Froome rejser sig med etapetriumf på modbydeligt bjerg

Chris Froome tog revanche i Giro d'Italia med en sejr på Monte Zoncolan, hvor Simon Yates beholdt førertrøjen.

Chris Froome vandt lørdagens bjergetape i Giroen. / AFP PHOTO / Luk BENIES (Foto: LUK BENIES © Scanpix)

Chris Froome viste både slidstærke og voldsomt beslutsomme bjergben, da han lørdag vandt 14. etape i Giro d'Italia.

Sky-rytteren har tidligere i løbet tabt megen tid, og på den konto gav triumfen også en stor genoprejsning i løbet.

Simon Yates fra Mitchelton-Scott kom ind på andenpladsen i sin lyserøde førertrøje seks sekunder efter og holder fast i den samlede førsteplads.

Etapen gik fra San Vito al Tagliamento til den modbydelige finalestigning op til målstregen på Monte Zoncolan, hvor tilskuerne sad i hobetal som vidner til de store lidelser.

Den 186 kilometer lange etape var længe præget af unge Mads Pedersen, som var med i dagens tidlige udbrud.

Men da hovedretten nærmede sig, var den danske Trek-rytter tilbage i en birolle, og klatrerne tog over.

Finalestigningen på Monte Zoncolan er med Giro d'Italias egne ord af nogle regnet som den hårdeste i Europa med sine ti kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent på 12 - og stigningsprocenter på op til 22 undervejs.

Den hårdeste del af stigningen er fem kilometer, hvor den gennemsnitlige stigningsprocent ikke kommer under 15.

Denne ventende test på fysisk styrke, udholdenhed og beslutsomhed fik hovedfeltet til at tage det temmelig roligt hen over etapens foregående fire relativt korte, men stejle stigninger.

På dagens tredjesidste stigning med godt 45 kilometer til mål var Mads Pedersen smidt af udbruddet, som stadig var fem minutter foran feltet.

Men da festen først blev indledt, røg det forspring hurtigt væk, og på den brutale stigning faldt så afgørelsen, efter at feltet satte tempo straks fra bunden af den, og rytterne faldt fra en efter en.

Wouter Poels førte an for Sky, og da blandt andre Tom Dumoulin var blevet godt mør med fire kilometer til toppen, trådte Chris Froome an og kørte alene mod mål.

Den Simon Yates kørte straks efter ham og havde ham i sit sigte hele vejen op. Det sidste lille hul fik han dog aldrig lukket.

/ritzau/

Facebook
Twitter