Jakob Fuglsangs træner er fortid hos Astana

Det kasakhiske cykelhold stopper samarbejdet med danske Rune Larsen efter kun en sæson som træner.

Rune Larsen(th.) og Jakob Fuglsang har arbejdet sammen i mange år, men nu er det slut - i denne omgang i hvert fald. (© dr)

Tidligere på efteråret meldte Michael Valgren ud, at han forlader den rød-hvide koloni på det kasakhiske cykelhold Astana fra den kommende sæson, da han i stedet skal kører for Dimension Data.

Nu bliver holdet endnu en dansker fattigere. Denne gang er det dog fra trænerfronten, hvor Astana har valgt at opsige samarbejdet med sportsfysiolog og coach Rune Larsen.

- Vi har haft et rigtig godt år, og det har været et spændende år for mig, hvor vi har lavet en masse gode resultater med holdet. Men der har alligevel været nogle ting, som holdets management og jeg ikke har været enige om. Det gør, at vi vælger at stoppe samarbejdet nu, siger han til DR Sporten.

Rune Larsen skiftede i den netop overståede sæson til Astana i håbet om, at han kunne tilføre holdet nogle nye og anderledes træningsmetoder.

I den forbindelse har han i høj grad haft fokus på holdets danske ryttere, Jesper Hansen, Magnus Cort, Michael Valgren og ikke mindst Jakob Fuglsang, som den fysiske og mentale træner har arbejdet med siden starten af den danske OL-sølvvinders karriere.

- Det har været et succesfuldt år. Flere af rytterne (Jakob Fuglsang, Magnus Cort, Jesper Hansen og Michael Valgren, red.) har kørt op til deres absolut bedste og også forbedret deres niveau – de er kommet tættere på at udfylde deres potentiale. Det er det, der er min mission med de folk, jeg arbejder med.

Uenig med ledelsen

Alligevel har der været uenigheder med ledelsen om, hvilken retning holdet i fremtiden skal gå – eller rettere cykle. Derfor stoppes samarbejdet nu efter blot en enkelt sæson.

- Da jeg startede hos Astana, lagde jeg overfor holdets management vægt på, at vi skulle kunne diskutere nogle af de anvendte træningsmodeller og -metoder. Det fik jeg også grønt lys til, men det er vi ikke rigtig kommet i hus med. Det er selvfølgelig noget af det, der ærgrer mig, siger Rune Larsen og tilføjer:

- Jeg er helt sikker på, at de på den anden side har været irriterede over, at jeg blev ved med at komme og sige, at vi skulle tage diskussionerne om, hvorvidt der var noget, vi kunne gøre endnu bedre. Jeg ville godt have brugt noget tid på at diskutere træningslejr, testmetoder og nogle forskellige andre ting, men der har holdet valgt at holde fast i det, de kender og er trygge ved – hvilket også er helt fair.

Skuffende Tour de France blev afgørende

Rune Larsens tætte forhold til Jakob Fuglsang har også haft betydning for, at Astana og træneren nu skilles.

Danskeren var i år de turkise kasakhers store håb til Tour de France, da han blev valgt som holdets kaptajn. Det blev dog langt fra det løb, som hverken Fuglsang, Rune Larsen eller ledelsen hos Astana, med Team Manager Aleksandar Vinokourov i spidsen, havde håbet på.

Danskeren kunne på de store bjergetaper ikke følge med favoritfeltet, og endte samlet et godt stykke fra podiet på en 12 plads – knap 20 minutter fra vinderen, Geraint Thomas.

- Touren blev ikke helt, som vi håbede på, og det falder også tilbage på mig. Det falder tilbage på hele holdet omkring Jakob (Fuglsang, red.). Vinderen har altid ret, og hvis Jakob var kommet ud af Touren som vinder, så havde det været en anden historie. Det tror jeg ikke, man behøver at være professor for at gennemskue, siger Larsen.

Udover Rune Larsen og Michael Valgren forlader cykelrytteren Jesper Hansen også det kasakhiske hold fra den kommende sæson, hvor han skal køre for det franske prokontinentalhold Cofidis.

DR Sporten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jakob Fuglsang om Rune Larsens exit fra Astana.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk