Ole Ritter: Timerekorden skabte min karriere

Da danske Ole Ritter tog timerekorden i 1968, var det for at skabe sig et navn. Og det lykkedes.

Det var altafgørende for Ole Ritters karriere, at han satte ny timerekord i 1968. Fra én dag til den næste var Ritter pludselig et verdensnavn i cykelsporten.

Den 10. oktober 1968 skrev danske Ole Ritter sig ind i historiebøgerne, da han tog den berømte timerekord. Samme timerekord som tyske Jens Voigt senere i aften vil forsøge at gøre til sin.

Mens Jens Voigts forsøg kommer som en krølle på halen i slutningen af hans karriere, så var timerekorden altafgørende at slå for Ole Ritter i 1968.

- Jeg ville gerne slå den rekord. Den var meget attraktiv dengang, fordi alle de største koryfæer havde taget titlen, fortæller han til DR Sporten.

Ritter slog timerekorden for at blive et stort navn

Samtidig havde Ole Ritter den udfordring, at han nok var et navn i cykelsporten. Men han var endnu ikke et stort navn. Og mens talentet nok var der, manglede den unge Ole Ritter disciplin.

- Jeg kunne ikke tage mig sammen til at køre etapeløb, men enkeltstarter var jeg god til, fortæller Ole Ritter.

I alle de enkeltstarter han havde startet, var Ole Ritter aldrig endt dårligere end nummer fem. Året før havde han vundet første etape i Italien Rundt.

Derfor besluttede han at slå timerekorden. Og for at få mest mulig opmærksomhed, blev rekordforsøget lagt i Mexico dagen inden OL skulle begynde i 1968.

- Så var jeg sikker på, at der var flest muligt journalister til stede, så det kunne få større genklang, hvis jeg slog den.

Kørte løb igen dagen efter rekord

Selve løbet husker Ole Ritter i dag ikke som anderledes end så mange andre enkeltstarter.

- Jeg havde en krise efter 25 km, men kom igen. Det var hårdt, men det er alle enkeltstarter og jeg havde trænet til det i tre uger, så jeg var overbevist om, at jeg kunne slå rekorden, fortæller han.

Og planen lykkedes. Ole Ritters distance lød på 48,653 km - over 500 meter længere end den tidligere rekordindehaver Ferdinand Bracke fra Belgien havde kørt året før.

- Det betød rigtig meget. Jeg røg ind i flokken af de 10-12 bedste ryttere i verden, der blev engageret til alle løb. Pludselig kørte jeg 25-30 løb om måneden året rundt.

Allerede dagen efter Ole Ritter havde taget timerekorden kørte han sit første større løb som verdensnavn.

- Det var i Nordfrankrig, og så kørte jeg ellers løb hver eneste dag resten af året ud, fortæller Ole Ritter.

Ritter: Rekorder står for evigt

Fra da af var Ole Ritter sikret en plads i cykelhistorien. Overalt hvor han kom, blev han hyldet for sin præstation og tituleret som timeverdensrekordholderen.

- En verdensmester er ny hvert eneste år, men timerekorden har man i flere år. Og da jeg sluttede med at have den, blev jeg kaldt eks-rekordholder. Det var fantastisk.

Ole Ritter kørte 48,653 kilometer i Mexicos tynde luft i 1968, hvor han blev indehaver af timerekorden. (Foto: Bent K Rasmussen © Scanpix)

Ole Ritters timerekord fik lov at stå i fire år indtil Eddy Merckx slog Ritters distance i 1972. To år senere forsøgte Ole Ritter i en alder af 33 år at tage rekorden tilbage, men mislykkedes med forsøget.

- Jeg tog mange rekorder i min tid og prøvede at tage andre. Nogle gange lykkedes det, andre gange ikke, siger Ole Ritter.

I aften kl. 19.00 er det tyske Jens Voigt, der prøver at tage timerekorden, som har stået uberørt hen siden 2005. Du kan følge rekordforsøget direkte her på dr.dk/sporten fra kl. 19 og en time frem.

FacebookTwitter