Fremtidens stjerner på to hjul: Her er Danmarks næste Tour de France-ryttere

DR Sporten sætter lup på seks af landets mest lovende kvindelige og mandlige cykelryttere.

Det er blevet hot at være cykelrytter med dansk pas.

For selv om bjergene er fraværende, og vejret ofte er mere vådt end godt her til lands, så har de danske landeveje i de senere år skabt en generation af verdensstjerner på to hjul.

Bare se på herrernes resultater i 2019.

Jakob Fuglsang vandt et af verdens største endagsløb Liège-Bastogne-Liège, og senere på året blev Mads Pedersen fra Tølløse verdensmester.

En hel cykelverden talte om Jakob og Mads fra Danmark.

Men spørgsmålet er, hvem vi kommer til at tale om i fremtiden?

Sammen med DR Sportens cykelekspert, Dan Frost, og kvindelandsholdets landstræner, Tayeb Braikia, kigger vi nærmere på seks unikke danske talenter, der alle har potentiale til at levere store resultater på allerøverste niveau.

Julius Johansen – Kan det meste, men hvad skal han vælge?

(Foto: Kacper Pempel)

Den unge nordsjællænder er tæt på at være den bedste juniorrytter, Danmark nogensinde har haft. Og det siger ikke så lidt.

I 2017 vandt han junior-VM på landevej. Året efter blev han nummer fem i Danmarks største cykelløb, Post Nord Danmark Rundt. Og tidligere i år var han så med i kvartetten, der i banecykling blev verdensmestre i holdforfølgelsesløb og smadrede verdensrekorden.

Dan Frost om Julius Johansen

Hvad gør ham unik?

- Julius har været en ener, siden han var drengerytter. Hans træningsindsats og fysiske udvikling gjorde, at han var et unikum. I ungdomsrækkerne opførte han sig allerede som en senior. Han var moden og nogle år foran de andre. Og den træningsflid har han stadig. Han er enormt dedikeret til sin cykel.

- Han er ikke sprinter, top enkeltstartrytter eller bjergrytter. Han er all round-rytter og kan vinde etaper på egen hånd.

Hvor langt kan han nå?

- Han kan nå langt. I banecykling er han jo allerede verdensmester, og på landevejen kan han vinde klassikere og etaper i Tour de France. På bjergetaper kan han vinde fra et udbrud, der holder til mål. Det eneste, han ikke kan vinde, er en massespurt.

Hvad er næste skridt?

- Da han rykkede op fra junior til senior, ventede vi jo lidt i spænding på, om han så kunne køre fra dem allesammen. Men det gjorde han ikke. Han har været ramt af skader. Den seneste tid ser det dog ud, som om han har fået bygget det trin på, som man har forventet. Nu skal han til at finde sin metier på landevejen og specialisere sig, så han ikke bliver en blød mellemvare.

- Han skal vænne sig til at være langdistancekører på landevejen i stedet for kun at kunne køre fire kilometer på banen. Den transformation tager lang tid, og han skal finde det rigtige hold, hvor han ikke bare bliver kanonføde på et World Tour-hold. Men der kommer jo lige et OL i banecykling, som er udskudt til næste år. Jeg krydser fingre for, at han kan undgå skader. Banecykling er utrolig hårdt for leddene.

Frederik Rodenberg – Danmarks nye sprinterkonge?

(Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Selv om det danske landskab er skabt til sprintere, så har det knebet med at producere hurtige afsluttere. Det kan Frederik Rodenberg ændre på.

Flere gange har genstridige skader stoppet sprinterens udvikling. Altid er han kommet stærkt tilbage. Tidligere på året var han sammen med Julius Johansen med til at vinde VM-guld i holdforfølgelsesløb på banen. Og her forbløffede han hele cykelverdenen med at være den hurtigste af alle.

Unge Rodenberg har en fantastisk fysik og kan udvikle sig til en af verdens bedste landevejssprintere.

Dan Frost om Frederik Rodenberg

Hvad gør ham unik?

- Hans hurtighed. Vi har set hans afslutning i holdforfølgelsesløbet på banen, hvor han tidligere i år var med til at vinde VM og slå verdensrekord. Han kører nogle gange så stærkt, at de andre ikke kan sidde på hjul af ham til sidst. Han har en topfart, der er højere end de fleste, og så kan han køre sig selv derud, hvor han nærmest besvimer, når han kommer i mål.

- Han har desværre været slået ud af skader, hvor han nogle gange har været væk i et helt år ad gangen. At han er kommet tilbage, fortæller mig, at hans psyke er rigtig stærk.

Hvor langt kan han nå?

- Han er en superman in spe. Han kan blive den nye Mark Cavendish, hvor han vinder rigtig mange cykelløb og massespurter i grand tours som for eksempel Tour de France.

Hvad er næste skridt?

- Lige som Julius Johansen kører han på et norsk hold, hvor han får mulighed for at køre baneprojektet ved siden af landevejen. Jeg håber, at de får fri til at køre banecykling, og at Uno X ikke stejler over, at OL er udskudt til næste år.

- Når OL er afviklet, skal han ud på længere etaper og etapeløb, så han kan blive rustet til at køre grand tours. Det kræver, at han får den rigtige opbakning og kommer på det rigtige hold på World Touren.

Pernille Mathiesen – Kvindernes klassementshåb

(Foto: NTB Scanpix)

Som 22-årig kører Pernille Mathiesen i dag allerede for et af de bedste hold i verden. Sunweb-danskeren havde sin måske bedste sæson i karrieren sidste år. Her blev det blandt andet til en sølvmedalje ved DM i både linjeløb og enkeltstart.

Kvinderne kører ikke som herrerne et tre uger langt etapeløb som Tour de France. Løbene er som regel kortere, og her har Pernille Mathiesen vist, at hun kan være med. Sidste år blev hun sammenlagt nummer to i det seks dage lange etapeløb Thüringen Rundfahrt der Frauen.

Tayeb Braikia om Pernille Mathiesen

Hvad gør hende unik?

- Pernille har en rigtig god enkeltstart og kan samtidig køre med i klassementet. Hun er høj, men er ikke for tung, så hun kan faktisk gøre sig gældende i bjergene.

- Mentalt er hun superprofessionel på alle områder. Hun lever og ånder for cykelsporten, og det kan ses i hendes træning, hvor hun er enormt målrettet.

Hvor langt kan hun nå?

- Jeg tror, at hun i fremtiden kan vinde en medalje ved VM i enkeltstart. Det afhænger meget af, om der pludselig kommer en tempokomet fra en af de andre nationer. Og kan hun vinde ved VM i enkeltstart, så kan hun jo også til OL.

- I kvindernes største etapeløb har hun også potentiale til at gøre sig gældende som en af de bedste i fremtiden. Her er en enkeltstart meget vigtig, og det er jo hendes force.

Hvad er næste skridt?

- Jeg ved, at de er glade for hende på Team Sunweb, og at hun er glad for at være der. Her skal hun have ro til at skabe resultater og være tålmodig med sin udvikling. Hun skal egentlig bare køre en masse cykelløb, så hun bliver teknisk stærkere og bedre til at placere sig i feltet.

Mikkel Bjerg – Verdens bedste i kampen mod uret?

(Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

Han har det perfekte efternavn til at køre med om etapesejre på de stejle stigninger i Tour de France. Men det er nok ikke i bjergene, at Mikkel Bjerg kommer til at gøre sig gældende.

Den unge københavner har i stedet sat sig benhårdt på enkeltstartdisciplinen og vundet VM for U23-ryttere tre år i træk. Han er den første i historien til den bedrift, og hvis alt går vel, venter der tempokongen store triumfer på eliteplan i kampen mod uret.

Dan Frost om Mikkel Bjerg

Hvad gør ham unik?

- Han er et unikum på en enkelstartscykel. Mikkel forstår at sætte sig op og toppe sin form, når han vil. Det kræver en hård psyke at skulle vinde et VM for U23-ryttere tre år i træk.

Hvor langt kan han nå?

- Hvis hans udvikling fortsætter, kan han blive verdensmester i enkeltstart for seniorer. Men vi skal nok to-tre år frem, før vi ser ham nærme sig medaljerne.

Hvad er næste skridt?

- I denne sæson er han skiftet til UAE-Team Emirates på World Touren. Det havde måske været bedre for ham at skifte til et hold med et bedre setup, men forhåbentlig får han lov til at køre sine enkeltstarter. Men han kan også køre en samlet start, og det skal han passe på med ikke at negligere.

- Næste års Tour de France starter i Danmark med en enkeltstart i København. Det bliver svært for ham at tage den gule trøje på enkeltstarten, men måske kan han køre i top-10.

Emma Norsgaard Jørgensen – Den næste verdensmester?

(Foto: NTB Scanpix)

Silkeborgenseren kan allerede i en alder af 20 år fremvise et af landets bedste cv'er. I 2016 overraskede hun hele cykel-Danmark, da hun som 16-årig blev dansk mester i linjeløb. Ikke for juniorer, men i seniorrækken. Og siden da har hun vundet medaljer ved både VM og EM for juniorer.

Det har givet en billet til en tilværelse på sportens øverste hylde. På anden sæson kører hun for World Tour-holdet Bigla-Katusha, mens hun udlever cykeleventyret i Spanien, hvor hun bor med sin forlovede, Mikkel Bjerg.

Tayeb Braikia om Emma Norsgaard Jørgensen

Hvad gør hende unik?

- Emma er god på ruter, hvor det kræver meget power. Hun har en stærk enkeltstart, og så har hun en medfødt hurtighed, der betyder, at hun kan sidde med i spurterne. Det viste hun, inden coronavirusset bremsede cykelsæsonen, hvor hun vandt en etape i et stort spansk cykelløb.

- En af hendes fordele er, at hun er temperamentsfuld og god i positionskampen. Hun lader sig ikke skubbe og kan blive siddende, hvor hun vil i feltet. Det er vigtigt som sprinter.

Hvor langt kan hun nå?

- Emma har i en meget ung alder bevist, at hun kan vinde de helt store mesterskaber. Jeg er helt sikker på, at hun en dag kan blive Danmarks næste verdensmester. Det gælder både på enkeltstart og i den samlede start. Hun har en indbygget motor, der gør, at hun er en af dem i feltet med det største potentiale.

- Og så har hun jo den fordel, at hun er forlovet med Mikkel Bjerg, som er en af dem, der nørder allermest for at forbedre sin enkeltstart. På den måde er det naturligt for hende at gå op i enkeltstart.

Hvad er næste skridt?

- Sidste år fik hun desværre en knæskade, som hun døjede med det meste af sæsonen. Så hendes næste skridt er at få en hel og god landevejssæson, hvor hun presser sig selv og kommer igennem uden skader. Hvis hun er 100 procent klar til de store mesterskaber, kan hun overraske.

Jonas Vingegaard – Bjerggeden med det særlige hjerte

(Foto: Jumbo-visma © Jumbo-visma)

Bjergrytteren har et hjerte, der er gjort af noget helt specielt. Ifølge testresultater fra Team Danmark pumper Jonas Vingegaards hjerte på niveau med verdens bedste seniorryttere.

Og det er ikke det eneste, Vingegaard kan prale af. Efter sin første sæson på World Touren blev han af det store cykelmedie Cycling Weekly i november udråbt til at være blandt de fem stærkeste debutanter på World Touren. Det skete, efter at han vandt en etapesejr i Polen Rundt og blev nummer to i klassementet i Post Nord Danmark Rundt.

Dan Frost om Jonas Vingeaard

Hvad gør ham unik?

- Han er bjergrytter, og dem har vi ikke så mange af herhjemme. Men han kan også andre ting. Jeg blev lidt overrasket over, hvor godt han kørte i Post Nord Danmark Rundt sidste år, og det er jo ikke et bjergløb. Han var god i bakkerne.

Hvor langt kan han nå?

- Det ville være flot, hvis han vandt en etapesejr i Tour de France. Det er jo de færreste bjergryttere, der vinder mange etaper. Og så kan han måske køre med i klassementet i Tour de France i fremtiden. Det afhænger meget af, hvilken støtte han får fra sit hold, og hvor meget de satser på ham.

Hvad er næste skridt?

- Der var ikke mange, der havde lagt mærke til ham, før han slog igennem i Polen Rundt sidste år.

Men han havde desværre ikke råstyrken og fundamentet til at holde den gule trøje. Det er næste skridt for ham at få bygget det på. Det tager tid og mange timer med træninger og løb.