Danmark Rundt er aflyst: 'Det er med blødende hjerte'

Danmarks største cykelløb, PostNord Danmark Rundt, er aflyst for i år.

Danmarks største cykelløb skulle have kørt gennem Danmark fra 1. til 5. september, men nu er løbet aflyst. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

2020-udgaven af PostNord Danmark Rundt er aflyst.

Danmarks største cykelløb skulle have kørt gennem Danmark fra 1. til 5. september, men nu meddeler løbsarrangøren Danmarks Cykle Union, DCU, at løbet i år er aflyst på grund af manglende klarhed over sundhedssituationen og myndighedskrav om afstand og begrænsede forsamlinger.

- Det er med blødende hjerte, at vi gør det. Det er kun noget, vi gør, fordi vi absolut er nødt til det. Det rammer både sportsligt og økonomisk hårdt. Både hos DCU, men også de tre danske hold, som skulle have været med, og det er vi meget kede af, siger direktør i DCU Martin Elleberg Petersen til DR Sporten.

- Beslutningen er truffet på baggrund af den usikkerhed, der er i forhold til, hvad vi egentlig må, når vi kommer frem til den 1. september. Der er afstandskrav og forsamlingsforbud, som gør, at vi har svært ved at tro på, at det kan lykkes at holde et cykelløb i den her størrelse på det tidspunkt. Vi kan ikke få nogen garanti for, hvor meget der bliver åbnet op til den tid, og det forstår og respekterer vi også.

Feltet i cykelløbet PostNord Danmark Rundt kommer ikke på de danske landeveje i år. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I går offentliggjorde Den Internationale Cykelunions, UCI, en opdateret udgave af den internationale cykelkalender, efter at mange løb er blevet udskudt på grund af coronakrisen.

Her fik PostNord Danmark Rundt, som oprindeligt skulle have været kørt fra 11. til 15. august, ny startdato 1. september. Det betød samtidig, at det danske etapeløb kom til at ligge oven i dette års udgave af Tour de France, der er sat til at blive kørt fra 29. august til 20. september.

Den nye løbsdato har været medvirkende til, at årets udgave af PostNord Danmark Rundt nu aflyses, fortæller Martin Elleberg Petersen.

- Det er klart, at vores cykelløb ville få mindre opmærksomhed ved at overlappe med Tour de France. Og der vil også være flere ryttere, der ikke har mulighed for at deltage. Blandt andet flere af de store danske ryttere, som vi selvfølgelig gerne vil have med i vores løb. Så det har også været en af grundene til vores beslutning.

Tour de France er blevet udskudt. Sidste i etape i Paris skal køres i september i stedet for juli. (Foto: GUILLAUME HORCAJUELO © Scanpix)

På grund af det danske vejr har DCU vurderet, at det ikke har været realistisk at udskyde løbet yderligere. Sidste gang, PostNord Danmark Rundt blev kørt i september, var i 2017. Her blev en enkelt etape afblæst undervejs på grund af kraftig vind.

En model i stil med den, som den danske Superliga har fået grønt lys til, har heller ikke kunnet redde løbsafviklingen.

- Vi kan ikke lave en model som Superligaen. For det første kan Superligaen jo spærre stadionerne af. Men det bliver nærmest en umulig opgave at køre rundt i Danmark uden tilskuere. Det vil være virkelig meget af Danmark, man skulle spærre af, så det ville næsten ikke være praktisk muligt. For det andet skal løbet skal også være en folkefest. Et løb uden tilskuere ville være et stort tab både sportsligt og økonomisk.

En økonomisk trussel

Martin Elleberg Petersen forsikrer, at Danmarks største cykelløb vender tilbage til næste år.

Ifølge DR Sportens cykelkommentator Henrik Liniger er årets aflysning både et sportsligt og symbolsk tab for dansk cykelsport.

- Det er et cykelløb, som ikke rangerer specielt højt på den internationale kalender, men som er voldsomt vigtigt for dansk cykelsport og for de danske hold. De danske hold kalder Danmark Rundt for deres Tour de France. For dem er PostNord det største sæsonmål overhovedet. Både sportsligt og sponsormæssigt.

- For alle os almindeligt cykelsports-interesserede er aflysningen en rigtig ærgerlig nyhed, men for de danske hold er det en nyhed, der potentielt kan true dem økonomisk og i forhold til deres sponsorer, der er der slet ikke nogen tvivl om.