Glem mændene i Touren for en stund: Verdens bedste kvinder folder sig ud i Pau

Det internationale kvindefelt kører i dag La Course på den samme rute, som Tour de France-rytterne kører enkeltstart på.

Kvindernes La Course bliver afholdt i dag i Pau. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Den berømte Tour de France-by Pau er fyldt med verdensklasse i dag. Ikke nok med at hele Tour de France-feltet kører den afgørende enkeltstart, så er de fleste af verdens bedste kvinder på en cykel også til stede.

De skal nemlig køre endagsløbet La Course, der er arrangeret af ASO, som også står bag Tour de France.

Det har været afholdt siden 2014, hvor man de tre første år valgte at køre det på Champs-Elyseés før herrerne, mens man de seneste to år har afholdt løbet i Alperne.

I år foregår løbet så på herrernes enkeltstartsrute i Pau, hvor kvinderne skal køre fem omgange foran alle de fans, som venter på, at Tour-feltet kommer forbi senere.

Det glæder da også en af de deltagende danskere i løbet, at man har den her mulighed.

Birgitte Krogsgaard var i AftenTour i går aftes. Se hele interviewet med hende.

- Jeg tror, at det er ekstremt vigtigt for kvindecykling, som jo er en sport i stor vækst og en professionel sport, men det er stadig en ny og ikke særlig eksponeret sport, siger Birgitte Krogsgaard, der kører for det danske hold Team Virtu.

- Det er vigtigt, at vi har events som de her i verdens største cykelløb, at vi er en del af det og viser flaget. Vi viser unge piger og kvinder, at professionel cykling er en sport for dem, forklarer hun.

Det bliver dog næppe hende, som kommer til at vise det danske flag frem i løbet. I stedet skal man nok nærmere rette øjnene mod Cecilie Uttrup Ludwig fra Bigla Pro Cyling og Annika Langvad fra Boels-Dolmans, der begge har hentet fremragende resultater i denne sæson.

Ingen af de to har dog fået en optimal optakt til løbet. Cecilie Uttrup Ludwig styrtede lige op til det netop overståede Giro Rosa, og derfor var hendes samlede 14. plads også en anelse under hendes vanlige høje niveau.

(Foto: Letour © Letour)

Her er ruten for kvindernes La Course.

Også Annika Langvad styrtede for godt en måned siden, hvor hun både fik en brækket hånd og et brud på skulderbladet, så det er et spørgsmålstegn, hvor hun står.

Langvad er jo stadig et nyt navn på landevejen, da hun jo har satset sin karriere på mountainbike, hvor hun er blevet verdensmester seks gange. Men i foråret endte hun på podiet to gange i to af de største løb, så hun skal ikke afskrives i dag.

Ruten er 121 kilometer lang og skal igennem et kuperet terræn. Vi har udpeget fem internationale favoritter.

Annemiek van Vleuten, Mitchelton-Scott

Annemiek van Vleuten er den stærkeste kvinde på en cykel lige nu. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Uden at være alt for hård mod konkurrenterne, så kan man godt sige, at der er Annemiek van Vleuten, og så er der alle de andre i øjeblikket. Det virker som om, at den hollandske toprytter selv vælger, hvad hun vil vinde.

I det netop afsluttede Giro Rosa var hun suveræn i en sådan grad, at hun havde drænet spændingen ud af løbet allerede halvvejs. Men det er primært i bjergene, at van Vleuten er suveræn, og dem er der ikke på dagens rute, så det åbner op for andre.

Anna van der Breggen, Boels-Dolmans

Anna van der Breggen blev verdensmester sidste år. (Foto: Heinz-Peter Bader © Scanpix)

En af dem kunne være hendes evige konkurrent Anna van der Breggen. Hun har været den eneste, som reelt set har truet landsmandinden på det seneste, og hun sluttede da også nummer to i Giro Rosa – efter van Vleuten.

Van der Breggen kører på samme hold som Annika Langvad, og måske kan de to sammen prøve at presse Mitchelton-Scott-kaptajnen. De kender i hvert fald hinanden rigtig godt efter at have vundet maratonløbet i mountainbike Cape Epic sammen tidligere på året.

Marianne Vos, CCC-Liv

Marianne Vos blev europamester i Herning tilbage i 2017. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Skulle man udpege en ”kannibal” ligesom Eddy Merckx hos herrerne, så er det umuligt at komme uden om hollandske Marianne Vos. Den tredobbelte verdensmester har domineret kvindecykling de seneste knap 15 år, men de senere år er hun blevet mere menneskelig – eller det troede man i hvert fald.

Fordi i det føromtalte Giro Rosa vandt hun hele fire etapesejre. Det bliver for hårdt for hende, når der er bjerge på programmet, men det er der ikke på dagens rute, og derfor er hun et virkelig godt bud på en vinder med sine eminente afslutningsevner.

Katarzyna Niewiadoma, Canyon SRAM

Katarzyna Niewiadoma er det bedste bud til at true den hollandske trio. (Foto: Simon Cooper © PA Wire/PA Images)

Da polakken først for alvor trådte ind på den internationale scene, gjorde hun det med en så høj fart, at folk troede hun var en kommende verdensstjerne. Siden er tempoet sat en smule ned, men det betyder ikke, at hun ikke hører med til eliten.

Senest havde Niewiadoma førertrøjen i Giro Rosa, inden Annemiek van Vleuten tog den fra hende, men i sidste ende blev det til en samlet 5. plads. Canyon SRAM-kaptajnen er en fantastisk væddeløber, og det får hun brug for i dag.

Elizabeth Deignan, Trek-Segafredo

Elizabeth Deignan er tilbage på den internationale topscene. (Foto: David Davies © PA Wire/PA Images)

Den 30-årige brite er tilbage på den internationale topscene efter at have sat karrieren på midlertidig pause i en sæson på grund af graviditet. Men ”Lizzie” er kommet tilbage på sit høje niveau, og det viste hun senest i Energy Women’s Tour på hjemmebane i England, som hun vandt samlet.

Den tidligere verdensmester er bestemt også en god afslutter i en mindre gruppe, så hun vil uden tvivl forsøge at gøre det hårdt, så de tungeste sprintere ikke kommer med til målstregen.

Du kan se La Course på TV 2 fra klokken 10.00 eller følge det herinde på DR.dks liveopdatering.