Mads Pedersen er til EM for at vinde guld, og det skal verdens bedste hjælpe med

Ambitionen er at vinde EM-guld, når det danske landshold kører europamesterskabet i München.

Mads Pedersen vandt i 2019 verdensmesterskabet, søndag vil han forsøge at vinde EM. (Foto: Mario Stiehl via www.imago-image © imago images/Mario Stiehl)

Selvforståelsen i dansk cykelsport har rykket sig gevaldigt de seneste år, og det samme har Danmarks rolle ved de store mesterskaber.

Ikke nok med at Danmark stiller til start ved EM med de maksimale otte ryttere, som kun er de bedste cykelnationer forundt.

Den danske landstræner, Anders Lund, har allerede udlagt den danske EM-taktik til hele verden for længe siden.

Derfor er det ingen hemmelighed, at det danske hold er bygget op omkring den tidligere verdensmester Mads Pedersen.

Tre år efter danskeren overraskende blev verdensmester i den silende regn i Yorkshire, får Mads Pedersen verdens bedste leadoutrytter, Michael Mørkøv, ved sin side, når der – hvis den danske plan holder stik – skal køres om europæisk guld ved en massespurt i München i det 208 kilometer lange og flade landevejsløb.

Eller som Mads Pedersen selv udtrykte det dagen før europamesterskabet.

- Vi kommer, fordi jeg skal prøve at blive europamester. Det er den rollefordeling, vi har, og det er alle indforstået med, siger Mads Pedersen.

Stjernen Mads Pedersen skal køre sejren hjem

Rollen som ubestridt kaptajn kender Mads Pedersen fra sit professionelle hold Trek - Segafredo.

Senest blev det til en etapesejr i verdens største cykelløb, Tour de France, hvor Mads Pedersen på 13. etape vandt sin første Tour-sejr.

Den 15. juli 2022 vandt Mads Pedersen sin første etapesejr i Tour de France, da han krydsede stregen i Saint Etienne på 13. etape i verdens største cykelløb. Det var et mål, han var meget tydelig omkring allerede inden Tour de France. (Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

Men føler Mads Pedersen ikke det mindste pres ved situationen?

- Enten kan man håndtere det, eller også kan man ikke. Det er en situation, jeg har puttet mig selv i ved at køre hurtigt på cykel. Jeg er nået hertil ved at træde hårdt i pedalerne, så det har jeg det helt fint med, siger den tidligere verdensmester.

Den danske landstræner, Anders Lund, har udtaget et stærkt hold, som udover Michael Mørkøv og Mads Pedersen består af store, stærke temporyttere som Mikkel Bjerg, Mathias Norsgaard og Johan Price Peitersen.

De får til opgave at holde løbet samlet, inden OL-guldvinderen Lasse Norman Hansen skal være med til at lancere Mørkøv og Pedersen i spurten i München.

Det skal ske til perfektion, hvis danskerne skal slå hollandske Fabio Jakobsen, som er løbets største favorit til sejren.

Mørkøv bliver nøglen til EM-sejr

Under Tour de France hjalp Michael Mørkøv netop den hollandske supersprinter Fabio Jakobsen til etapesejr ved massespurten i Nyborg foran Mads Pedersen, men søndag bliver rollerne fordelt anderledes i München, når Mørkøv, Pedersen og Jakobsen igen stiller op i det samme cykelløb.

Her skal den danske leadoutrytter i stedet forsøge at hjælpe Mads Pedersen til EM-guldet, og det er en opgave, den ydmyge OL-guldvinder glæder sig til.

- Mads er en af verdens bedste sprintere, så derfor tror jeg helt klart, at vi kan få ham lanceret til at køre med om medaljerne, og jeg tror selvfølgelig på, at han kan vinde. Det er min ambition, siger Michael Mørkøv.

Michael Mørkøv kører til daglig på Quick Step, hvor sprinterne står i kø for at køre med ham som leadout-rytter. Under Tour de France stod han for at køre Fabio Jakobsen til sejr, hvilket skete en enkelt gang. Det var på anden etape til Nyborg. Søndag kører danskeren dog ikke for sin holdkammerat, men i stedet for den danske kaptajn, Mads Pedersen. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

I massespurterne er Mads Pedersen kendt som en sprinter, der åbner spurten tidligt, men det er snarere af nødvendighed end af lyst, siger den danske kaptajn.

Står det til Mørkøv, har den erfarne hjælper en meget klar plan om at levere sin sprinter så sent som muligt.

- Jeg er klar over, at Mads ofte har succes med at køre lange spurter, men jeg tror egentlig også, at han kan vinde en spurt, der bliver startet tættere på målstregen.

- Jo tættere jeg kan bringe ham på målstregen, jo større chance har han for at vinde. Som udgangspunkt vil jeg gå efter nogle af de leadout, jeg har haft succes med, og prøve at få ham leveret med 200 meter til mål, siger Michael Mørkøv.

Hvis alt går godt, omfavner Mads Pedersen senere i dag sin soigneur efter målstregen i München af glæde og udmattelse over EM-titlen. Det er i hvert fald planen, det danske landshold kommer til EM med. (Foto: Thibault Camus © Ritzau Scanpix)

Respekten er da også stor, når Mads Pedersen udtrykker sig om Michael Mørkøvs evner til at få sine sprintere til at vinde cykelløb.

- Michael timer sit leadout perfekt 99 ud af 100 gange, så jeg stoler blindt på Michael. Når jeg føler, det er det rigtige moment til at gå forbi, så gør jeg det, men indtil da kommer jeg til at sidde og kigge på hans baghjul.

Den blinde tillid er en absolut nødvendighed, hvis den danske tandem skal sikre guldmedaljen ved EM-løbet, siger Michael Mørkøv.

- Det er faktisk allerede den første del af et succesfuldt arbejde. At sprinteren stoler på mig, og jeg stoler på de øvrige ryttere, som skal iscenesætte os. Det kræver, der er en god holdånd, og at vi tør stole på hinanden, selvom der er en ny holdsammensætning.

Quick Steps Michael Mørkøv trækker i dag i landsholdstrøjen, når han skal hjælpe Mads Pedersen med at vinde EM. I det professionelle cykelfelt er han kendt som den dygtigste leadout-rytter i verden. En metier han har perfektioneret gennem de seneste seks år af sin karriere, siden han, fra Tinkoff - Saxo, skiftede til det russiske hold Katusha i 2016 for at køre for den norske sprinter Alexander Kristoff. Nordmanden er det norske landsholds bedste bud på en EM-vinder. (Foto: Claus Bonnerup © Ritzau Scanpix)

Men hvordan skal Mads Pedersen så vinde EM?

Spørger man Michael Mørkøv, der selv har haft en direkte andel i over 80 sejre som leadout-rytter, heriblandt for mange af de sprintere, som er Mads Pedersens direkte konkurrenter til titlen som europamester, er opskriften klar.

- Vi skal ligge godt i det sidste sving, som faktisk er et u-sving med omkring 800 meter til mål. Det er vigtigt for mig, at Mads og jeg sidder i 8.-10. position, og så er det simpelthen at tage den på rutinen derfra.

Om det lykkes for Mads Pedersen, Michael Mørkøv og resten af det danske landshold at vinde EM, kan du se direkte på DR1 fra klokken 10.10, hvor vi starter vores sending af EM i landevejscykling.