etapesejre)

- Vandt UAE Tour (og to etapesejre)

- Vandt Tirreno-Adriatico

- Vandt Romandiet Rundt (og tre etapesejre)

- Vandt Giro dell’Emilia

- Vandt Tre Valli Varesine

Facebook
Twitter