Planen er allerede klar: Mørkøv lancerer Mads P., der vinder og bliver europamester

Det danske landshold til EM i linjeløb i næste uge er blevet udtaget.

Mads Pedersen vandt 13. etape af årets Tour de France. (Foto: © GONZALO FUENTES, Ritzau Scanpix)

Inden Tour de France blev de danske ryttere rørt til tårer på scenen i Tivoli.

I forskellige trøjer på forskellige hold fra forskellige lande mærkede de danske ryttere kærligheden fra de danske fans. I næste uge stiller flere af de ryttere til start i matchende tøj fra top til tå. Mads Pedersen er kaptajn og udråbt som en af favoritterne til at vinde EM med hjælp fra det danske landshold i rødt og hvidt.

Landstræner Anders Lund har sat navne på de otte ryttere, der skal køre mere end 200 kilometer ved EM i München.

Og planen er soleklar.

- Holdet er bygget op omkring Mads Pedersen, som må regnes blandt favoritterne til herrernes linjeløb.

- Holdets vigtigste opgave bliver at få (Michael, red.) Mørkøv og Pedersen ind til spurten i en god position. Jeg er glad for at kunne præsentere så stærkt et hold, siger landstræneren i en pressemeddelelse.

Hvis det bliver et løb, der bliver kørt hårdt og ender i en massespurt, fås det ikke bedre end duoen Mads og Michael, vurderer DR Sportens cykelekspert Brian Nygaard. Mens Mads Pedersen er afslutteren, der skal køre først over stregen, er Michael Mørkøv sidste mand til at aflevere ham i en perfekt position. En form for bodyguard og en virkelig dygtig en af slagsen.

- Mørkøv er i branchen kendt som den bedste overhovedet. Men Mads Pedersens måde at køre spurter på, hvor han åbner dem tidligt, er lidt anderledes, end hvad Mørkøv er vant til, siger Brian Nygaard.

- Så han skal huske at stille uret til sommertid.

I 2019 viste Mads Pedersen på den allerstørste scene, at han er god til at køre mesterskabsløb, da han vandt VM. (Foto: © Casey B. Gibson, Casey B. Gibson)

Man kan selvfølgelig ikke skrive manuskriptet på forhånd, erkender eksperten. Men i et mesterskabsløb som EM, hvor alle kommer med det samme mål på den samme dag, skal man lægge snittet præcist og rigtigt.

- Man har ofte kun en chance for at sætte sit aftryk på løbet. Derfor er det klogt at lægge det konkrete håb i hænderne på Mads Pedersen, siger Brian Nygaard.

Rytterne i rødt og hvidt

Europamesterskabet skal køres midt i sæsonen, hvor kalenderen ikke emmer af luft og tomme kolonner. EM bliver skarpt efterfulgt af PostNord Danmark Rundt, mens der for få uger siden var et større cykelløb, der begyndte i Danmark og sluttede i Frankrig.

Til gengæld adskiller et nationalt mesterskab sig fra de fleste andre løb i kalenderen.

Rytterne stiller op for deres respektive landshold og repræsenterer hjemlandet. De otte danske ryttere skal køre i rødt og hvidt og for en gangs skyld se bort fra den konkurrence, der naturligt følger med det professionelle liv på storhold verden om.

- Det er noget særligt ved at køre på landsholdet, og det giver noget ekstra. Man kører med sine vanlige konkurrenter, som man har nationalitet til fælles med. Det er vigtigt, at den stemning bliver videreført, og landstræneren ved, hvad det kræver at ofre sig for Danmark, siger Brian Nygaard.

Det danske EM-hold er utroligt stærkt, siger Brian Nygaard, og det viser, hvor dansk cykling står i øjeblikket. Det gjorde sidste uges Tour-fejring af Jonas Vingegaard (t.h.) også. Her blev han hyldet foran Rådhuspladsen sammen med (fra venstre mod højre) Michael Mørkøv, Christoffer Juul Jensen, Kasper Asgreen og Mads Pedersen. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Anders Lund, der ved EM i München skal styre de danske drenge som landstræner, var selv del af et landshold, der præsterede stort ved mesterskabsløb. Matti Breschel vandt sølv og bronze i 2008 og 2010, og generelt er det ikke usædvanligt med gode danske resultater.

Spørg bare Mads Pedersen, der kører rundt med regnbuefarvede beviser på ærmerne efter hans sensationelle verdensmesterskab i 2019.

- Danmark er virkelig gode til at køre mesterskab, og det er gået virkelig godt under Anders Lund. Han er i stand til at skabe den stemning, det kræver for at samle holdet om EM-målet, siger Brian Nygaard.

I næste uge er det mål, at Mads Pedersen skal være europamester.

Det kommer til at kræve held, siger Brian Nygaard, men sådan er det altid ved et mesterskabsløb. Hvis Danmark har heldet, har de gode chancer.

På DR's kanaler kan du fra næste uge følge European Championships, som EM i landevejscykling er en del af. Der bliver også kørt enkeltstart, banecykling og mountainbike, ligesom der skal findes europamestre i et hav af andre sportsgrene.