Fuglsangs tidligere træner: 'Jeg håber ikke, han har truffet et forkert valg'

Rune Larsen er overrasket over, at Jakob Fuglsang er blevet efterforsket for doping-forbindelse, siger han til DR.

(ARKIVFOTO) Jakob Fuglsang før en etape-start i Tour de France i 2019. (Foto: © BENOIT TESSIER, Scanpix)

Jakob Fuglsangs ven og tidligere træner gennem mange år, Rune Larsen, er dybt forbløffet over, at Astana-kaptajnen har været efterforsket for forbindelse til den udelukkede læge Michele Ferrari.

- Hvis oplysningerne om, at Astana og Jakob Fuglsang har arbejdet sammen med Michele Ferrari er rigtige, så er det mildest talt et meget uheldigt valg, man har truffet og også et valg, der vil skuffe mig personligt, lyder det i første omgang fra Rune Larsen til DR.

DR, Politiken og norske VG kunne søndag fortælle, at Jakob Fuglsang i 2019 blev efterforsket af cykelsportens uafhængige anti-dopingenhed, Cycling Anti-Doping Foundation (CADF).

Det fremgår af en hemmeligholdt rapport, som de tre medier er kommet i besiddelse af.

Anti-dopingenheden har undersøgt Jakob Fuglsang for at samarbejde med lægen Michele Ferrari, som er berygtet for sin rolle i en lang række dopingsager, og som er udelukket fra cykelsporten på livstid.

Hverken Jakob Fuglsang eller Astana Pro Team har ønsket at kommentere oplysningerne.

Så langt som muligt med lovlige redskaber

Rune Larsen begyndte at træne Jakob Fuglsang, da den nu 34-årige cykelrytter var 17 år gammel. Frem til sæsonafslutningen i 2018 stod Rune Larsen bag den daglige rådgivning af Jakob Fuglsang, der kører for cykelholdet Astana Pro Team.

Rune Larsen fortæller, at brug af doping aldrig har været et redskab og et tema i de mange samtaler, han havde med Jakob Fuglsang.

- I de mange år jeg har arbejdet med Jakob, har det netop været med det mindset, at vi skulle nå så langt som muligt med lovlige redskaber, også selvom det betød, at der var noget, vi ikke kunne nå, siger Rune Larsen.

Fuglsang beskriver selv sit forhold til sin tidligere træner i bogen ”Drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje” fra 2018:

- Rune (Larsen, red.) havde været vigtig for mig siden min tid i mountainbike, og han havde også været løst knyttet til Astana. Jeg ville gerne have ham ind på holdet i en fast rolle. Rune er super seriøs og lægger de bedste træningsplaner, jeg nogensinde har fulgt. Jeg har hundrede procent tillid til ham, skriver Jakob Fuglsang i sin bog.

I 2018 blev Rune Larsen fuldtidsansat træner for Astana Pro Team, et af cykelsportens bedste teams. I den funktion fulgte han Jakob Fuglsang tæt, blandt andet i perioden op til Tour de France i 2018.

Og her mødte han den samme holdning til doping, som han tidligere havde oplevet hos Jakob Fuglsang.

- I mit arbejde med holdet i 2018, havde jeg ikke grund til at tro, at denne holdning var anderledes i forhold til doping og ulovlige metoder, hverken fra Jakob (Fuglsang, red.) eller fra holdet, siger Rune Larsen.

Afbrudt samarbejde efter et år

Efter et år som træner hos Astana Pro Team, stoppede Rune Larsen. Bruddet vakte stor opsigt i cykelsporten, da Larsen havde været med til at skabe et succesfuldt år med mange sejre gennem sæsonen.

- Da Astana og jeg ophørte samarbejdet med udgangen af 2018, var det springende punkt, at vi ikke var enige om den fremtidige strategi for performance-arbejdet. Her fremlagde jeg mine tanker for en videnskabelig og forskningsbaseret tilgang for blandt andet træningsmetoder, testning, valg af udstyr, kost og så videre, men holdet valgte en anden linje, som jeg ikke kender detaljerne i, siger Rune Larsen.

Maurizio Mazzoleni overtog opgaven som hovedtræner efter Rune Larsens exit, fortalte Jakob Fuglsang til DR i december 2019.

DR har forgæves forsøgt at få et interview med Jakob Fuglsang og Astana Pro Team. Astana afviser at svare på spørgsmål, da "der ikke er nogen officielle beskyldninger fra UCI eller CADF."

Heller ikke Michele Ferrari har svaret på de spørgsmål, som DR, Politiken og norske VG har stillet ham.