Fuglsang skreg ham i øret, da Valgren tog karrierens største triumf: I dag kan Danmark få sin niende klassikersejr

De danske ryttere er brandvarme og klar til at skrive sig ind i rækken af danske klassikersejre, når Milano-San Remo i dag løber af stablen.

Rolf Sørensen (tv.) og Michael Valgren (th.) er to af de seks danske herreryttere, der har vundet en af de store cykelklassikere. (Foto: (c) Scanpix © Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Bøgen springer ud, dagene bliver længere, og den første store cykelklassiker bliver skudt i gang.

Alle tydelige tegn på, at foråret for alvor har meldt sin ankomst.

Verdens hurtigste cykelryttere kaster sig i dag ud på de relativt flade 298 kilometer mellem Milano og San Remo, og det er et terræn, der er guf for nogle af Danmarks skarpeste ryttere.

Mads Pedersen, Søren Kragh, Magnus Cort, Mads Würtz, Kasper Asgreen og flere andre er bare nogle af de danskere, der før har vist sig at være dødsensfarlige, hvis benene er gode.

Men det bliver ikke nemt.

Det er aldrig lykkedes for en dansk rytter at vinde Milano-San Remo, og kun seks rød-hvide herreryttere har tidligere vundet en af de store cykelklassikere.

Vi har været en tur i arkivet og fundet de danske klassikersejre frem, og så er det op til Cort, Kragh og kompagni, om de skal blive en del af den eksklusive klub, når feltet krydser målstregen i eftermiddag.

1

Den første sejr: Kim Andersen vinder Fléche Wallone 1984

- Næh, nu viser de igen afslutningen i belgisk tv. Det er altså bare skønt.

Sådan lød det fra en lykkelig Kim Andersen, da Politiken ringede ham op på hotelværelset få timer efter, at den danske rytter var kørt først over målstregen i den belgiske cykelklassiker Fléche Wallone i april 1984.

Dermed blev han den første danske rytter nogensinde til at vinde en af de store cykelklassikere.

Året forinden havde Kim Andersen kørt i den gule førertrøje og vundet en etape i verdens største etapeløb, Tour de France, så konkurrenterne vidste godt, han var en mand, man skulle holde øje med, da rytterne kastede sig ud på de 246 kilometer i 1984-udgaven af Fléche Wallone.

Men allerede efter ti kilometer gik Kim Andersen i udbrud med otte andre og kom over et kvarter væk fra hovedfeltet.

Med 55 kilometer igen kørte den danske rytter fra holdet Coop-Honved alene væk fra sine kumpaner, og i mål havde han over tre minutter ned til de nærmeste forfølgere.

- Jeg var klar over, at formen var god, men det er også et spørgsmål om at have gode ben - og det havde jeg i Fléche-Wallone, sagde Andersen til Politiken efter løbet.

Andersens 'gode ben' kom dog også fra andet end hård træning. Senere i karrieren blev han nemlig knaldet for doping.

2

Det første monument: Rolf Sørensen vinder Liége-Bastogne-Liége 1993

Rolf Sørensen kører over målstregen i Liege-Bastogne-Liege som den første danske vinder af et monument nogensinde. (Foto: GOUVERNEUR MICHEL © Scanpix)

Danmarks mest vindende cykelrytter var i 1990'erne en evig trussel i de mest prestigefyldte cykelklassikere.

Og i 1993 lykkedes det for Il Blondo - 'den blonde' - at køre først over stregen i en af de mest prestigefyldte klassikere, Liége-Bastogne-Liége.

- Det var en vidunderlig og samtidigt meget spændt fornemmelse endelig at se, mærke og føle en drøm blive en realitet, sagde Rolf Sørensen til Ekstra Bladet efter sejren kom i hus.

Sørensen overspurtede suverænt stjernerytteren Tony Rominger på opløbsstrækningen i Liége og kunne skrive sit navn i historiebøgerne som den første danske vinder af et af de fem såkaldte 'monumenter' i cykelsporten.

Rolf Sørensen indrømmede senere at have dopet sig igennem sin cykelkarriere.

3

Han vidste, han ville vinde: Rolf Sørensen sejrer i Flandern Rundt 1997

Rolf Sørensen vinder sit andet monument, da han kører først over stregen i Flandern Rundt i 1997. (Foto: DAVID PIERSON)

Midten af 1990'erne var en fabelagtig tid at være dansk cykelfan på.

Senere kom det frem, at de fleste sejre ikke var kommet i hus med helt rent mel i posen, men det var de rød-hvide cykelentusiaster lykkeligt uvidende om dengang.

Efter Bjarne Riis' samlede sejr i Tour de France i 1996, fulgte Sørensen trop med først en sølvmedalje ved OL i 1996 og dernæst sin anden klassikersejr. Denne gang i Flandern Rundt.

Sejren kom ikke som den store overraskelse for Rolf Sørensen. Han havde nemlig allerede fire måneder inden løbet forudsagt, at han ville vinde.

- Det var vel min måde at sætte mig selv op på, sagde han efter sejren til Ritzau.

I finalen overspurtede Sørensen franskmanden Frederic Moncassin og italieneren Franco Ballerini.

- Det var ikke nogen heldig sejr. Jeg føler, jeg var den bedste i dag, lød det fra den selvsikre Sørensen til Berlingske Tidende efter danskerens anden og sidste sejr i en klassiker.

4

Skreg af chefen og knuste konkurrenterne: Bjarne Riis vinder Amstel Gold Race 1997

Bjarne Riis kører først over stregen i Amstel Gold Race 1997. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Hvis du er blot en smule cykelinteresseret, så kan du nok huske Hautacam-etapen i Tour de France i 1996.

Den, hvor Bjarne Riis i den gule trøje på den afsluttende stigning lader sig falde tilbage i favoritgruppen for at se konkurrenterne an og derefter sætter afsted fra alt og alle i et gear så højt, at han nærmest kun behøvede at træde rundt i pedalerne to gange, før han havde et forspring på et minut.

En magtdemonstration af de helt store.

Det var det samme, der gjorde sig gældende ved Amstel Gold Race året efter.

Med 50 kilometer til mål lå Riis i førergruppen, men han skulle have skiftet sit forhjul. Han råbte og skreg på sin sportsdirektør, men uden held.

Da Telekoms sportsdirektør Walter Godefroot omsider kom op til Riis, måtte den danske Tour-vinder bruge værdifulde sekunder på at få skiftet sit hjul, mens favoritgruppen bragede videre i høj fart på de hollandske småveje.

Der er ikke noget skænderi, som en god sejr ikke kan fikse. Riis bliver lykønsket af sin sportsdirektør på Team Telekom, Walter Godefroot efter Amstel Gold Race. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Riis skældte og smældte sin sportsdirektør huden fuld, satte sig op på cyklen, indhentede uden de store problemer sine konkurrenter og lancerede dernæst et soloangreb uhørte 37 kilometer fra mål.

Selvom forfølgerne kæmpede som vanvittige, så øgede den danske ørn hele vejen til målstregen og kom i mål til sin karrieres eneste klassikersejr et lille minut foran de nærmeste konkurrenter.

Jeg vidste, at formen var i orden, og nogle gange skal man prøve sig selv af. Jeg er utroligt glad for denne sejr. Jeg er blevet berømt på Tour-sejren, men jeg har følt, at jeg næsten skyldte mig selv at lave andre store ting, sagde Riis efterfølgende til B.T.

Tyve år efter sejren i Amstel Gold Race indrømmede Bjarne Riis, at han havde været dopet igennem sin cykelkarriere.

5

Den risikable jubelscene: Bo Hamburger vinder Fléche Wallone 1998

Bo Hamburger forsøger sig med vugge-jublen, men mister balancen på cyklen på opløbsstrækningen. (Foto: Steen Ole © Scanpix)

Bo Hamburger snuppede en af karrierens allerstørste sejre i Fléche Wallone tilbage i 1998.

Men faktisk var det lige ved at gå helt galt på de sidste meter. På grund af en jubelscene.

Bo Hamburger var ellers overraskende sluppet afsted fra konkurrenterne på den ikoniske målstigning Mur de Huy. En alvorlig bakke på 1300 meter lige op i himlen - nogle steder med en stigningsprocent på op til 20.

Og det var så her på de sidste meter, at Bo Hamburger var lige ved at miste balancen og ryge i asfalten, da han kastede sig ud i en avanceret jubelscene til ære for sin nyfødte datter.

- Så skulle jeg jo lige lave vuggen som jubelscene, da jeg kørte over målstregen. Men det var altså lige lovligt stejlt. Det så lidt sjovt ud, skal jeg være den første til at indrømme. Men det gik da heldigvis godt, har Bo Hamburger senere erindret over for TV 2.

Bo Hamburger vandt Fléche Wallone seks sekunder foran Frank Vandenbroucke.

Senere indrømmede Hamburger, at han havde været dopet i løbet af sin cykelkarriere.

6

Fuglsang skreg ham i øret: Michael Valgren vinder Amstel Gold Race 2018

Michael Valgren vinder karrierens største sejr, da han kører først over målstregen i Amstel Gold Race i 2018. (Foto: Marcel Van Hoorn)

Efter tyve år uden en stor klassikersejr for de danske herreryttere, var der igen jackpot i 2018.

Michael Valgren og Jakob Fuglsang kørte begge for Astana i Amstel Gold Race, og de var begge to flyvende.

Gang på gang forsøgte de to danske holdkammerater at stikke afsted fra favoritgruppen med blandt andre verdensmesteren Peter Sagan.

Med to kilometer igen lykkedes det endelig for Valgren at komme afsted fra de andre, og i det hidsige væddeløb på vej mod målstregen fik han opmuntrende tilråb fra Fuglsang i øret.

- Han råbte af mig i radioen, hvor han skreg "Kom nu, kom nu! Du skal afslutte det her", og det gjorde jeg, sagde Valgren efterfølgende til TV 2.

Valgren kom til målstregen med Roman Kreuziger som den eneste konkurrent, men Thy-rytteren var urørlig i spurten.

7

Konen fik ret, Jakob Fuglsang vinder Liége-Bastogne-Liége 2019

Jakob Fuglsang lykønskes af sin kone, Loulou Fuglsang, kort efter sejren i Liége-Bastogne-Liége. (Foto: ERIC LALMAND © BELGA)

Hvis Jakob Fuglsangs kone, Loulou, nogensinde får brug for en ny karriere, så kan hun passende blive spåkone.

I 2019 forudsagde hun nemlig, at hendes mand ville bliver nummer tre i Amstel Gold Race, nummer to i Fléche-Wallone og vinde Liége-Bastogne-Liége.

Og det var lige præcis, hvad der skete.

- Jeg troede rigtig meget på det her, og jeg tror, det gav ham motivation. Han ønskede også, at jeg skulle få ret, sagde Loulou Fuglsang til B.T. efter ægtemandens sejr kom i hus.

Jakob Fuglsangs kone fik ret. Danskeren vandt Liége-Bastogne-Liége i 2019. (Foto: Olivier Matthys © Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved)

Jakob Fuglsang kørte alene over stregen, efter han havde rystet sine konkurrenter af sig på en af de stejle stigninger ind mod mål.

Astana-rytteren var dog millimeter fra at styrte på den regnvåde belgiske asfaldt, da han kastede sig ud på løbets sidste nedkørsel.

- Der var lidt for meget fart på, og så begyndte baghjulet at skride. På en eller anden måde lykkedes det for mig at redde den. Det var et skræmmende øjeblik, sagde Fuglsang om den dramatiske situation.

I mål var Fuglsang 27 sekunder foran den nærmeste konkurrent, italienske Davide Formolo.

8

Fuglen trodser corona-pandemien: Jakob Fuglsang vinder Lombardiet Rundt 2020

Jakob Fuglsang lader champagneproppen springe efter sin sejr i monumentet Lombardiet Rundt sidste år. (Foto: MARCO BERTORELLO © AFP or licensors)

2020 var et mærkeligt år for alle. Også for verdens bedste cykelryttere.

Løbene blev udskudt eller helt aflyst, men i august gav Jakob Fuglsang alligevel de danske cykelfans et smil på læben midt i coronapandemien.

Endnu en gang lykkedes det for Fuglsang at sætte alle konkurrenterne og køre alene over målstregen.

Dermed kunne silkeborgenseren notere sig karrierens anden sejr i et af cykelsportens monumenter.

- Jeg er lettet over sejren. At vinde et monument kan redde en sæson, sagde den danske stjernerytter efterfølgende til B.T.

I dag finder vi ud af, om vi får endnu en rød-hvid sejr i et af cykelsportens monumenter, når de danske ryttere kaster sig ud på de 298 kilometer fra Milano til San Remo.

Du kan se løbet hos vores gode kollegaer på Eurosport 1 fra klokken 14.25 eller høre opdateringer i LIGA på P3.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk