'Kunne aldrig gøre det uden dem': På Vingegaards tidligere hold lærer man, at hvert løb skal køres som et VM

Jonas Vingegaard er én af mange danske talenter, som har taget springet fra Danmark til udlandet. Kom med Tour de France-vinderens tidligere hold til løbsdag i Gesten lidt vest for Kolding.

Der er smæk på, når rytterne på Jonas Vingegaards tidligere hold jagter sejre og drømmen om et liv som professionel cykelrytter.

Hvor kørte Jonas Vingegaard, inden han blev Tour de France-vinder hos det hollandske storhold Jumbo-Visma? Og hvad med Mads Pedersen, Magnus Cort og alle de andre danske cykelstjener, som de seneste år har trampet Danmark op i den absolutte verdenselite?

Hvor kommer de fra?

Svaret er, næsten uden undtagelse, de danske kontinentalhold. Mandskaber, som rangerer på cykelsportens tredje øverste niveau efter World- og Pro-Tour-holdene og ofte lever en tilværelse på de danske landeveje uden for rampelyset.

Et af de hold er Team ColoQuick, som for fire år siden skibede Jonas Vingegaard afsted til en profkontrakt hos Jumbo-Visma.

DR Sporten har været med det Skive-baserede hold til løb på landevejene omkring landsbyen Gesten lidt vest for Kolding.

Her styrer sportsdirektør Tonny Breiner sine tropper i jagten på dagens sejr, men også i bestræbelserne på at komme videre i systemet og få en profesisonel kontrakt med et større udenlandsk hold.

Tonny Breiner (hvid skjorte) er én af flere sportsdirektører hos Team ColoQuick. Til dagens løb er det ham, som har ansvaret for de syv ryttere, holdet har med. Team ColoQuick består af 14 ryttere. På samme tidspunkt som løbet i Gesten kører fem ryttere fra holdet med i U23-udgaven af Giro d'Italia.
Tonny Breiner (hvid skjorte) er én af flere sportsdirektører hos Team ColoQuick. Til dagens løb er det ham, som har ansvaret for de syv ryttere, holdet har med. Team ColoQuick består af 14 ryttere. På samme tidspunkt som løbet i Gesten kører fem ryttere fra holdet med i U23-udgaven af Giro d'Italia.

Ved 9.30 tiden begynder rytterne at indfinde sig ved Team ColoQuicks klargøringsområde. En hvid kassevogn, som holder parkeret i vejsiden, danner base for Skive-mandskabet denne lørdag i juni. Langt fra de forhold, man ser under årets Tour de France, hvor holdenes områder vel mest kan beskrives som mindre landsbyer.

Men det afholder ikke Tonny Breiner fra at have store ambitioner, da han gennemgår dagens rute, hvor 200 kilometer venter holdets syv ryttere. Der køres ikke efter andenpladser på ColoQuick, minder han rytterne om, mens taktikken om at holde sig til og være klar, hvis et udbrud kører, udlægges.

- Det er ligegyldigt, om vi kører et dansk løb eller et større internationalt løb. Det er VM for os hver eneste gang. Vi skal ikke have den holdning, at herregud, det er bare et løb i Danmark, det kan vi køre, som det passer os. Den går ikke. Hvis du vil være god, skal du kunne vinde cykelløb alle steder, fortæller Tonny Breiner.

Og det kan passende blive i dag. For selvom et løb ved Gesten lidt vest for Kolding måske ikke klinger af Tour de France og glamour, er det en del af læringsprossen mod et liv som professionnel cykelrytter.

- Det er jo altid sjovere at komme ud og køre løb i udlandet, men konkurrencen er altså stor herhjemme. Der er mange dygtige ryttere og et løb, der er så langt, som det her, hvor der er smæk på hele dagen, er virkelig med til at udvikle unge ryttere, siger Tonny Breiner.

To ryttere på dagens startliste viser med alt tydelighed vejen for de unge ColoQuick-ryttere. Julius Johansen og Sebastian Changizi har tidligere kørt for det Skive-baserede kontinentalhold, men drøner nu rundt på de europæiske landeveje som professionele.

I dag er de dog hjemme på dansk asfalt. Dagens løb er en kærkommen mulighed for at teste formen inden DM, som skal køres ugen efter.

Derfor har de spurgt, om de kunne få forplejning af deres tidligere hold til dagens løb. Og selvfølgelig kan de det. Engang ColoQuick altid ColoQuick.

- Det er jo et kæmpe skulderklap, siger Tonny Breiner.

- Det er jo en anerkendelse af det, vi har gjort for dem, og så er det jo med til at vise, at vi er gode til at sende ryttere videre til professionelle kontrakter.

Julius Johansen stopper cyklen ved ColoQuicks kassevogn inden løbet. Han kører i dag for det belgiske prof-hold Intermarché-Circus-Wanty. Til dagens løb er han dog ene om at udgøre det belgiske mandskab.

- Jeg skal sgu ordne cyklen selv i dag, lyder en henkastet bemærkning fra Johansen.

Der bliver svaret fra ColoQuick-campingstolene med en tyk ironisk accent.

- Så var græsset alligevel ikke grønnere på den anden side, hva?

Men det er det nu nok. Både Changizi og Johansen er nemlig mønstereksempler på, hvad det er, ColoQuick gerne vil. Udvikle danske cykeltatenter og sende dem til profkontrakter på de store hold.

Kontinentalhold som Team ColoQuick må skrive kontrakt med rytterne det år, de fylder 19. Ingen ryttere hos Team ColoQuick er fuldtidsprofessionelle. Nogle arbejder ved siden af cykelkarrieren, andre studerer, men fælles for dem er, at de er kommet til Team ColoQuick for at få hår på brystet og blive klar til en karriere som professionel.

Det mest prominente eksempel på den rejse er den forsvarende Tour de France-vinder, Jonas Vingegaard. For mindre end fem år siden var det ham, som sad i campingstolene bag kassevognen og satte rygnummer på trøjen, inden det gik løs på de danske landeveje.

Siden da er meget asfalt gledet under Vingegaards cykel, og en tilværelse som deltidscykelrytter og -fiskepakker i Hanstholm er byttet ud med en jobbeskrivelse som verdensstjerne på fuldtid.

Men thyboen har ikke glemt tiden hos det danske kontinentalhold. Hør i videoen herunder, hvad Vingegaard siger om årene som Team ColoQuick-ryter.

Ude på ruten er første del af Tonny Breiners plan lykkedes. Team ColoQuick har fået to mand med i dagens udbrud. 22-årige Sebastian Nielsen og 19-årige Anders Vos Sørensen, som begge kører deres første år hos Skive-mandskabet.

Og det er nu, det virkelig handler om at have kladdehæfte og kuglepen klar. Udbrud som disse i lange hårde løb som i dag er nemlig med til at udvikle en cykelrytter.

- Du husker det altid bedst, når det har gjort ond i benene, siger Tonny Breiner mens han kører op på siden af Sebastian Nielsen, der er faldet tilbage fra udbrudet.

Løbet ved Gesten denne søndag tredje afdeling af den danske Demin Cup, hvor der på fem løbsdage dystes om den samlede sejr.

Når der køres løb i denne kategori, er der ingen radiokontakt mellem ryttere og sportsdirektør-bilen, som man kender det fra blandt andet Tour de France. Derfor må rytterne ned til bilen, hvis de skal have dessiner om taktikken.

- I ungdomsårene tænker man ofte kun på sig selv, men når man kommer op i rækkerne, skal man tænke på, hvordan man vinder som et hold, fortæller Tonny Breiner.

- Sidder man i udbruddet, skal man derfor kunne vurdere, hvordan man bedst øger sine muligheder for at vinde.

I dag tror Tonny mest på Sebastian Nielsen, så han fortæller den 22-årige rytter, som er ved at få en dunk gennem vinduet, at han skal lade Anders Vos lukke huler og så ellers selv være klar, når Restaurant Suri-Carl Ras-rytteren Rasmus Bøgh Wallin stikker af.

- Han er nemlig stærk, siger Tonny Breiner, og det skal han sidenhen få ret i.

- Der er masser af taktik, man skal lære, og det kan man kun ved at komme ud og køre nogle løb. Det handler om at fornemme, hvornår man skal køre med og hvornår man skal lade være. Det kan man ikke lære på et taktikmøde.

Men den taktiske snilde er kun en lille del af uddannelsen til en profession som cykelrytter. Størstedelen handler om at lære at leve som en professionel, med alt hvad det indebærer af både sportsdirektører, mekanikere, følgebiler og meget andet.

- Jo flere der er til at hjælpe, jo færre ting skal rytterne koncentrere sig om. Men der er også meget læring i det. Mange gange er det tingene uden om selve cykelløbet, som unge ryttere har sværest ved at vænne sig til, siger Tonny Breiner.

- De ryttere, vi tager ind, ved jo godt lang hen ad vejen, hvordan man køre på cykel, men alt det udenom er helt nyt.

Der er ikke langt igen af dagens løb. Rytterne har tilbagelagt omkring 175 kilometer. Regnen har for alvor taget fat i det sydjyske, hvor der er ved at være samling på hovedfeltet.

To ryttere er dog langt foran, og Tonny Breiner har for længst opgivet sejren. Men ColoQuick-rytterne skal stadig stramme sig an. Tonny har aldrig været afsted til et løb uden at komme hjem med en podieplads, og det skal helst ikke ændre sig.

Sebastian Nielsen fra morgenudbrudet er sat bag feltet. Tonny triller op på siden og ruller vinduet ned. Der bliver dyttet vildt fra bilen bagved. De tror, han vil give sin rytter et lift.

- Ja ja, råber Tonny.

- Jeg skal sgu bare lige snakke ham.

Der er stadigvæk en tredjeplads at køre om, og Tonny vil lige høre om rytterne i feltet ved, at det er tilfældet.

- Den podieplads skal vi have med hjem, siger han.

Jojo. Det kan godt være hovedformålet med Team-ColoQuick er talentudvikling, men vindermentalitet mangler de ikke hos holdet fra Skive.

Sebastian Nielsen fortæller gennem bilruden, at han ikke er klar over, om ColoQuick-rytterne i feltet ved, at podiepladsen stadig er inden for rækkevidde.

- Fair nok, siger Tonny Breiner og lader sin rytter trille de sidste kilometer til mål. Uden hjælp, selvfølgelig.

På løbsradioen kan vi dog høre, at hovedfeltet gør klar til sprint om tredjepladsen.

Desværre må Tonny Breiner sande, at denne søndag i Gesten bliver første gang, han kommer hjem uden poideplads.

Team ColoQuicks Oliver Sørensen spurter sig til en fjerdeplads. Rasmus Bøgh Wallin fra det danske kontinentalhold Restaurant Suri-Carl Ras kører, som Tonny havde spået, først over stregen.

Men som Tonny siger, er det ikke en skam at tabe til ham.

Ved DM en uge senere viser Wallin da også, at formen var i top. Den 27-årige sjællander kører en flot ottendeplads hjem i et felt stærkt besat af nogle af de allerstørste danske cykelstjerner.

Bedste Team ColoQuick-rytter blev Frederik Muff med en niendeplads.