PODCAST Matti Breschel: Jeg har ikke været god nok

Matti Breschel har flere gange været tæt på at få det helt store gennembrud i cykling. Men styrt og skader kom på tværs lige som karrieren skulle tage fart.

Illustreret Sport har besøgt Matti Breschel, der flytter hjem til Danmark. (Foto: Jacob Panum © DR Sporten)

Matti Breschel var i en alder af 26 år et af de mest lovende navne på den internationale cykelscene.

Han havde vundet en etape i Vuelta a España, semiklassikeren Dwars dor Vlaanderen, nogle etaper i Post Danmark Rundt og en bronze- og sølvmedalje ved VM i henholdsvis 2008 og 2010.

- Jeg lå jo og baskede de gutter. Jeg var en af de bedste endagsryttere i verden på det tidspunkt, siger Matti Breschel i 14. udgave af DR Sportens podcast, Illustreret Sport, der har besøgt ham i hans kommende hjem lidt uden for Køge.

Den uheldige rytter

Men styrt og skader kom på tværs lige som karrieren skulle tage fart for Matti Breschel, der ellers havde forladt Bjarne Riis og Saxo Bank for at blive klassiker-kaptajn hos det hollandske storhold, Rabobank.

- Der har været en masse uheld, men mest af alt har jeg ikke slået til. Jeg har ikke været god nok til at vinde de helt store cykelløb, som folk håbede på, siger nu 33-årige Matti Breschel og fortsætter:

- Det var som om, jeg kom ind i en dårlig stime og uheldene haglede ned over mig. Jeg tror, pressen har været god til at give mig et stempel som den uheldige rytter. For sådan ser jeg ikke selv på det. Jeg tænker bare, surt show jeg styrtede igen og så må jeg deale med det og komme tilbage.

Tog for store chancer i feltet

Matti Breschel forsøgte da også gang på gang at komme ovenpå igen.

Men lige som han var på vej tilbage fra en skade og formen tydede på, at han ville kunne sætte sit aftryk, så blev han ofte sat tilbage af endnu et uheld.

Og selvom han ser styrt som en erhvervsrisiko ved cykelsporten, så medgiver han alligevel, at han, i de perioder, ikke traf de rette valg i feltet.

- Jeg tror, at det kommer af, at jeg ikke har været rigtig klar og god nok på dagen. Jeg har taget nogle chancer og prøvet at køre gennem nogle huller, der ikke har været der. Og det gør man som regel, fordi man ikke har motoren. Det er derfor, de allerbedste ryttere stort set aldrig styrter. De har benene til at sidde forrest på viften eller køre frem ude i vinden. Jeg har bare siddet de forkerte steder, siger han.

Matti Breschel fortæller i podcasten også om sit frustrerende år hos kasakhiske Astana og om glæden ved at have landet en aftale fra årsskiftet med EF Education First-Drapac, der sikrer ham endnu en sæson i cykelsportens fineste selskab, World Tour.

Podcast hver anden uge

Illustreret Sport udkommer hver anden uge frem til jul, og tager dig med på et besøg hos en sportspersonlighed til en snak om en begivenhed eller en detaljer, der har haft betydning for karrieren.

I de fem første episoder i 2. sæson kan du møde badminton-damedoublen Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen, roeren Fie Udby Erichsen, fodboldtræner Allan Kuhn og bueskytten Maja Jager eller komme med på dopingkontrol med Anti Doping Danmark en tidlig morgen i september.

I første sæson af Illustreret Sport blev det til otte episoder, hvor du kan møde dressurrytteren Cathrine Dufour, den tidligere svømmer Lotte Friis, kajakroeren René Holten Poulsen, golfspilleren Søren Kjeldsen, den tidligere fodboldspiller Bajram Fetai, tennisspilleren Frederik Løchte Nielsen, håndboldspilleren Jesper Nøddesbo og motorsportslegenden Tom Kristensen.

Alle episoder fra Illustreret Sport kan downloades via din smartphone, iTunes, dr.dk/podcast eller hentes ved blot at klikke her.