Historisk VM-guld gav Liniger kuldegysninger: 'En meget stor dag i dansk idrætshistorie'

Verdensmesteren i landevejscykling Mads Pedersen har leveret årets danske sportspræstation, mener Henrik Liniger.

Mads Pedersen viser stolt sin guldmedalje og VM-trøje frem. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

DR's sportskommentator Henrik Liniger har set det meste, når det kommer til sport og danske resultater.

Derfor er det også efterhånden sjældent, at han får kuldegysninger af sport.

Men søndag var en undtagelse.

Den 23-årige danske cykelrytter Mads Pedersen kan nemlig kalde sig verdensmester i landevejscykling, og han kan det næste år køre i den legendariske regnbuefarvede VM-trikot.

Og det er en sejr, der er ufattelig svær at hive hjem, siger Henrik Liniger, der de seneste mange år har kommenteret både Tour de France og Danmark Rundt.

- I mine øjne er det en vild triumf – både for Mads Pedersen, det danske landshold og dansk cykelsport. Det er en præstation, der er oppe, hvor vi næsten aldrig ser danske præstationer.

Du kan høre DR's kommentator Tobias Hansen gå amok over Mads Pedersens triumf her.

Resultatet af flere års hårdt arbejde

Selvom det er en kæmpe triumf, at en dansker nu kan køre rundt i de største cykelløb i verden i VM-trikoten, så kom det faktisk ikke som en stor overraskelse for Henrik Liniger, at en dansker skulle blande sig i finalen.

- Men det er selvfølgeligt overraskende, at det lige bliver Danmark og Mads Pedersen, der vinder, siger han.

Selvom at Mads Pedersen kørte afsted fra både landsmænd og favoritter med 50 kilometer til mål, så er det stadig en stor holdpræstation, der gør, at han nu er verdensmester, vurderer Henrik Liniger.

Og så har dagens resultat været under opsejling længe:

- Det vi ser nu, det er jo resultatet af flere års fremgang for dansk cykelsport. Der er talt meget om, at vi har en helt exceptionel talentmasse, som virkelig er god i øjeblikket, siger Henrik Liniger.

  • Mads Pedersenmed hænderne over hovedet, da han kører over målstregen. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)
  • Der var ikke noget tilbage, da Mads Pedersen var kommet i mål efter 261 regnvåde kilometer på landevejen. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)
  • Mads Pedersen vandt foran italienske Matteo Trentin og schweizeren Stefan Küng. (Foto: VICKIE FLORES © Scanpix)
1 / 3

Større en Riis' Tour-sejr?

Når Danmark laver store sportsresultater er det altid nærliggende at sammenligne med nogle af de største i historien.

Men ifølge Henrik Liniger skal man passe på med at sammenligne verdensmesterskaber fra forskellige idrætsgrene. Eller EM-sejre for den sags skyld.

Men hvis vi ser på det i dansk cykelsport, så er det oppe på niveau med Bjarne Riis’ Tour-sejr fra 1996, vurderer han.

- Det er, hvis ikke det største, så et af de to største cykelresultater nogensinde. Generelt i dansk idræt er det meget sjældent, at vi har verdensmestre i de helt store individuelle sportsgrene. Det er en meget stor dag i dansk idrætshistorie og i dansk cykelhistorie.

Fra toprytter til stjernerytter

Man skulle nok være lidt af en cykelconnaisseur, hvis man havde det store kendskab til Mads Pedersen inden dagens sejr.

Ifølge Henrik Liniger har Mads Pedersen nemlig fløjet lidt under radaren, selvom han har lavet flere gode resultater de seneste år.

I 2017 blev han både dansk mester i landevejscykling og vandt Danmark Rundt, mens han sidste år blev nummer to i forårsklassikeren Flandern Rundt.

- Men han er ikke en, der har braget igennem, der hvor danskerne ser cykelsport – nemlig i Tour de France.

Han har stadig sin debut i Tour de France til gode, hvorfor navne som jakob Fuglsang og Michael Valgren er, eller i hvert fald har været, mere kendte i den brede offentlighed, forklarer Henrik Liniger.

- Det her er et løft fra at være en stærk toprytter, som folk med interesse for cykelsport havde et godt øje til, til at være en verdensstjerne i cykelsporten, som langt de fleste kender.

Og der kan ikke længere være tvivl om hans kæmpe talent, siger den rutinerede kommentator.

- Udover han har fysikken, hovedet, taktikken og teknikken til at køre på det her niveau, så kan han faktisk vinde cykelløb og være med i finalen. Det lyder banalt, men det er langt fra alle ryttere, der kan det.