Generationsskiftet blev næsten guld værd, men Frankrig snød banelandsholdet til sidst

Det danske banelandshold vandt fredag aften EM-sølv i 4000 meter holdforfølgelsesløb.

Den danske firkløver tabte med godt et sekund til franskmændene i fredagens finale. (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)

Det blev til sølv i EM-finalen i holdforfølgelsesløb for det "nye" danske banelandshold.

Efter første halvdel af de 4.000 meter var den danske kvartet ellers i front, men franskmændene skruede op for tempoet mod slutningen og endte med at vinde med godt et sekund i tiden 3:50:507.

Se højdepunkter fra finaleløbet i videoen nederst i artiklen.

Men der er ifølge DR Sportens ekspertkommentator i banecykling, Alex Rasmussen, ingen grund til at skamme sig over nederlaget til Frankrig. For der er sket meget på det danske banelandshold i løbet af de seneste 12 måneder.

Siden OL for et år siden har landstræner Casper Jørgensen rystet posen godt og grundigt, så det kun er 24-årige Rasmus Lund Pedersen, der er tilbage af den danske firkløver, der vandt sølv i Tokyo.

Ind er kommet en teenager og to 20-årige, så kvartetten nu består af Carl-Frederik Bevort, Robin Skivild og Tobias Aagaard Hansen udover Rasmus Lund Pedersen. Og et af firkløverens nye blade kunne godt glæde sig over den tabte finale.

- Det er selvfølgelig fedt at få sølv, men i momentet er det skuffende. Det er en fed placering, så vi kan være stolte, sagde Robin Skivild, der for første gang er med ved EM i banecykling.

- Det er stort at blive nummer to, selvom jeg havde sat næsen op efter guld. Det er en kæmpestor præstation, men vi skal lige sluge, at vi tabte guldet, men mon ikke vi er fint tilfredse med sølvet, når vi står oppe på podiet, sagde Robin Skivild umiddelbart efter finalen.

Alderspræsidenten hygger sig

Banelandsholdets ældste, Rasmus Lund Pedersen, har været på EM-podiet før. Endda på det højeste trin, men det ændrer ikke på, at fredagens finale var speciel.

- Jeg har stået her et par gange før, men det tager ikke noget fra det. Det er megafedt at være afsted sammen med drengene.

- Det er den fedeste fornemmelse at stå i en finale og kæmpe om guldet, og nogle gange vinder man, andre gange taber man, siger Rasmus Lund Pedersen.

Selvom OL-sølvet fra sidste år vægter højere end fredagens andenplads, så betyder det noget, at den nye sammensætning på det danske landshold kan fortsætte de flotte resultater.

- Det er rigtig fedt med det nye team, og vores niveau er virkelig højnet, og jeg føler også, at vi kan være med fremtidigt, når vi snakker VM, siger han.

Med højest alder og mest erfaring følger også et større ansvar for Rasmus Lund Pedersen, der har fået kulturen fra det danske banelandshold ind under huden. Men den arbejdsbyrde bliver budt velkommen.

- Jeg trives i det. Det er fedt, drengene er sjove at være sammen med, og vi hygger os.

- Vores projekt er virkelig godt, og det fungerer. Selvom vi kommer ind med nogle nye ryttere, kan vi etablere os og være med i toppen. Det er en god bekræftelse, siger Rasmus Lund Pedersen.

EM-debutant har OL i kikkerten

Banelandsholdets yngste mand, 18-årige Carl-Frederik Bévort, var svært tilfreds med holdets indsats ved EM. Også selvom det ikke rakte til guld om halsen.

For at den danske kvartet overhovedet kan køre med om titlen som europamester lover ifølge landsholdets junior godt for fremtiden.

- Jeg tror, at vi kan nå langt. Der kommer formentlig en smule udskiftning på holdet på et tidspunkt, men jeg tror helt klart, at vi kører med om en guldmedalje til OL i 2024, siger Carl-Frederik Bévort.

Carl-Frederik Bévort kigger ned på sin sølvmedalje på podiet.

Ungdommen bliver bakket op af sin ældste holdkammerat, der tror på, at generationsskiftet kan kaste guld af sig på sigt.

- Hvis vi holder skruen i vandet, skal det nok komme. De kører satme stærkt drengene derude, siger Rasmus Lund.

Men skal det ende med flere triumfer for dansk banecykling, kræver det én bestemt ting.

- Mere træning, siger Carl-Frederik Bévort prompte, inden han uddyber:

- Vi har nogle ting på udstyret, hvor vi kan optimere. Der er mange ting, som kan gøre os allesammen bedre, så jeg tror, at hele holdet vil løfte sig det næste stykke tid, siger Carl-Frederik Bévort.

Se finalen i de 4000 meter holdforfølgelsesløb herunder.