Otte måneder efter livstruende styrt er uheldig cykelrytter klar til comeback: 'Jeg skal genvinde tilliden til, at mine konkurrenter vil køre fair'

Fabio Jakobsen styrtede på første etape af Polen Rundt i fjor og var i kunstig koma. Nu er han klar til comeback.

Fabio Jakobsen i 2018, da han vandt cykelløbet Scheldeprijs. Efter otte måneder ude gør han comeback søndag. (Foto: Stephanie Lecocq)

Det har holdt hårdt for Fabio Jakobsen.

Den hollandske cykelrytter har ikke kørt et løb siden Polen Rundt i 2020, hvor han styrtede frygteligt grimt.

Han blev mast ud i barrikaden i massespurten på første etape og blev sidenhen lagt i kunstig koma. Jakobsen undergik ansigtskirurgi efterfølgende, og der var frygt for, at både hans ryg og hjerne havde lidt skade efter styrtet.

Styrtet var forårsaget af den hollandske sprinter Dylan Groenewegen, der efterfølgende fik ni måneders karantæne fra cykling.

- Det var tydeligt, hvad der skete.

- Jeg styrtede på grund af en fejltagelse, og jeg skal genvinde tilliden til, at mine konkurrenter vil køre fair, for det er vigtigt og også det, der gør sporten smuk. Det, der skete for mig, er ikke noget, du ønsker, skal ske for nogen. Det er forfærdeligt, og sport skal være fair, og det er også derfor, jeg er her. For at genfinde den tillid til mine kolleger, siger Fabio Jakobsen.

Men heldigvis er Jakobsen kommet sig, og søndag er han tilbage på cyklen, når Tyrkiet Rundt begynder.

- Jeg er nysgerrig for at finde ud af, hvordan min krop og hjerne vil reagere. Selvfølgelig er jeg en lille smule nervøs for løbet, siger Fabio Jakobsen.

Fabio Jakobsen styrtede i en massespurt, og siden har han ikke gjort sig i den disciplin. Men han er stadig sprinter, fastslår han, om end han ikke aner, hvordan han vil reagere, næste gang han befinder sig i en massespurt.

- Det er klart, at jeg for første gang skal være med i en massespurt, men tidligere kunne jeg gøre det, så jeg håber, jeg stadig kan. Det er klart, at i starten vil det ikke være så nemt, som det var før, men med tiden vil det vokse. Jeg er nødt til at stole på mine kolleger og modstandere igen. Det er en smule skræmmende, men nok også det, der får dig til at føle, at du er i live, siger han.

Fabio Jakobsen fortæller, at hans rolle i Tyrkiet Rundt først og fremmest bliver at hjælpe Mark Cavendish. (Foto: DAVID Stockman)

Skal lære at være cykelrytter igen

Efter styrtet i august i fjor brugte Fabio Jakobsen lang tid på at genoptræne efter flere operationer. Han har fået indsat implantater i kæben, som blev smadret i styrtet, hans stemmebånd er blevet beskadiget og han har mistet flere tænder.

Derefter skulle han tilbage i form, så han kunne køre med i feltet igen. Derfor har han deltaget i Deceuninck Quick-Steps træningslejre i december og januar.

- Min træner siger, at den gamle Fabio stadig er derinde et sted. Nogle gange til træning kan jeg mærke, at det går ret godt, men træning og løb er forskelligt.

- Jeg vil forsøge at være en normal cykelrytter på holdet. Jeg føler mig som en ny professionel nu. Jeg vil lytte til min krop, min sportsdirektør og hjælpe mine holdkammerater, siger Fabio Jakobsen.

Fabio Jakobsen (helt i blåt) i en massespurt. (Foto: DAVID Stockman)

Han fortæller, at genoptræningsprocessen med utallige operationer har været lang og hård.

- Uden de rette mennesker omkring mig var jeg ikke nået hertil. Selvfølgelig min familie, men min kæreste har været den største hjælp i min genoptræning. Da jeg kom hjem fra Polen, kunne jeg ikke engang bade selv. Det hjalp hun med. Hun hjalp mig med at spise, siger Fabio Jakobsen.

Men også holdkammeraterne på Deceuninck Quick-Step har været en stor hjælp for den 24-årige Jakobsen.

- Jeg har ikke forandret mig så meget. Jeg er stadig den samme Fabio, bare med lidt færre tænder. På træningslejrene så mine holdkammerater, at jeg stadig har mine ben, min krop, der vil arbejde, og jeg er fokuseret på at vende tilbage til at køre løb.

- Alle tvivler på sig selv i ny og næ, men mine holdkammerater har overbevist mig om at fortsætte og se, hvad der sker.

Fabio Jakobsen har stadig jævnlige aftaler på hospitalet, hvor han skal tjekkes. Både stemmebåndet, som blev beskadiget under styrtet, men også kæben bliver tjekket jævnligt.

Stemmebåndet virker igen, men der resterer stadig spørgsmålet om, hvordan det reagerer, når der bliver kørt cykelløb med fuld gas.

Han fik indopereret et implantat i kæben, som der skal sættes tænder i. Lige nu mangler han fem tænder i både over- og undermunden, som ikke kan blive sat i, før kæben er helet.

Men alt det er skubbet til side den næste uges tid, for der handler det om at være cykelrytter, når han begiver sig ud på en otte etaper lang rundtur i Tyrkiets landskab.

- Med holdet er vores mål at vinde etaper. Mit mål er at hjælpe holdet og færdiggøre alle otte etaper og vænne mig til livet som professionel cykelrytter igen, siger Fabio Jakobsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk