Franskmændene presser: 'Jeg bliver ikke overrasket, hvis dansk Tour-start må rykkes'

DR Sportens kommentator Henrik Liniger vurderer armlægningen om starten på Tour de France i 2021.

Skal Tour de France i det hele taget starte i Danmark i 2021? Det spørgsmål er pludselig blevet aktuelt.

Jubelen ville ingen ende tage, da Danmark fik tildelt starten for verdens største cykelløb Tour de France.

2021 skulle være året, hvor alverdens cykelfans kunne nyde billederne af et tonsende Tour-felt på de danske landeveje.

Men på grund af coronavirus ser sportssommeren 2021 pludselig helt anderledes ud, og det har skabt ballade om den danske Tour-start.

Senest spekulerer den franske avis Le Telegramme i, at den vestfranske region Bretagne skulle være spurgt til potentielt at overtage Tour-starten i 2021.

Ifølge DR Sportens kommentator Henrik Liniger kan ASO, som er organisationen bag Tour de France, meget vel forsøge at tvinge Danmark til at justere planerne.

- Hvis oplysningerne fra Frankrig er rigtige, understreger det, at ønsket fra ASO om at rykke ved Tour-starten i 2021 er meget stort. Vi ved, at Danmark er blevet spurgt, og at danskerne har svaret meget henholdende på det, og nu har ASO så øjensynligt undersøgt en anden mulighed.

- Har ASO spurgt Bretagne, gør de det også for at lægge pres på danskerne. De vil have et klarere svar fra Danmark. ASO siger på den måde til de danske arrangører: 'Vi ønsker at flytte: Kan I være med?'

Er 2022 i spil?

Tidligere på sommeren kunne DR Sporten fortælle, at ASO netop havde et ønske om at rykke Tour-starten længere frem i kalenderen, så det franske etapeløb ikke kommer til at overlappe med OL.

Dengang afviste Københavns overborgmester Frank Jensen (S), som også er bestyrelsesformand i selskabet bag den danske Tour-start, at man kunne ændre på datoerne. København skal nemlig også være vært for kampe ved EM i fodbold.

Og torsdag skriver direktøren bag den danske Tour-start, Alex Pedersen, i en sms til DR Sporten, at man ikke vil kommentere på spekulationer fra Le Telegramme, men at en løsning ventes indenfor de kommende uger.

Er en dansk Tour-start i 2022 på tapetet for de danske arrangører?

- Det er i hvert fald et scenarie, som danskerne er nødt til at forholde sig til. De bliver nødt til at forholde sig til både en plan B og C. Om det bliver i 2022, eller man kan finde en løsning i 2021, det er et åbent spørgsmål. Lige nu tror jeg, at 2021 er mest realistisk, men det kan vise sig at blive for besværligt, siger Henrik Liniger.

- Som tingene har udviklet sig de seneste uger og måneder, er der i hvert fald et stort ønske mange steder om at justere den plan, som har ligget så nagelfast. Jeg bliver ikke overrasket, hvis danskerne på en eller anden måde bliver nødt til at ændre ved den danske Tour-start.

Tiden vil vise, hvordan sagaen om Tour-starten i 2021 ender, men ender planerne med at blive ændret, kommer der ifølge Henrik Liniger til at vente en ekstra regning, som skal betales.

- Man skal ikke glemme det økonomiske spørgsmål. En ændring af Tour-starten kommer til at koste. Hvis det er små ændringer, bliver det selvfølgelig begrænset, men skal starten eksempelvis rykkes et helt år, har man en organisation bag Tour-starten, som skal holdes i gang et helt år mere.

- Der er funktioner, som skal forlænges og regninger, som skal betales, hvis der bliver ændret ved den danske Tour-start.