Mens spanierne holder siesta, skal Vuelta-rytterne cykle i bagende varme: 'Kan være en frygtelig oplevelse'

Cykelrytterne bliver udsat for voldsomme temperaturer under årets Vuelta a España.

Rytterne i årets Vuelta a España har allerede kørt de første par hundrede kilometer, og i dag tager de så hul på tredje etape. Alt sammen har indtil videre foregået under bagende varme.

For mens spanierne bliver opfordret til at holde sig indendørs og tage deres siesta-lur under de varme eftermiddagstimer, tramper Vuelta-feltet, der blandt andet tæller danske Mads Würtz Schmidt, Magnus Cort og Andreas Kron, derudad i over 30 graders varme.

Indtil nu har feltet ikke ramt den sydlige del af den iberiske halvø, hvor hedebølgen huserer kraftigst.

Og på dagens tredje etape kan rytterne endda se frem til en afstikker fra de helt høje temperaturer, når de skal klatre op over de høje tinder i det spanske højland nær Bilbao.

Her ventes omkring 23 grader. En ganske tilforladelig varme, hvis man sammenligner med de 44 grader, der senere i dag ventes omkring Sevilla på den spanske sydkyst.

Men senere i løbet skal feltet altså forbi den spanske sydkyst, hvor den knastørre luft og de høje temperaturer huserer. Og spørger man Brian Holm, der er sportsdirektør for cykelholdet Deceuninck–Quick-Step, kan rytterne godt forvente at få sig en ubehagelig oplevelse, hvis temperaturen ikke falder:

- Fødderne brænder, og det kan være som om, at man har et strygejern under hver fod. Den her varme kan være en frygtelig oplevelse.

Og netop det der med at cykle rundt i noget, der føles som en bageovn, har den rutinerede direktør prøvet et par gange efterhånden. Værst føltes det et år i løbet Californien Rundt, hvor der blev målt over 40 graders varme:

- Det varmeste, jeg har oplevet, var i Californien Rundt, hvor vi havde en rytter, der besvimede, og også blev brændt af at være på asfalten. Det er jo ligesom at ligge på en kogeplade. Og når det er så varmt, så er jeg ikke sikker på, at det er forsvarligt mere. Det er trods alt rytternes sikkerhed, der gælder, siger Brian Holm.

Er det forsvarligt?

Det må siges at have været stegende hedt i det amerikanske cykelløb. Og selvom vejret ikke altid er til at regne med, forventer DR Sportens cykeleskpert, Brian Nygaard, at det godt gå hen og blive lignende tilstande i det spanske cykelfelt senere på ugen:

- Vueltaen er et af de steder, hvor det er slemt med varmen. På et tidspunkt startede de nede omkring Andalusien, hvor der også er hedebølge lige nu. Jeg har også oplevet, at det var så varmt, at det var på grænsen til, om det var en god ide at køre cykelløb.

Feltet passerer en tør mark på anden etape af årets Vuelta a España. (Foto: Manuel Bruque © Ritzau Scanpix)

Men om varmen i Spanien er for voldsom til, at det er forsvarligt at køre cykelløb, skal et nøje selekteret udvalg tage bestik af undervejs i etapeløbet:

- Der er en rytter med, holdene er repræsenteret, og det samme er UCI og løbsarrangørerne. Og det er en rollefordeling, der er ret vigtig, for at der bliver taget den rigtige beslutning, så det ikke bare er arrangørerne, der bestemmer at rytterne skal køre, fordi det er dem, der er i helbredsmæssig fare, hvis det er for varmt siger Brian Nygaard.

At rytterne er repræsenteret af en mand i udvalget, vurderer cykeleksperten altså som umådeligt vigtigt.

Og selvom ikke alle ryttere er lige gode til at håndtere varmen, føler han sig fortrøstningsfuld i forhold til udvalgets løbende vurdering:

- Jeg føler mig nogenlunde fortrøstningsfuld med, at beslutningerne ligger hos dem, der skal leve med dem.

Sportsdirektøren hos Deceuninck–Quick-Step har før været en del af sådanne udvalg, der beslutter, hvornår cykelløb ikke længere er forsvarlige. Og selvom cykelryttere er hårdføre af dna, så er der også en grænse for, hvad man kan forvente af dem:

- Jeg synes, der skal meget til, før man aflyser, og de møder, jeg har været til, har folk været rimelig enige. Man skal gå langt, cykling er en farlig sport, og man skal kræve meget af rytterne. Men på et tidspunkt må man også sige, at nok er nok.

Isposer i strømper og hår

At det er bagende varmt, er både rytterne, holdene og arrangørerne altså efterhånden erfarne i at håndtere. Og selvom hedebølgen i Spanien indtil videre ikke er blevet for meget for, at løbet kan fortsætte, er der alligevel gjort en række tiltag for at sikre rytternes helbred:

- Holdene er blevet bedre til at være opmærksomme på, hvornår rytterne skal have vand, og arrangørerne er også blevet bedre til at give dispensation for, hvor sent på etapen man må give vand.

- Rytterne har også ofte nogle ispakker, som de har siddende i nakken og i netstrømper. Man tager også urinprøver for at sikre, at de er hydrede nok til at stille til start dagen efter, siger Brian Nygaard.

Men selvom rytterne må tage til alternative nedkølingsmetoder, forudser DR Sportens cykelsekspert alligevel, at varmen kommer til at have en indflydelse på udfaldet af løbet:

- Uanset hvor godt de håndterer det, kommer varmen til at få en indflydelse senere i cykelløbet.

- Kroppen arbejder bare hårdere, når den er under pres fra varmen. Og det tror jeg, vi kommer til at se en konsekvens af senere i løbet. Nogle har det bare bedre med at køre i varmen, end andre, så jeg vil ikke blive overrasket, hvis der sker et udslag i forhold til resultaterne, siger Brian Nygaard.

Vuelta a España startede d. 14 august og føres lige nu af den slovenske rytter Primož Roglic.

FacebookTwitter