Fransk fænomen genvinder VM i landevejscykling – Valgren får bronze

Julian Alaphilippe genvandt herrernes verdensmesterskab i landevejscykling i Belgien. Danske Michael Valgren kørte en flot tredjeplads hjem.

Michael Valgren (i rød) blev nummer tre og fik bronze ved søndagens verdensmesterskab i landevejscykling. (Foto: YVES HERMAN © Ritzau Scanpix)

Med otte kilometer tilbage kiggede Julian Alaphilippe ind i kameraet på den motorcykel, der fulgte ham. Et sammenbidt, fransk tandsæt kom til syne.

Cykelrytteren er et fænomen på en cykel, og det beviste han nok en gang, da den forsvarende mester søndag tog fusen på alle og genvandt herrernes VM i landevejscykling i Belgien.

Alene i mål, Alaphilippe. Opildnende armbevægelser til de mange tilskuere langs opløbsstrækningen.

Bag ham var Michael Valgren med i kampen om de resterende placeringer på podiet. Her kæmpede danskeren bravt, tømte dieselmotoren og klemte sig ind på en tredjeplads. Sølvet gik til Dylan van Baarle fra Holland.

(Foto: Kenzo Tribouillard og Yves Herman © (c) Ritzau Scanpix)

268,3 kilometer om cykelsportens flotteste - og vigtigste - trøje var tilbagelagt. Sikke et løb, vi fik os.

Danskerne var på forhånd spået gode muligheder for at kæmpe med om titlen, men ingen af de fem rød-hvide kaptajner havde evnerne - eller heldet - til at true Alaphilippe. Til gengæld viste Michael Valgren, at dansk cykling har mange gode kort på hånden - også i fremtiden.

Danskere i rampelyset hele dagen

Allerede efter 80 kilometers kørsel markerede danskerne sig for første gang - men nok ikke helt, som de selv havde håbet på. For med 186 kilometer til mål røg den tidligere verdensmester, Mads Pedersen, nemlig en tur i asfalten. Mens danskeren kiggede sig over skulderen, kolliderede to italienere nemlig lige foran ham, og så blev Trek-Segafredo-rytteren også revet ned.

Herefter skulle der ikke gå lang tid, før danskerne stjal rampelyset igen.

Med 170 kilometer igen stak Magnus Cort afsted i en tremandsgruppe, der et par kilometer senere fik følgeskab af en mindre gruppe ryttere, heriblandt Kasper Asgreen.

Alt imens frontgruppen trampede i pedalerne, skete der endnu engang et styrt i feltet. Og endnu en gang var den tidligere danske verdensmester indblandet. Sammen med sin holdkammerat, Andreas Kron, røg Pedersen i asfalten i et massestyrt. Fortvivlet, men heldigvis uskadt, kunne han rejse sig op, slå ud med armene og sætte sig på cyklen igen.

Hjemmebanefavoritterne fra Belgien satte højt tempo undervejs i løbet. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix

Ledt an af et stærkt italiensk landshold satte feltet herefter tempoet op, og med 131 kilometer igen blev gruppen med de to danskere hentet af feltet. Og så var der status quo.

De efterfølgende kilometer forsøgte flere ryttere at stikke afsted, men ingen lykkedes for alvor at komme væk fra belgierne, der havde taget tøjlerne i feltet.

Og netop belgiernes høje fart viste sig da også at være udslagsgivende for den uheldsramte Mads Pedersen. Efter sine ture i asfalten havde danskeren svært ved at hænge på, og med 105 kilometer til mål måtte han opgive at fortsætte. Samme skæbne led Mikkel Honoré og Andreas Kron, der ligesom eks-verdensmesteren ikke kunne følge med feltet.

Herfra angreb rytterne fra en kant, og det gjaldt i den grad også danskerne. Først kom Mads Würtz afsted i en mindre gruppe, og så var Michael Valgren også på spil. Men til trods for angrebsiveren havde ingen af de to held med at komme med i den rigtige gruppe.

Højspændt kamp om VM-trikoten

De sidste 50 kilometer angreb favoritterne på skift. Det var livligt. Det var fedt cykelløb. Danske Michael Valgren røg afsted i en større gruppe, der fik over et minut ned til resten af topaspiranterne med 40 kilometer igen.

17 ryttere, Valgren den eneste dansker, i selskab med nogle af de største kanoner. Belgierne Wout van Aert og Remco Evenepoel, franske Julian Alaphilippe - og man kunne blive ved.

Det var hér, at verdensmesteren 2021 skulle findes.

Alaphilippe åbnede som den første, selvfølgelig. Den ustyrlige franskmand er kendt for sin uforudsigelighed. Det skabte kaos blandt førergruppen. Valgren fik mobiliseret en forfølgergruppe, men ingen kunne fange Julian Alaphilippe, der blev verdensmester for anden gang i træk.

Bag ham krydsede Valgren stregen som nummer tre.

FacebookTwitter