Flyvende Vingegaard overtager førertrøjen i Frankrig: 'Det var en magtdemonstration'

Jonas Vingegaard vinder femte etape af Criterium du Dauphine og fører også løbet samlet.

Jonas Vingegaard vinder femte etape af cykelløbet Criterium du Dauphine. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Ritzau Scanpix)

Jonas Vingegaard er ny mand i den gule førertrøje i cykelløbet Criterium du Dauphine.

Den forsvarende danske Tour de France-vinder satte onsdag alle konkurrenterne på femte etapes sidste stigning og kørte solo i mål.

Med sejren overtager Vingegaard dermed løbets gule førertrøje fra danske Mikkel Bjerg, som med små 20 kilometer til mål styrtede og derfor ikke var i feltet, da Vingegaard satte sit afgørende angreb ind.

På den kuperede 191 kilometer lange rute blæste Vingegaard til angreb på sidste stigning og kørte de sidste 16 kilometer på egen hånd. Han krydsede målstregen mutters alene med et forspring på 31 sekunder til nærmeste forfølger, Julian Alaphilippe.

Derfor var det også en tydelig berørt Vingegaard, som kort efter dagens etape kort satte ord på sejren.

- Jeg er glad for min sejr, men på en dag som i dag, med hvad der er sket i Annecy, betyder cykling ikke noget. Min tanke er med alle familierne, lød det fra en tydeligt berørt Vingegaard.

Danske Mikkel Bjerg kørte dagens etape i den gule førertrøje, men måtte efter etapens afslutning aflevere den til Jonas Vingegaard. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Ritzau Scanpix)
Danske Mikkel Bjerg kørte dagens etape i den gule førertrøje, men måtte efter etapens afslutning aflevere den til Jonas Vingegaard. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Ritzau Scanpix)

Vingegaard napper førertrøjen fra Mikkel Bjerg

Mikkel Bjerg begyndte dagens etape i den gule førertrøje, men forsvaret af løbets førsteplads blev forpurret af et styrt, netop som feltet begyndte opkørslen på stigningen. Selv om han hurtigt var tilbage i sadlen, kom han aldrig op blandt de bedste igen.

- Det var en virkelig hård dag, men holdet gjorde et godt arbejde. Og så ryger jeg på røven inden den sidste stigning. Det er, hvad det er, men som jeg hørte på radioen, kunne jeg ikke matche Jonas, sagde Mikkel Bjerg til TV 2 Sport kort efter løbet.

At Mikkel Bjerg ikke kunne nå op til fronten af feltet skyldtes især, at Vingegaard og Richard Carapaz i front havde skruet tempoet voldsomt i vejret. De to kørte parløb i nogle minutter, men med 16 kilometer til mål måtte ecuadorianeren opgive at følge med.

Vingegaard øgede forspringet på den afsluttende nedkørsel på mere end ti kilometer, der blev gennemført i rasende tempo.

Og netop måden, dagens etape blev vundet på, imponerer DR Sportens cykelkommentator Tobias Hansen. For det, danskeren leverer i dag, minder ham om den måde, Tadej Podagar kører cykelløb på, og det er nyt for Vingegaard.

- Vingegaard kunne sagtens have kørt defensivt i dag, ladet et udbrud køre væk og vente med at tage tid på konkurrenterne til weekendens bjergetaper.

- Men det gør han ikke. Han vælger at sætte det fuldstændig på plads med det samme, og det vidner om, at han har ændret sig i forhold til tidligere, hvor han har været defensiv og måske tvivlet en lille smule på egne evner. Det gør han ikke længere. Han udstråler bare en fuldstændig vanvittig selvtillid, siger Tobias Hansen.

Og dagens magtdemonstration vidner også om, at forberedelserne til forsvaret af Tour de France-sejren kører fuldstændig efter planen.

- Det ville være svært at udlede andet. Han demonstrerer bare, at han er den bedste. Så vi kan jo ikke lægge andet i det, end at hans forberedelse går fuldstændig, som den skal, siger Tobias Hansen.

Critérium du Dauphiné slutter på søndag. De sidste tre etaper er rige på bjerge og burde dermed passe godt til den danske løbsfavorit.