Ilttelt, diskolys og 80’er rygsække: Banelandsholdets varmetrick er ikke første gang, atleter tænker alternativt

Danmarks banelandshold skruer op for varmen i Ballerup for at forberede sig mod Tokyos temperaturer.

Banelandsholdet skruer op for varmen i Ballerup Super Arena. Gennem tiden har også andre atleter søgt alternative veje i jagten på at optimere. (© Ritzau Scanpix)

Et stykke af Tokyo i Ballerup.

Det er i hvert fald tanken bag, når banelandsholdet onsdag drejer på termostaten i Ballerup Super Arena under forberedelserne frem mod OL.

De normale cirka 20 grader får et nyk op til 27 grader, som er det forventede klima, når verdensmestrene jagter OL-guld til sommer. Samtidig bliver der sat en "plade" på, så landsholdsrytterne vænner sig til en mere larmende lydkulisse.

- Vi prøver at sætte noget musik på, så der er lidt gang i hallen, og så har vi bedt hallen om at skrue op for varmen, så vi får nogenlunde samme varme, som vi kommer til at have i Tokyo, siger landstræner Casper Jørgensen til Ritzau.

Det er ikke første gang i verdenshistorien, at atleter tænker alternativt i deres forberedelser. Nedenfor har DR Sporten samlet et udpluk, hvor man - i sportens tjeneste - lige er gået den ekstra mil.

Vesterbys telttur og '86-landsholdets sjove "rygsække"

I kælderen i sit hjem havde Michelle Vesterby i 2019 indrettet en træningsoase, hvor triatleten seks måneder efter fødslen til hende og mandens søn slog telt op. Ikke for at campere, nej for at forberede sig på en ironman i Mexico.

Iltteltet kunne regulere trykket og dermed forberede hendes krop på at præstere i højden.

- Når trykket er lavere, producerer jeg flere røde blodlegemer, og det er godt for min performance, sagde Michelle Vesterby, da DR Sporten besøgte hende i 2019.

- Mange kan tænke, at det er ekstremt og 'hallo, nu må hun snart stoppe'. Men det er mit job, jeg vil gerne blive den bedste i verden, sagde triatleten.

Du kan se indslaget ovenfor.

Det er ikke første gang, at Mexicos højder har spillet ind i danske idrætsudøveres forberedelser.

Året var 1986, Henrik Bødtcher, Jarl Friis-Mikkelsen og Michael Bruun tog Danmark med storm til tonerne af Re-Sepp-Ten og selvsamme Sepp, nemlig landstræner Piontek, iklædte sine spillere sjove "rygsække", såkaldte højdesimulatorer, som det lød i DR's indslag.

Iltapparatet på ryggen havde to slanger, der førte hen til en maske, som dækkede både næse og mund. Dermed fik Michael Laudrup, Preben Elkjær og Klaus Berggren lige nøjagtig den mængde ilt, de ville få i over 2200 meters højde ved VM i Mexico.

Flere andre atleter, herunder OL-medaljestøvsugeren Michael Phelps, der i sin aktive karriere vandt 28 medaljer, har benyttet sig af samme teknikker.

Bobslæden byttet ud med en bil

Sådan så det ud, da de to bobslædekørere trænede med en alternativ bobslæde sidste år. (Foto: Paul Childs © Scanpix)

Det er ikke længere nyt, at atleterne må tænke ud af boksen under coronapandemien, men to jamaicanske bobslædekørere, Shanwayne Stephens og Nimory Turgott, tog alligevel kreativiteten til nye højder, da de sidste år var isoleret i England.

Hvad gør man så?

- Normalt har vi mulighed for at træne med en bobslæde, men det kan vi ikke i øjeblikket. Derfor tænkte vi: hvorfor ikke bare skubbe bilen lidt rundt i stedet?, sagde Shanwayne Stephens til BBC.

Du kan se den sjove træningsvideo herunder.

Jordan simulerede fotografers blitzende kameraer

Michael Jordan var en eftertragtet herre, og derfor pegede kameralinser og dertilhørende blitz ofte i hans retning. Det fik basketballlegenden til at benytte alternative træningsmetoder. (Foto: DUOMO/PCN via www.imago-images.d © imago images/PCN Photography)

Mange anser Michael Jordan som 'The GOAT' (den bedste nogensinde, red.) i basketball. Kendt for sin ukuelige vindermentalitet, atletiske evner og for at sænke de helt store skud.

Når Jordan tvang sig vej til kurven, skete det ofte til et blitz-hav foresaget af de mange, mange fotografer, der trykkede løs på udløseren for at fange ikoniske øjeblikke af Chicago Bulls-spilleren.

Det blændede både Jordan i de afgørende øjeblikke, men gjorde det faktisk også svært for dommerne at se, hvad der skete.

For at tackle den udfordring, fik Bulls-organisationen ringet en lokal DJ fra Chicago ind, der installerede stroboskoplys i hjørnerne af træningshallen. Det skulle vænne basketballspilleren til at bevare overblikket og vænne øjnene til distraherende lys.

Ifølge ESPN var Jordan så stor fan, at han ville have lysene med sig, og det endte faktisk ud i, at der blev udviklet såkaldte stroboskop-briller, som kunne bruges under træningen.

Det er siden blevet videreudviklet og andre NBA-spillere, herunder Stephen Curry, har benyttet sig af metoden.

Racerkøreren Julia Landauer bruger her stroboskopbriller til at træne udefrakommende lys og koordination:

Roere nægtede at give hånd

Den danske letvægtsfirer med Jacob Barsøe, Kasper Jørgensen, Jacob Søgaard og Morten Jørgensen vandt OL-sølv i Rio. (Foto: Jens Dresling)

Man får ikke tilnavnet 'Guldfireren' uden grund, og frem mod OL i Rio for fem år siden var intet overladt til tilfældighederne.

Under et interview med BT nægtede Morten Jørgensen, Kasper Jørgensen, Jacob Barsøe og Jakob Søgaard for eksempel at give hånd til journalisten.

- Det handler jo meget om hygiejne. Vi har arbejdet for noget i fire år, og så ville det være ærgerligt, hvis man giver et håndtryk til den forkerte, som måske har de forkerte bakterier, sagde Morten Jørgensen til BT.

Det havde kvartetten også gjorde ved tidligere OL.

- Nogle vil kalde det hysterisk, vi vil bare kalde det at være professionelle, sagde Morten Jørgensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk