OVERBLIK Valgren førte an i dansk succesår på jernhesten

Danmark havde et af sine bedste år i historien i cykelsporten med flere flotte sejre.

(Foto: SCANPIX © Scanpix)

Man skal ikke kigge lang tid på de danske cykelresultater i 2018 for at kunne konkludere, at cykelsæsonen har været en af de bedste i nogensinde. Flotte sejre og topresultater har gjort, at Danmark har genvundet en plads i toppen af international cykling.

Det er selvfølgelig primært en etapesejr i Tour de France, at have vundet Amstel Gold Race og en topplacering i Flandern Rundt, som falder i øjnene, men kigger man på statistikkerne, så bekræfter det kun fornemmelsen af en flot sæson.

Hvis man ser på antallet af sejre, har herrerne haft den flotteste sæson de seneste 30 år. Hele 45 gange i World Touren eller UCI-løb har en dansker formået at række hænderne i vejret, når han er kørt over stregen.

Og ser man alene på World Tour-løb, så er det blevet til syv imponerende sejre. Man skal helt tilbage til 1993 for at finde et år, hvor danskerne har overgået det. Men dengang blev sejrene hentet af Rolf Sørensen, Bjarne Riis og Jesper Skibby. Alle tre har indrømmet brug af doping efterfølgende.

Også på kvindesiden har det været et rigtig godt år med ni sejre i sæsonen. Det er det samme som sidste år og det næstbedste i historien efter 2016, hvor Amalie Dideriksen også gik hen og blev verdensmester.

I 2019 kan det måske endda blive et endnu bedre år for dansk cykling. Antallet af mandlige danske World Tour-ryttere når der sit højeste siden 2004. Dengang var der endda også et dansk hold i Team CSC, som havde ti ryttere. Der vil være 18 danskere i den højeste række i 2019.

Kvinderne går en enkelt rytter tilbage i antal, men de danske stjerner i Amalie Dideriksen og Cecilie Uttrup Ludwig er stadig unge og kan fortsat udvikle sig.

Vi har samlet nogle de bedste danske resultater fra 2018.

Drømmestarten på klassikerne

Danskerne havde allerede markeret sig med et par sejre uden for Europa, men da man først tog rigtig hul på den europæiske del af sæsonen med Omloop Het Nieuwsblad, så fik man de første tegn på, at der ventede en stor dansk sæson.

Michael Valgren fejrer sin triumf i Omloop het Nieuwsblad (Foto: DAVID Stockman © Scanpix)

Det blev nemlig ikke bare til en enkelt, men faktisk to danske sejre i det belgiske løb. Christina Siggaard startede med at vinde om lørdagen, og dagen efter var det så tid for Michael Valgren til at slå til, da han kørte alene i mål. Så var sæsonen for alvor i gang.

Majestætisk præstation på en af de største scener

En af de største dage i cykelkalenderåret fra en dansk synsvinkel var den 1. april. Og selvom datoen kunne indikere en aprilsnar, så var den god nok. Danskerne var over det hele i det legendariske monument Flandern Rundt.

Og selvom det ikke blev til en dansk sejr i løbet, så kæmpede Mads Pedersen sig flot ind på en andenplads efter en præstation, hvor man godt kunne have undt ham at stå øverst på podiet. Hvad der endda måske er gået i glemmebogen for nogen, det er, at Michael Valgren kom i mål på en flot fjerdeplads.

Årets store sejr

Danskerne tog det høje niveau fra de tidlige klassikere med helt hen til Ardennerne. I Amstel Gold Race viste Michael Valgren endnu engang, at han havde ramt formen på det helt rette tidspunkt. Han rykkede væk fra favoritgruppen med Roman Kreuziger og slog tjekken i finalen.

Valgrens triumf var i høj grad også takket være et fantastisk forarbejde af Jakob Fuglsang, der angreb og angreb og kørte konkurrenterne møre, så Valgren kunne komme med sit eksplosive angreb, der skabte det afgørende hul.

Michael Valgren vinder Amstel Gold Race. (Foto: Marcel Van Hoorn © Scanpix)

Tidlig Tour de France-form

Jakob Fuglsang tog de gode ben fra Amstel Gold Race med til Romandiet Rundt, hvor han hentede en flot etapesejr på løbets kongeetape og kørte sig op på en samlet fjerdeplads.

Angrebet fra danskeren kom på det perfekte tidspunkt på en nedkørsel, og da han allerede havde tabt en del tid på enkeltstarten dagen forinden, fik han også lov til at få et stort hul ned til konkurrenterne. Det udnyttede han til fulde.

Dansk magtdemonstration i optaktsløb til Touren

Der stod Danmark over det hele på Schweiz Rundt 2018. Mange af verdens bedste cykelryttere var til start, men det afholdt ikke de danske ryttere fra at lave store resultater. Det hele startede Christopher Juul-Jensen, der på et meget flot soloridt hentede sin første professionelle etapesejr.

Blot to dage efter var Søren Kragh Andersen så på spil, da han kørte alene i mål og tog den anden danske etapesejr i løbet. På den afsluttende enkeltstart var han endda tæt på endnu en, men måtte nøjes med andenpladsen. Jakob Fuglsang blev nummer to samlet i løbet.

De danske kvinder kan også

Selvom det meste af foråret var båret af de danske mænd på landevejen, så var de danske kvinder også med fremme. Amalie Dideriksen havde svært ved at ramme de helt rigtig tangenter i starten af 2018, men det ændrede sig tættere på sommeren, hvor hendes verdensklasse-evner som afslutter kom til syne.

Det gjorde de for første gang for alvor i det store etapeløb OVO Energy Women’s Tour. Her slog hun på fjerde etape alle verdens bedste sprintere og tog en etapesejr. Hendes høje niveau fortsatte de efterfølgende måneder, hvor det både blev til et dansk mesterskab og to etapesejre i Boels Ladies Tour.

Op- og nedTour

Endelig blev tørsten efter en dansk etapesejr i Tour de France slukket. For første gang i ni år lykkedes det en dansker at komme først over målstregen. Det var Magnus Cort, som spurtede sig til en etapesejr i et mesterstykke af både ham selv og holdkammeraten Michael Valgren på 15. etape.

Etapesejren var selvfølgelig højdepunktet, men også Søren Kragh Andersen viste sig flot frem i sin debut. Han var iført ungdomstrøjen i en uge, og han spillede en vigtig rolle for at få holdkammeraten Tom Dumoulin til at slutte som nummer to samlet i løbet.

Det var dog ikke udelukkende opture i løbet. Der var store forventninger til Jakob Fuglsang før løbets start, men han ramte aldrig den form, som man har set tidligere, og derfor måtte han nøjes med en 12. plads samlet.

Dansk bjergged i tårer i Alperne

Midt under Touren blev der også kørt La Course i Alperne, som er et endagsløb for kvinderne, der er arrangereret af ASO. Det gik hen og blev et meget underholdende cykelløb, og det var specielt på grund af Cecilie Uttrup Ludwig.

Hun gik nemlig på solotogt på de stejle stigninger, og selvom hun blev hentet af ryttere som Annemiek Van Vleuten og Anna van der Breggen, så sluttede hun på en fjerdeplads. Det er dog mest af alt danskerens reaktion efterfølgende, der vil blive husket i lang tid. Hun var nemlig utrolig emotionel.

Valgren syrede til på helvedesbjerget

Chancen blev virkelig grebet til VM, selvom det måske ikke lige var en rute, som passede Michael Valgren perfekt. Specielt ikke den sidste stigning op ad Hötting- muren endte med at gøre ondt på danskeren, da han lå alene i front af løbet.

Michael Valgren blev bedste dansker som nummer 7 i herrenes linjeløb. VM I Landvejscykling Innsbruck Østrig her Linjeløb (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Valgren blev hentet og sat af blandt andre den senere verdensmester Alejandro Valverde, men danskeren fik alligevel kæmpet sig ind på en syvendeplads på en rute, der blev betegnet som en af de hårdeste de seneste 20 år.

Det er måske værd at tage med, at Kasper Asgreen faktisk blev verdensmester i holdtidskørsel med sit hold Quick Step-Floors.

Kragh lukker sæsonen af med manér

Det var svært at slutte en succesfuld dansk cykelsæson på en bedre måde, end Søren Kragh Andersen gjorde. I det efterårsløb Paris-Tours kører danskeren nemlig solo de sidste 10 kilometer og alene over målstregen.

Danmark var den nation i verden med 10. flest sejre i 2018. Den mest vindende nation var Italien.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter