To karantæner og en frifindelse: Cykelhistoriens fortilfælde af Froomes astmastof

Chris Froome afleverede under Vuelta a España en dopingprøve med for stor koncentration af salbutamol, som findes i astmamedicin.

Chris Froome vandt i år Vuelta a España, hvor han nu er blevet taget med for høje mængder salbutamol i blodet på 18. etape. (Foto: jose jordan © Scanpix)

Hvilke konsekvenser får det for Chris Froome, at han har afleveret en dopingprøve med for høj koncentration af et ellers lovligt middel mod astma?

Det er det helt store spørgsmål, som mange i cykelverdenen i dag stiller sig selv, efter at det kom frem, at den firedobbelte Tour de France-vinder under Vuelta a España i år blev taget med for høje mængder af salbutamol i blodet.

Salbutamol findes blandt andet i astmamedicin, og den internationale cykelunion tillader rytterne at have op til 1000 nanogram per milliliter i blodet. Chris Froome havde på 18. etape af Vuelta a España omkring 2000 nanogram i blodet.

Tre fortilfælde

Det er imidlertid ikke første gang, at en cykelrytter er blevet taget med for store mængder salbutamol i blodet. Der er tre fortilfælde i cykelhistorien, som er faldet vidt forskelligt ud:

I 2014 fik italienske Diego Ulissi en karantæne på ni måneder efter at være blevet testet med 1920 nanogram per milliliter salbutamol i blodet.

En anden italiener – sprinteren Alessandro Petacchi – fik et års karantæne. Han var blevet testet med 1320 nanogram per milliliter salbutamol.

Alessandro Petacchi er en af tre italienere, der er blevet taget med for store mængder salbutamol i blodet. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Samme år lykkedes det dog også for Leonardo Piepoli at blive frifundet efter at være blevet testet med for høje mængder af salbutamol i blodet.

Chris Froome vandt Vuelta a España i år. Han risikerer at få frataget sin sejr, hvis han ikke lykkes med at overbevise UCI om sin uskyld.

Facebook
Twitter