Jakob Fuglsangs cykelchef truer med retssag: 'Nedrykning er døden'

Israel-Premier Tech truer den internationale cykelunion med en retssag, hvis holdet rykker ned.

Jakob Fuglsang under Tour de France. Hvis ikke Israel-Premier Tech undgår nedrykning, kan danskerens hold meget vel misse det franske etapeløb i 2023. (Foto: Claus Bonnerup © 2021 Claus Bonnerup)

Der udspiller sig et kapløb om at undgå "døden" i cykelsportens elite.

Det er holdningen fra Sylvan Adams. Forretningsmanden ejer World Tour-holdet Israel-Premier Tech, og han er alt andet end tilfreds med det pointsystem, som den internationale cykelunion, UCI, indførte i 2018.

Israel-Premier Tech, som har Jakob Fuglsang på lønningslisten, er i skrivende stund placeret på en 20. plads blandt de bedste hold i verden. Slutter holdet ikke i top-18, rykker det ned fra sportens bedste klasse, og det kan få fatale konsekvenser, siger Sylvan Adams ifølge cykelmediet Velonews.

- Nedrykning er lig med døden. Det er ligegyldigt, hvilke to hold der ender med at rykke ned. Det er et eksistensproblem, forklarer han.

Hvis Jakob Fuglsang og co. ender med at rykke ned, kan det koste Sylvan Adams millioner, og derfor er han klar til at hive UCI i retten.

Sylvan Adams siger, at han hader retssager, men at det kan blive et nødvendigt onde i kampen mod UCI. (Foto: Jack guez © AFP or licensors)

Nogen skal betale for tabet

World Tour-holdene placeres på ranglisten efter resultaterne i den nuværende sæson samt de to foregående.

Efter denne sæson er det således pointene fra sæsonen i 2020 til og med 2022-sæsonen, som har betydning for, hvem der rykker ned, når fristen for at indsamle point udløber den 18. oktober.

I den periode prægede coronapandemien cykelsæsonens gang, og derfor håber Sylvan Adams, at UCI forbarmer sig over Israel-Premier Tech, da holdet har været "hårdt ramt" af pandemien i 2022.

Hvis ikke venter der UCI en tur for domstolene.

- Hvis jeg taber mine sponsorer, vil det koste mig flere millioner, og det skal nogen kompensere for, siger Sylvan Adams.

- Jeg hader retssager. Ingen vinder i retssager ud over advokater. Men hvis de (UCI, red.) sætter mig i denne situation ved at forårsage en frygtelig skade, undersøger jeg alle mine muligheder.

I foråret kunne Israel-Premier Tech ikke stille til start ved den belgiske klassiker Flandern Rundt, og blot én rytter fuldførte løbet Paris-Nice måneden forinden på grund af positive coronaprøver. Dermed kunne holdet se sig selv rasle ned gennem tabellen fra en placering i midten af pointranglisten.

Sylvan Adams foreslår, at man udvider antallet af hold til 20, da Israel-Premier Tech og flere andre på listen har økonomien til at gøre sig på højeste niveau.

Tour de France-vinder Jonas Vingegaard og Jumbo-Visma topper UCI's rangliste med 36006 point. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Ritzau Scanpix)

Ifølge cykelekspert Brian Nygaard blev pointsystemet dog indført ud fra et sportsligt perspektiv. Det handler med andre ord om, at alle kan være med på World Tour-niveau uanset økonomi, hvis de er gode nok på en cykel.

- På den anden side giver det også motivation til de hold, der ligger øverst i det næstbedste lag. De kan se, at de kommer med i det fine selskab, hvis de kvalificerer sig sportsligt, siger Brian Nygaard.

Løsningen er simpel

I sidste uge understregede UCI, at der ikke bliver ændret på reglerne, som hold, ryttere og løbsarrangører i sin tid var med til at vedtage.

Ifølge cykelekspert Brian Nygaard kan det da også have store konsekvenser, hvorvidt et hold kan kalde sig World Tour-hold eller i stedet må nøjes med titlen som Pro Tour-mandskab.

- Som World Tour-hold har du ret og pligt til at køre alle tre grandtours og en masse andre løb. Det betyder også, at du kan forsøge at skaffe sponsorer og ryttere med det argument, at du er 100 procent sikker på at skulle køre Tour de France, siger han.

Men Israel-Premier Tech er langt fra 100 procent sikre på at cykle med om de største løbssejre næste sæson. Holdejer Sylvan Adams er dog optimist og tror på en skrivebordsredning.

- Løsningen er simpel, og den skader ingen. Det er en elegant måde at komme ud af dette rod. Udvid til 20 hold, og ingen vil tabe, siger han.