Mads Würtz Schmidt: Regnbuerytterens forbandede forår

Cykelrytteren Mads Würtz Schmidt har haft et forår præget af op- og nedture. DR Sporten kommer helt tæt på danskeren under hans første Grand Tour.

(Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den tidligere U23-verdensmester Mads Würtz Schmidt kan sole sig i en succesrig Grand Tour-debut i Giro d’Italia og udsigten til at forlænge med Team Katusha.

Men for en måned siden var karrieren ved at vakle, da arbejdsmanden fra Randers tog en ordentlig røvtur i Paris-Roubaix.

DR Sporten har fulgt danskerens kamp for at komme oven på efter krisen.

I videoen ovenfor fra februar træner Mads Würtz Schmidt frem mod sæsonens store mål, Giro d'Italia.

Jerusalem, 5.maj 2018

Mads Würtz Schmidt sidder lettet og glad i sin seng.

På hotel Sharon Hertzliya bor Katusha, som i år har den danske debutant med sig.

- Jeg har været heldig at få suiten med min værelseskammerat José Concalves, siger han og griner.

Mads Würtz Schmidt er et af Danmarks største cykeltalenter, og den unge arbejdsmand fra det russiske team er for første gang i karrieren blevet udstyret med rygnummer til en af de mytologiske Grand Tours: Giro d’Italia.

Den berømte og berygtede rundtur i Italien.

I videoen herover kan du se Mads Würtz Schmidts holdkammerat Alex Dowsett filme, da holdet bliver præsenteret ved Italien Rundt.

Det er få timer efter første etape, som forløb over alt forventning. Tempomesteren understreger igen, at han har specielle evner i kampen mod uret.

- Jeg er bare skideglad for både min tid i top 15 og få sekunder fra den hvide ungdomstrøje, som jeg vil nu vil jagte her i Giroen, forklarer Mads Würtz Schmidt.

- Hvis jeg bare kan få en eller to dage i ungdomstrøjen, vil det være en fantastisk oplevelse og et stort resultatet. Hvis det lykkedes bliver mit forår fyldt med problemer, nedture og uheld nok nærmest glemt.

Mads Würtz Schmidt slapper af efter en succesrig i Italien Rundt. (Foto: Team Katusha)

- Jeg kæmper for at få snebolden til at rulle en anden vej. Mod succes, topresultater, et grimt styrt og mange skuffelser, sammenfatter Mads Würtz Schmidt om den fem måneder gamle 2018-sæson, som for kort tid siden tvivlede på sin start i Italien.

Nu tikker de mange varme hilsener ind fra venner, familie og fans om dagens store bedrift. Det er den slags øjeblikke, der skal nydes ekstra meget i en hverdag, som ofte er knap så romantisk.

Denne fortælling handler om den lange svære vej til starten i giroen, der har været brolagt med svære forhindringer den seneste måned. Tempospecialisten fra Katusha har i perioden delt sit liv med DR Sporten.

Girona, Spanien, 12.april 2018

Det er fire dage efter en af forårets mest strabadserende klassikere, Paris Roubaix. Et løb, der er skræddersyet til nogle af sportens mest hårdhudede mænd, der elsker ufremkommelige brosten. Brostensspecialisten Mads Würtz Schmidt har tidligere indskrevet sig som vinder af løbet i juniorklassen. Den slags bedrifter og triumfer skaber store forventninger om fremtiden. Ikke mindst hos Würtz selv.

Og løbets farer er Katusha-rytteren helt afklaret med.

- Hvis du skal vinde Paris Roubaix, er det med livet som indsats. fortæller Mads Würtz Schmidt.

Mads Würtz Schmidt træner på landevejene nær hjemmet i den spanske by Girona før afgangen til Italien Rundt. (Foto: PRIVATFOTO)

I år er der også noget ekstra på spil for den jyske rytter med base i den nordspanske cykelenklave Girona. Han kører ganske enkelt for sit cykelliv. Det er nu han skal træde i karakter, for ellers bliver det svært at sikre en ny kontrakt og overlevelse på et af verdens bedste cykelhold.

- Min prøvetid er afsluttet, og nu skal jeg bevise min klasse og vise resultater. Det er jo hvad, cykelsporten handler om. Du skal levere resultater. Ellers slutter eventyret hurtigt, fortæller den danske Katusha-rytter.

Og den risiko virker overhængende nu, for Paris-Rouixbaix blev langt fra det Mads Würtz have håbet. I lejligheden i Girona ligger Mads fortvivlet på sin sofa med hamrende hovedpine.

Løbet var stadig i sin indledende fase, da Würtz Schmidt pludselig blev involveret i et grimt stort styrt på Troisvilles-passagen.

Den første brostensstrækning er lumsk og glat som sæbe. Det er nærmest umuligt at aflæse, hvordan de smalle markveje skal angribes.

- Jeg åbner øjnene og første tanke gennem hovedet, da jeg ligger i mudderet på første pavé i Paris - Roubaix er helt simpel: “i’m out”. Jeg lå som lammet efter at have banket især hoften og resten af kroppen i brostenene. Det er ganske enkelt en modbydelig smerte, og jeg var pissebange for, om jeg har havde brækket noget i hoften eller ryggen. Når du lander som kraftigt på brosten, går der altså noget tid, før du kan mærke noget i kroppen, fortæller Mads Würtz Schmidt.

- Og så tænker jeg: 'Shit. Er det nu slut for i år?'

- Larmen fra tv-helikopterne er også frygtelig, som gør, at jeg ikke rigtig kan sanse og høre noget. Ambulancefolk og publikum kommer løbende hen til mig. Det er ret uvirkeligt, at nærmest ligge følelsesløs på en muddermark. Ryttere og cykler kommer bare væltende indover mig, og jeg ligger bare, og håber på, at jeg undgår hjul, klinger og klamper rammer mig.

Mads Würtz Schmidt er dobbelt verdensmester i enkeltstart. Både som junior- og U/23-rytter har han vundet guld. (Foto: MARIE HALD © Scanpix)

Overvejer du, at forsøge at komme tilbage på cyklen?

- Slet ikke. Jeg er helt færdig. Jeg vil gerne have været en af dem, som prøver at komme tilbage på cyklen, men jeg kan ikke bevæge mig. Der er tusind tanker, der flyver gennem mig. Jeg husker klart, at min tilstand bekymrer mig. Løbslægen kommer så og tilser mig så, og jeg fornemmer, at jeg umiddelbart slipper med skrækken.

- Lige her rammer skuffelsen mig. Øv øv. Der står en masse fotografer og mennesker omkring mig, og jeg er brudt ned. Ingen af mine smerter gjorde mere ondt end skuffelsen. Jeg prøver at gemme mig væk, skubber hjelmen nedover øjnene og prøver at være i mig selv og væk fra mylderet omkring mig.

- Jeg har ikke lyst til at dele mit nederlag med nogen. Jeg havde sat mig op til løbet. Brugt måneder på at visualisere løbet, slidt mig igennem hårde løb og hårde træninger og ofret så meget for, at jeg skulle lykkes lige præcis denne dag. Alle mine fysiske test og data var lige efter bogen. Alt sammen for, at drømmen om et topresultat blev slukket efter bare en kilometer på brostene.

Der er jo noget ekstra på spil for dig, da Paris Roubaix også er løbet, hvor du skal køre dig til en ny kontrakt, som du så kan lukke til Giro d’Italia?

- Ja, på hospitalet begynder alle mine tanker at kredse om fremtiden. Jeg står til at skal køre Giro d’Italia. Endnu en drengedrøm, som måske vil blive knust. Har jeg slået mig selv til lirekassemand? Kommer jeg nu ikke med i Giroen? Hvad skal jeg overhovedet stille op nu?

- Røntgenundersøgelserne på hospitalet viser dog meget lykkeligvis, at jeg heldigvis ikke har brækket noget. Men jeg har stadig ondt i hele min krop. Jeg føler også, at mit hoved begynder at gå i dvale, og er nu ramt af en frygtelig hovedpine.

- Alle tanker kredser stadig på skuffelsen, Giro d’Italia og hvad jeg nu skal stille op med min karriere.

En uge efter Roubaix

15. april 2018

Foråret i Catalonien viser sig nu for alvor fra sin gode side med høj sol og en temperatur, som alle cykelryttere drømmer om efter en lang mørk kold vinter i Danmark.

I sin spanske lejlighed forsøger den 24-årige rytter dog stadig at holde sig i rimelig ro, da han stadig lider af lidt svimmelhed efter hjernerystelsen fra styrtet i Paris-Roubaix.

De mange bekymringer om både helbredet og fremtiden fylder hos den tidligere årets cykelrytter i Danmark, og det er nærmest umuligt at holde sig i ro.

- Frygten for ikke at kunne stille til start i Giro d’Italia kredser stadig rundt i mit hoved. Heldigvis føler jeg, at hovedet er i bedring, og jeg har nu været på cyklen uden de store smerter.

Pludselig ringer telefonen i hjemmet. Det er Katushas holdmanager, José Azevedo.

- Opkaldet kommer på det bedst tænkelige tidspunkt for mig, hvor jeg virkelig befandt mig på dyb grund. Han slår fast, at jeg stadig trods styrt og manglende træning er på holdkortet til Giroen, og at jeg har holdets opbakning frem mod løbet.

- Vi aftaler at snakkes ved om at par dage efter, jeg har fået kørt nogle flere timer for at teste, om hvor jeg ligger rent fysisk. Og om jeg lider af hovedpine, når jeg presser mit hoved og krop maksimalt. Herefter vil holdet træffe en beslutning med mig.

Troen tilbage

Som professionel er badevægten en tro følgesvend. Det handler om at holde vægten så lav som muligt, så du kan præstere så mange watt som muligt i forhold til legemsvægten. Derfor ligger det også hos Mads Würtz på rygraden, hvad og hvor meget han må spise.

Sidst i april træder Mads så igen op på vægten, som ny lyser med tallet 68,6 kilo. Det er helt perfekt for Katusha-rytteren. Det vidner om, at Würtz ikke har overspist i sin skadespause.

- Rent mentalt og moralsk føler jeg mig mere sikker nu. Men jeg er selvfølgelig sat meget tilbage med træning og de vigtige løbskilometer. Det er naturligt, at jeg føler mig frisk efter min lange skadespause, men jeg kan forestille mig, at der vil være en forskel fra de mange træningstimer til mapuls på en bjergetape i Italien.

Vægten er på plads før Italien Rundt. Den er altafgørende for et godt resultat. (Foto: PRIVATFOTO)

- Lige nu er jeg også bare spændt på næste opkald fra min manager Azevedo.

Nærmest lykkelig

Nogen vil sige, at det for en ung dansk lykkejæger fra Randers er specielt at være en del af Katusha, som er opbygget af en russisk rigmand. Men har Würtz fundet sin plads på World Tour-holdet, som har en verdens bedste sprintere Marcel Kittel som spydspids.

Men midt i de store tårnhøje ambitioner og et skarpt hierarki giver holdets ledelse også plads til ny stjernefrø fra den store verden.

Derfor har det også stået højest på ønskelisten hos Würtz at det er her, at fremtiden skal bygges.

- Og for at det ikke skal være løgn, har Azevedo også lige bekræftet, at jeg skal køre Giro d’Italia. Jeg forventer også at lukke en ny aftale med Katusha i Giroen.

Efter din nedtur til Paris-Roubaix, hvordan har du det nu rent mentalt?

- Jeg er drønmotiveret. Mit halvskidte forår med uheld skal vendes. Nu skal jeg stå knivskarpt til min første Grand Tour, og jeg skal være i mit livs form. Jeg skylder det overfor mig selv, og jeg skylder det overfor holdet, som giver mig frit lejde. Det er en helt fantastisk og usædvanlig opbakning at få som ung rytter i en benhård verden.

- Jeg føler mig forpligtet til at levere alt, hvad jeg overhovedet kan de næste 14 dage inden, jeg rejser til Israel. (Her starter Giro, d’Italia, red). Jeg er så uendelig lettet og lykkelig over både den endelig udtagelse og udsigten til en ny mulig kontrakt med holdet. Der er mange tunge sten, som nu er rystet af mine skuldre.

Den bedste form nogensinde

Der er nu to dage til afrejse til Giro-starten i Jerusalem.

Træningen går forrygende. Vejret har været i top, og hver dag på cyklen har været tæt på det perfekte. Det samme gælder vægttabet.

-Jeg har smidt tre-fire kilo siden Catalonien Rundt, hvilket klart kan mærkes, når stigningsprocenten stiger bare en lille smule. Jeg har trænet vanvittigt hårdt. Træningen har budt på store træningsmængder. Typisk 5, 6, 7 timers daglig træning. Som i dag den 26.april kører jeg 231 kilometer, hvor de sidste to timer af træningen foregår efter en scooter. Det handler om at komme op i det røde felt og ramme løbsintensitet. Det har givet pote.

I videoen herover kan du høre Mads Würtz Schmidt fortælle om tankerne før den første Grand Tour.

- Jeg er på mit bedste nogensinde, så nu vil jeg bare afsted og komme i gang med at køre cykelløb.

Søndag 6.maj

Endnu en etape i Giroen er afviklet.

Mads Würtz Schmidt er stadig kun få sekunder fra at erobre den hvide ungdomstrøje, som nu sidder på Maximilian Schachmann fra Quick-Step Floors.

- Jeg nyder at være her i Giroen, og jeg føler, at jeg kører med stærk energi og styrke. Nu håber jeg, at jeg en af de næste dage kan gå efter ungdomstrøjen. Det vil også være et godt aftryk inden de kommende kontraktforhandlinger – og min fremtid, siger den 24-årige Giro-debutant.

Facebook
Twitter