I marts blev Paris–Nice og resten af cykelsæsonen afbrudt på grund af corona. Siden er der ikke blevet kørt løb i sportens fineste kategori, UCI's World Tour. Men lørdag begynder cykelsæsonen for alvor igen, når Strade Bianche køres på landevejene i Toscana i Italien.
Men cykelsæsonen bliver alt andet end normal. Sidste år startede UCI’s World Tour for herrer i januar og løb indtil slutningen af oktober, fordelt over 38 løb. I år nåede feltet at færdiggøre fire løb, inden world tourens femte løb, Paris-Nice, blev afbrudt på grund af corona.
Efter 13 aflysninger er der nu 18 world tour-løb tilbage i den reviderede løbskalender, der skal køres i løbet af de næste tre måneder, heriblandt de tre store etapeløb - Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a Espana.
Desuden er der verdensmesterskabet, der afholdes i Schweiz fra 20. september og en uge frem, nationale mesterskaber og de lavere rangerende løb, og så er løbskalenderen særdeles tætpakket i sensommeren og efteråret.
Ifølge DR Sportens cykelekspert, Dan Frost, bliver cykelsæsonen derfor heller ikke som den plejer.
- Det er noget komprimeret og hæsblæsende det hele. Det kan godt skabe nogle overraskelser i løbet af de tre måneder, som sæsonen kommer til at foregå.
- Det aspekt, at rytterne har gået og trampet i jorden, mange af dem i uvished, mange af dem lukket inde, og når de så endelig kommer i gang - hvor mange af dem har haft mod og tilrettelæggelse til at toppe? Det er jo lidt øv, hvis man først kommer i form, når de tre måneder er overstået, siger Dan Frost.
Ikke nok med at løbskalenderen er tætpakket og flere af løbene overlapper, så betyder de reviderede startdatoer på løbene også, at mange ryttere har været tvunget til at gentænke planlægningen af deres sæson.
- De ryttere, der plejer at satse på det i april, de har en helt anden sæsonfordeling, og det kan man sikkert også godt mærke og se på resultatlisten, når vi når dertil. For de har skullet bytte rundt på deres prioriteringer i forhold til, hvordan de træner rent årsmæssigt, siger Dan Frost.
Rytterne kan ikke køre sig i form
I en normal sæson har rytterne god tid til at finde den helt rigtige form. Både træningslejre med holdene og optaktsløb giver rytterne mulighed for at ramme formen på det helt rigtige tidspunkt.
Men intet er, som det plejer i 2020, og ifølge Dan Frost har mange hold næppe haft den optimale optakt, hvor de har trænet sammen og målt sig mod hinanden.
- Vi kommer nok også til at se nogle overraskelser, fordi der er nogle, der er bedre til at træne sig i form og ikke behøver så mange løb. Specielt her i starten af sæsonen og med henblik på Tour de France.
- Touren har jo som regel en kæmpe lang optakt af løbsprogram, forberedelsesløb og så videre. Det bliver meget komprimeret i år. Og Dauphiné er skruet ned til kun fem etaper. Rytterne får meget lidt løbsprogram, så der kan godt dukke nogle ryttere op, som kan træne sig til topform, siger Dan Frost.
Selvom sæsonen indbyder til overraskelser, så forudser Dan Frost, at det er de gamle kendinge, der skal levere danske resultater i år.
- Jeg håber jo inderligt, at Mads Pedersen får lov til at vise sin VM-trikot frem på allerflotteste vis, og at det kan udmønte sig i nogle flotte resultater. Så er der selvfølgelig den øvrige garde af dem, vi altid nævner – og der kan man jo altid starte med Fuglsang, der de seneste sæsoner har kørt brillant – så det bliver også spændende at se, om han kan følge de sæsoner op.
- Valgren, Søren Kragh - hele den garde af ryttere, som har præsteret - Asgreen, som jo også har slået igennem med et kæmpestort brag. Det kunne da være superdejligt, hvis en fyr som Mads Würtz, der har stået lidt i skyggen af de andre, men måske har potentialet til det, kan komme frem. Måske han kan være en af de danske overraskelser i den kommende rigtig korte sæson, siger Dan Frost.
Syv danskere til start i Strade Bianche
Kvindernes sæson på UCI's World Tour nåede kun et enkelt løb, før coronaen spændte ben for det hele. Der er 18 løb at se frem til, og ligesom herrerne, så lægger kvinderne lørdag fra land med Strade Bianche.
I 2019-udgaven af den italienske nyklassiker blev Cecilie Uttrup Ludwig nummer fem, og hun stiller også til start i år som den eneste dansker i kvindernes udgave.
På herresiden er der seks danskere til start. Jakob Fuglsang, der blev toer sidste år, Kasper Asgreen, Mikkel Frølich Honoré, Michael Valgren, Magnus Cort og Søren Kragh Andersen er alle med.
Søren Kragh Andersen er udset til en delt kaptajnrolle på Sunweb-holdet sammen med Tiesj Benoot. Og det er et løb, der passer rigtig godt til danskeren ifølge Dan Frost. Med korte, men stejle bakker og en tredjedel af løbets kilometer på grusveje er Strade Bianche et barskt løb.
- Han kan godt lide at angribe, han er en meget angrebsivrig rytter, og slider sine konkurrenter op. Mange gange langt ude fra distancen. Det er Strade Bianche jo født til, det er ikke sådan et løb, hvor man venter og venter. Det er en langsom opslidning af de fleste, og det er noget, der passer Søren, siger han.
Strade Bianche kan følges i LIGA på P3 fra klokken 14.00.