Først ville ingen give Kasper Asgreen en kontrakt: Nu er han stjerne på verdens mest vindende hold

En motor som få har gjort Kasper Asgreen til en profil på verdens mest vindende cykelhold, Quick-Step.

Kasper Asgreen har taget turen fra hjælperytter til stjernerytter. Søndag jagter han en af sportens største triumfer i Flandern Rundt. (Foto: DAVID Stockman © Scanpix)

Kasper Asgreen kunne have været en fantastisk vandbærer.

Sådan en rytter, der henter flasker for sine holdkammerater og fører de første 150 meningsløse kilometer af et cykelløb, før de store drenge folder sig ud og kører om sejren. Han er god til at tage lange føringer og sætte et ødelæggende tempo. Til at blive ved og ved og ved med at træde.

Men i stedet for er Kasper Asgreen på få år blevet én af dem, der kører efter sejren i de store klassikere. Endda på verdens mest vindende cykelhold hvert eneste år siden 2013, Quick-Step.

- Der er ingen tvivl om, at jeg er rykket op i hierarkiet. Når du laver resultater, får du også en mere beskyttet rolle. Men jeg skal også blive ved med at levere, for ellers kommer der nogle andre og rykker forbi mig, siger Kasper Asgreen.

Senest satte Asgreen en tyk streg under sine evner, da han i sidste weekend leverede en fantombedrift og vandt brostensklassikeren E3 Saxo Bank Classic. Asgreen angreb første gang 80 kilometer fra mål, blev hentet igen efter mere end en times soloangreb – og stak så på ny fem kilometer fra mål og kørte alene over stregen som vinder.

- Løbet gik kort sagt perfekt. Det var en af de dage, hvor alt bare går op i en højere enhed. Det sker måske én gang i karrieren. Det var en exceptionelt god dag for hele holdet. Det var virkelig en fed oplevelse og en sejr, jeg kommer til at huske resten af livet, siger han.

Kasper Asgreen fejrer triumfen i E3 Saxo Bank Classic. (Foto: DAVID Stockman © Scanpix)

Internt på Quick-Step er der ingen tvivl om, at danskeren har en stor stjerne. Det siger holdets erfarne danske sportsdirektør, Brian Holm.

- Han er startet fra bunden med at hente flasker og føre fra kilometer nul. Han har arbejdet sig op i hierarkiet, og i dag er han lige bag Julian Alaphilippe (verdensmester i landevejscykling, red.), siger Brian Holm.

- Det er også blevet sværere for Kasper at vinde. Hvis der i løbsradioen lyder, at Asgreen har angrebet, reagerer de andre med det samme.

Det var der få, der havde regnet med, da Kasper Asgreen begyndte at køre på racercykel som 14-årig. Indtil da havde han reddet dressur og anede derfor ikke en pløk om cykeltaktik.

- Det tog nogle år at lære at være cykelrytter, siger Kasper Asgreen.

- Min første sejr fik jeg først, da jeg var 16 år. Men allerede fra dag ét på cyklen ville jeg være den bedste. Jeg tog det meget seriøst. Men der gik mange år, før jeg fandt ud af, at det var realistisk at blive professionel.

Kasper Asgreen er regerende dansk mester i landevejscykling, og drøner derfor rundt i dannebrogstrikoten. (Foto: DIRK WAEM © Scanpix)

Arbejdshesten

Det var først, da Asgreen i 2016 blev nummer fem ved verdensmesterskaberne i enkeltstart for U23-ryttere, at det for alvor stod klart for ham, at hans fysik var blandt de bedste i verden.

- Det gav klart en tro på, at det kunne lade sig gøre. Men jeg valgte at fortsætte et år som amatør, fordi jeg ikke følte mig klar. Jeg skulle lære, hvordan man kører finalerne, siger han.

Men Asgreen har aldrig været bange for at trække i arbejdstøjet. Sådan siger Mads Rahbek, der var værelseskammerat med Asgreen på holdene Trefor og Virtu, hvor Asgreen kørte i de to år, inden han blev professionel.

- Da han kom ind på Trefor, var han meget ydmyg. Vi tænkte ikke, han var én, man skulle holde øje med, siger Mads Rahbek.

- Men selvom han ikke sagde så meget, fandt vi hurtigt ud af, at han godt nok er stærk. Han har gjort sit hjemmearbejde i mange år og har en helt unik fysik. Han er ikke til at slå ud af kurs mentalt, og han er meget lærenem. Han er typen, der lader benene tale.

Arbejdsmoralen er dybt indlejret i Kasper Asgreen. Det har den været, siden han red dressur.

- Når du har en hest, skal du lufte den hver dag. For mig var det også naturligt, at jeg skulle cykle hver dag, siger han.

- Jeg kan godt lide at cykle, fordi du får kontant afbetaling for det slid, du lægger i det. Du kan hurtigt se, at hvis du arbejder seriøst med det, så bliver du også bedre.

Kasper Asgreen kørte først over målstregen ved Danmarksmesterskabet i landevejscykling i fjor. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Velkommen til ulvekoblet

Den indstilling betalte sig i den grad.

I 2017 vandt Kasper Asgreen en etape i ungdomsrytternes Tour de France, Tour de l’Avenir, og han blev europamester i enkeltstart for U23-ryttere. Han havde lært at angribe og køre finaler. Nu var han klart til at blive prof. Alligevel fik han til sin store skuffelse ikke en professionel kontrakt – men han overvejede ikke at give op.

- Hen over vinteren besluttede jeg mig for, at jeg fandeme skulle vise dem og komme flyvende fra start. Mit håb var, at hvis et hold pludselig manglede en rytter, så ville de vælge mig.

På vandrørene begyndte snakken at gå om, at Quick-Step manglede en rytter. Holdet var det forår hårdt ramt af skader og kunne nogle gange lige knap stille hold. Det fik Kasper Asgreens chef på Virtu, Bjarne Riis, nys om. Han kontaktede derfor Quick-Steps chef, Patrick Lefevere, og anbefalede Asgreen.

- Jeg havde set hans styrke. Det vigtige var, at han kom ud på det rigtige hold, hvor de kører offensivt, siger Bjarne Riis.

Men det var lige før, skiftet aldrig blev til noget, for imens Quick-Step dansede om den varme grød, fik Kasper Asgreen et tilbud fra et andet World Tour-hold. Asgreen tog sagen i egen hånd og skrev en sms til Lefevere.

- Jeg fortalte, at jeg stod med et andet tilbud, og hvis ikke jeg fik et svar senest i aften, ville jeg sige ja til det andet. Så kom der en sms tilbage. 'Stop, stop', stod der. Jeg tænkte, at jeg havde klokket i det og var færdig. Det næste minut var det længste i mit liv. Men så kom der endnu en besked, hvor der stod 'We have a deal'. Jeg fløj op af stolen og hoppede og dansede.

'Han er også lidt tosset'

Når Brian Holm taler om Kasper Asgreen, skulle man næsten tro, at Holm, der selv var en hård hund på cyklen, så sig selv reinkarneret i den unge rytter.

- Han er, som cykelryttere skal være for at blive god. Han piber ikke over vejret. Han kan tåle, man siger noget til ham. Han er en god dreng, og han er også lidt tosset, siger Brian Holm.

Brian Holm (til højre) er sportsdirektør for Kasper Asgreen på Quick-Step-holdet. (Foto: Ernst van norde)

Netop derfor er det nok ikke en overraskelse, at Kasper Asgreen med det samme tog Quick-Step med storm. Fire dage efter han havde mødt sine nye holdkammerater, var han blevet udpeget som vandbærer i brostensløbet Scheldeprijs. Ingen regnede med, at han ville spille en stor rolle.

- Men jeg endte med at lukke huller til nogle af verdens bedste ryttere, indtil der var fire kilometer tilbage, og vores sprinter Fabio Jakobsen vandt løbet. Jeg ville gøre alt for at vise, at jeg var chancen værd. Og jeg havde overrasket dem positivt i mit første løb. Det var en god start, siger Kasper Asgreen.

Og da han i 2019 fik debut i klassikeren Flandern Rundt, stod det for alvor klart, at Quick-Step havde gjort det helt rigtige ved at satse på Asgreen. På uhørt vis for en debutant blev han nummer to, selvom han havde været i angreb allerede 120 kilometer fra mål.

- De sidste 30 kilometer sad jeg med kramper op over begge ører. Med fem kilometer igen kørte jeg væk fra feltet. Med to kilometer igen var begge mine overlår én stor krampe. Jeg ved stadig ikke, hvordan jeg blev ved med at træde rundt i pedalerne.

Patrick Lefevere (i midten) præsenterer sit hold til Flandern Rundt i 2019. (Foto: Kurt Desplenter)

Føler intet pres

Selvom forventningerne nu er store til Kasper Asgreen, der bliver én af lederne i både Flandern Rundt og Paris-Roubaix, lader han sig ikke påvirke synderligt af det.

- Jeg føler ikke stort pres fra omverdenen. Jeg kan kun gøre mit bedste. Jeg har stadig ambitioner om at blive bedre, men det er min egen motivation, der driver det. Der er ingen, der går mere op i, at jeg performer, end jeg selv gør, siger han.

Den ro har andre også set.

- Når det er allersværest, er han helt afslappet. Defekter og styrt preller af på ham. Indtil videre har han været stærkere i hovedet end alle andre, siger Brian Holm.

- Om han vinder Flandern Rundt eller ej, er ikke til at sige. Men ingen vil løfte et øjenbryn, hvis han gør.

Selv lader Asgreen sig ikke rive med.

- Det er også bare cykelsport. Det er sjov og ballade. Jeg går og hygger mig med det, og jeg er bare heldig, at nogen gider betale mig for at køre på cykel, siger han.

Selvfølgelig drømmer han om at vinde Flandern Rundt. Men:

- Jeg er ikke så privilegeret, at jeg bare kan sige, at jeg kun fokuserer på at vinde Flandern Rundt, og så er jeg ligeglad med alt andet. Jeg er også stolt, når jeg vinder et løb som Kuurne-Brussels-Kuurne. Det er også pissesvært.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk