Jakob Fuglsang i opgør med dopingspøgelset: 'Man kan godt vinde store cykelløb uden doping'

Cykelrytteren Jakob Fuglsang udkommer onsdag med sin nye bog, der går tæt på livet som cykelrytter og spørgsmålet om doping, der følger rytterne overalt.

Jakob Fuglsang vil gøre op med tanken om, at man ikke kan vinde cykelløb uden at bruge doping. (© dr)

Den er et forsøg på at give et indblik i det liv, som Danmarks måske bedste cykelrytter har levet og stadig lever som professionel sportsudøver på topplan.

I bogen 'Jakob Fuglsang - Drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje' vil silkeborgenseren fortælle sin historie, og om hvordan han er kommet dertil, hvor han er i dag.

- Det er ting, du ikke får med i et normalt interview eller en avisartikel. Ting, der er svære at forstå, hvis du ikke sidder i det, fortæller Jakob Fuglsang til DR Sporten.

Vigtigt at vise holdningen til doping

Han har været professionel landevejsrytter, siden han i 2009 skrev kontrakt med Bjarne Riis' daværende hold, Team Saxo Bank, inden han senere kom til Team Leopard-Trek og derefter Astana Pro Team, hvor han er i dag.

En væsentlig del af livet som professionel cykelrytter, som også har fået en betydelig plads i bogen, er det dopingspøgelse, der har hængt over sporten i mange år.

Derfor kommer Jakob Fuglsang med en bemærkelsesværdig klar udmelding i en passage.

- Jeg vil kunne stå inde for det, jeg foretaget mig. Jeg vil kunne se mig selv i spejlet, og det kan jeg nu. Jeg har aldrig dopet mig, og jeg kommer aldrig til at dope mig, skriver han i bogen.

Det er en udmelding, som Jakob Fuglsang har følt sig nødsaget til at komme med efter en karriere, hvor han har kørt sammen med Michael Rasmussen, der har indrømmet brug af doping, og kørt under Bjarne Riis og Aleksandr Vinokurov, der også har taget doping.

- Det er vigtigt for mig at sige, at det her er min holdning til doping, siger Jakob Fuglsang.

Betaler prisen for fortiden

Samtidig vil han forsøge at gøre op med tanken om, at professionelle cykelryttere skal være dopede for at levere resultater.

- Vi bliver udskældt som sport, fordi den almindelige opfattelse er, at det vi gør, ikke kan lade sig gøre uden doping. Men det kan det nu engang godt. Min opfattelse er, at doping er et no-go, og at det godt kan lade sig gøre at vinde store cykelløb og køre med om sejrene uden doping, siger Jakob Fulgsang.

Han fortæller om en karriere i en sport, hvor journalister og fans altid har sat spørgsmåltegn ved de store stjerner og deres sejre. Senest blev briten Chris Froome offer for spekulationer, da han vandt Giro d'Italia efter flot solokørsel på en bjergetape.

- Det er klart, at vi betaler en pris for den fortid, som cykling har. Der er blevet gravet dybt for at få alle historierne frem, og det har kostet meget for cykelsporten. Det er selvfølgelig ærgerligt, men det er nu engang en del af cykling.

Renere end nogensinde før

Han tror dog oprigtigt på, at sporten er renere end nogensinde før.

- Hos de ryttere jeg træner med i Monaco, som er verdensklasse-ryttere, er holdningen, at doping er et no-go, og dem, der forsøger at snyde, skulle sendes til månen. Det, tror jeg, er en generel holdning i cykelsporten, siger Jakob Fulgsang.

Han ser nu frem til Tour de France, hvor målet er podieplads.

-Jeg tror stadig, at jeg har de bedste år foran mig, siger han.

'Jakob Fuglsang - Drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje' er skrevet i samarbejde med journalisten Rasmus Staghøj.

Facebook
Twitter