Ikke siden Rolf var kongen, har Danmark vundet så meget: ’Det stærkeste danske cykelfelt nogensinde’

Med ni sejre på World Touren har 2020 været det bedste danske cykel-år siden 1993.

2020 har været den bedste danske sæson i cykelsporten i 27 år, hvis man måler på de danske herres World Tour-sejre.

I 1993 havde Rolf Sørensen fuld fart i pedalerne. Han stod for otte af de 11 etapesejre, som de danske cykelherrer sammenlagt vandt det år på sportens øverste niveau, World Touren.

Det var et guld-år i dansk cykelsport, som ikke siden er blevet overgået. Men vi er nu nået til en ny guldalder. Med ni etapesejre på World Touren har 2020 været den bedste danske sæson i 27 år.

- Det er vildt imponerende, at et så lille land som Danmark har så mange cykelryttere i verdenseliten. I år er der flere, som har taget store karriereskridt. Ryttere, som længe har kørt på det øverste niveau, men som nu også er begyndt at vinde på det øverste niveau, siger Brian Nygaard, cykelekspert og tidligere holddirektør.

Fra Søren Kragh Andersen og Jakob Fuglsang til Mads Pedersen og Magnus Cort. I år har de danske vindere - hvad end det har været endagsløb eller etaper - nærmest stået i kø i verdens største cykelløb.

- Målt på bredden kan man godt tale om, at det her er det stærkeste danske cykelfelt nogensinde. Vi har ikke nogen lige nu, der står til at kunne vinde Tour de France, som Bjarne Riis gjorde det i 1996. Men sammenlignet med de glade 90’ere har vi til gengæld en meget større bredde blandt danskere på øverste niveau, der kan vinde store cykelløb, siger Brian Nygaard.

Fuglsang har været Danmarks bedste

En af de danskere, der i år fik sit helt store gennembrud på verdensscenen, var Søren Kragh Andersen, der vandt to etaper i Tour de France.

Men skal Brian Nyggard fremhæve én dansker i det store felt af superpræstationer, vælger han Jakob Fuglsang, som har sejren i Lombardiet Rundt som sin største i år. Derudover har han også vundet Andalusien Rundt, er blevet nummer seks i Giro d'Italia og nummer fem ved VM.

- Fuglsang er uden sammenligning ham, der har gjort det bedst, og som har haft den mest markante sæson. Jakob har jo ikke kørt ét dårligt cykelløb i år. Og med sejren i Lombardiet Rundt er han nu en af vores største klassiker-ryttere nogensinde.

  • Rolf Sørensen vandt otte World Tour-sejre i 1993. Den største af dem var klassikeren Liege-Bastogne-Liege. (Foto: GOUVERNEUR MICHEL)
  • Søren Kragh Andersen vandt to etaper i årets Tour de France. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Scanpix)
1 / 2

2020 har ikke kun været et gyldent år for Danmark på grund af mange etapesejre, understreger Brian Nygaard.

Casper Pedersen, Michael Mørkøv, Kasper Asgreen og flere danske ryttere, som ikke selv har vundet etaper på World Touren, har til gengæld leveret varen som hjælperyttere i verdensklassen.

- Se bare på Jonas Vingegaard. Han har ikke vundet nogen etaper, men i sit første Grand Tour-løb nogensinde var han med til at vinde Vueltaen med sit hold, og han var en af de vigtigste hjælperyttere på bjergetaperne. Det gennembrud, han lavede der, var fænomenalt og tæller lige så meget som en etapesejr, siger Brian Nygaard.

Verdens største klassiker-løb kaldes monumenterne. I 2019 vandt Fulgsang sit første monument med sejren i Liège–Bastogne–Liège. I år vandt han sit andet momument med sejren i Lombardiet Rundt. (Foto: Julien Warnand)

Danmark blandt de bedste nationer

23-årige Jonas Vingegaard er et af de most lovende talenter i dansk cykelsport, mener Brian Nyggard. Og han er det seneste eksempel på en voksende dansk gennemslagskraft.

- For bare en håndfuld år siden talte man om, at de danske ryttere var gode på junior- og U23-niveau, men at de ikke var så gode til at tage springet og levere på World Touren. Den myte er blevet skudt fuldstændig ned. Nu leverer de danske rytter nærmest med det samme. Og det er næsten svært at holde styr på, hvor mange unge danske talenter der er rundtomkring.

De danske cykelrytteres præstationer i 2020 har ikke kun været markante set med rød-hvide-briller. Det har også placeret Danmark blandt verdens bedste cykelnationer. Kun seks lande har flere World Tour-sejre i år. Blandt andet har Danmark flere World Tour-sejre i 2020 end store cykelnationer som Tyskland, Holland, Colombia og Spanien.

Og ifølge Brian Nygaard ser fremtiden lys ud. De kommende år kan meget vel blive lige så gyldne som 2020.

- De fleste regner med, at det er et spørgsmål om tid, før Mads Pedersen vinder en af de helt store klassikere. Og han kan meget vel gøre det mere end én gang. Og nu er Søren Kragh Andersen blevet en del af verdenseliten. Ham kan vi også forvente flere store sejre fra.

- Det er alle mulige grunde til at være optimistiske. Det er ikke bare en tilfældig tendens lige nu. Dansk cykelsport har et exceptionelt højt niveau, og det kan meget vel fortsætte med at kaste store resultater af sig i 2021.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk