Mørkøv efter Katusha-doping: Det er en katastrofe

Den danske cykelrytter Michael Mørkøv risikerer ikke at kunne køre løb for sidst i marts.

Michael Mørkøv kalder holdkammeraten Vorganovs positive dopingprøve for katastrofal. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Den internationale cykelunion (UCI) meddelte fredag, at Katusha-rytteren Eduard Vorganov har afleveret en positiv dopingtest. Russeren er testet positiv for brug af stoffet meldonium.

UCI’s nye antidopingreglement betyder dermed, at Katusha-mandskabet risikerer udelukkelse i op mod 45 dage, hvis også Vorganovs B-prøve viser sig positiv.

"Da jeg for en måneds tid siden blev gjort opmærksom på UCI’s nye regler, blev jeg en smule nervøs."

En bekymrende situation for det russiske holds danske rytter Michael Mørkøv.

- Det er frustrerende. Det viser endnu en gang, at der er ryttere, der bliver ved med at snyde og bruge ulovlige stoffer. Det er Katushas anden dopingsag indenfor 12 måneder, så vi risikerer at få en suspendering på mellem 15 og 45 dage.

- Jeg står og er på vej til Qatar, hvor jeg skal køre mit første løb holdet - noget som jeg har set frem til længe. Det er frustrerende ikke at vide, om vi skal køre eller ej. Man kan kun blive godt i skralden over, at andre ryttere kan ødelægge det for os, som cykler efter bogen.

- For mig og de andre ryttere som er udset til at skulle køre forårsklassikkerne er det en katastrofe, lyder det fra Michael Mørkøv, kort efter at Vorganovs positive dopingtest er annonceret.

Tossepande

Katusha-rytteren Luca Paolini blev under sommerens Tour de France testet positiv for kokain og Mørkøv håber på, at UCI vil se det som en formildende omstændighed, at der har været tale om meldonium og kokain.

"Vi har været på træningslejr sammen, men jeg har ikke rigtig haft noget med ham at gøre."

- Jeg ved ikke hvordan UCI’s regler præcis fungerer. Forhåbentligt kan de præparater der er blevet testet positivt for kan mildne en dom i forhold til, hvis der havde været tale om EPO eller bloddoping.

- Det kan jeg jo bare håbe på af egoistiske årsager, da jeg har ligget og trænet hele vinteren på ganske lovlig vis og så er der en tossepande, der får ødelagt det for mig og de andre ryttere, fortsætter Michael Mørkøv.

Du er selv relativt ny på Katusha. Hvad er dit forhold til Eduard Vorganov?

- Vi har været på træningslejr sammen, men jeg har ikke rigtig haft noget med ham at gøre. Han er i en anden gruppe end jeg er, så vi har ikke haft de store meningsudvekslinger.

Nye regler giver skrøbelighed

Michael Mørkøv startede på Katusha 1. januar og da UCI’s omkring samtidig med UCI’s nye regelsæt blev annonceret.

Italieneren Luca Paolini blev testet positiv for brug af kokain under Tour de France 2015. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

- Det vil være en katastrofe for os, hvis vi ikke kan komme til at køre før den 20. marts. Da jeg for en måneds tid siden blev gjort opmærksom på UCI’s nye regler, blev jeg en smule nervøs. Holdet havde jo allerede sagen med Paolini fra i sommer. Nu er der så kommet en sag mere og på den måde, så er et cykelhold vanvittigt skrøbeligt.

- Vi skriver under på, at vi ikke må indtage nogen som helst former for medicin uden at det er under tilsyn af holdets egne læger. Desværre kan man ikke styre, hvad 28 ryttere går rundt og gør hjemme i det private, slutter en tydeligt skuffet Michael Mørkøv.

Michael Mørkøv og Katusha-mandskabet skal efter planen køre Tour of Qatar, der starter på mandag. På nuværende tidspunkt må det regnes for værende yderst tvivlsomt, om de får lov til at stille til start.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve